Tuesday, November 21, 2006

Estella - μια "κούκλα" στο Camino de Santiago



Η Estella ή Lizarra για τους Βάσκους, χτισμένη στις όχθες του Ega, είναι μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Navarra. Σημαντικός σταθμός στην διαδρομή για το προσκύνημα προς το Santiago de Compostela, έφτασε στο απόγειό της τον XIII αιώνα. Τα μεσαιωνικά μνημεία της εντυπωσιάζουν, με επίκεντρο το Palacio de los Reyes de Navarra και την εκκλησία του San Pedro de la Rúa, όπου μέχρι πριν λίγα χρόνια υπήρχε και κομμάτι από τα λείψανα του Αγίου Ανδρέα της Πάτρας. Λέγεται ότι ο επίσκοπος της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα, πήγαινε τα λείψανα για να τα αφιερώσει στο Santiago de Compostela αλλά πέθανε στην Estella και έτσι έμεινε εκεί μέρος της ωμοπλάτης του Αγίου, χωρίς βέβαια να έχει ποτέ εξακριβωθεί αυτό. Το λείψανο κλάπηκε πιθανότατα από τον Εrik el Belga, που με την συμμορία του "τσάκισε" τους μεσαιωνικούς θησαυρούς της Ισπανίας τις περασμένες δεκαετίες.


















8 comments:

Βαγγέλης Μπέκας said...

Θα πάθω εγκεφαλικό!
Κι εγώ βρίσκομαι ανάμεσα σε τέσσερις τοίχους κι ένα PC!

Juanita La Quejica said...

Άστα... καλοκαιρινά μεγαλεία και διηγώντας να κλαις, που λέει και το ποίημα.

Anonymous said...

πολλύ πίστη έπεσε τελευταία .

Anonymous said...

πολλΥ ????
είδες αν κοροϊδεύεις τί γίνεται ...
έπεσε το ύψιλον και μας έκαψε !

Anonymous said...

ΧΑΧΑ!!!
Έλα μου ντε! Να σου πω, εσένα τα ήθελε ο ... εκεί που πήγες. Καλά έκανες βέβαια, έπρεπε να αποκτήσεις την εμπειρία.
Εγώ πάλι, αν και από εκκλησίες απέχω συνειδητά εδώ και πολλά χρόνια, λόγω των σπουδών μου ήθελα να δω από κοντά αυτά που μου έβγαλαν την ψυχή όλη την περασμένη χρονιά!
Μακάρι το επόμενο καλοκαίρι να καταφέρω να δω και από κοντά τα της Λατινικής Αμερικής, εκεί που "βρίσκεται η καρδιά μου". Γιατί δεν λέω, καλή η Ισπανία αλλά... μπροστά στο México lindo y querido, δεν πιάνει μία υποψιάζομαι.

Unknown said...

ένα μεγάλο αχχχχ μού βγαίνει τώρα και επίσης ένα ευχαριστώ που μοιράστηκες αυτές τις ωραίες εικόνες μαζί μας ;)

Marina said...

Δεν ξέρω αν όντως τα τοπία αυτά που πήγες είναι τόσο όμορφα ή η φωτογράφηση ήταν τόσο πετυχημένη.
Με έστειλαν τα βιτρώ και οι γέφυρες..
Τυχερή που τα είδες.

Anonymous said...

Ήταν πιο όμορφα Μαρινάκι από όσο φαίνονται στις φωτογραφίες. Η όλη ατμόσφαιρα ήταν λίγο παραμυθένια. Για τα δεδομένα της Ελλάδας τουλάχιστον.
Το βιτρώ με τα έντονα χρώματα έχει ζήσει πάνω από 800 χρόνια! Αλλά διατηρούνται τόσο έντονα τα χρώματα γιατί έχουν χρησιμοποιηθεί πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι και πετρώματα στην κατασκευή του.