Thursday, February 28, 2008

Corn flakes με ... σολομό!

Πριν 2 χρόνια μου είχε έρθει φαεινή ιδέα να φτιάξω ένα σολομό κάπως διαφορετικό από τους άλλους, που είχε μέσα και τί δεν είχε.
Επειδή έχω αδυναμία στους ξηρούς καρπούς, θέλησα πάλι να φτιάξω κάτι παρόμοιο. Νομίζω ότι η σημερινή εκδοχή βγήκε καλύτερη από την προηγούμενη και έγινε αποδεκτή με ζεστά σχόλια και από τους φίλους μας. Το παράξενο είναι ότι άρεσε και σε εμένα που ... ας πούμε ότι τα ψάρια δεν είναι από τις αγαπημένες μου τροφές.
Υλικά
3 φιλέτα σολομού
80 γραμ.καθαρισμένα φιστίκια Αιγίνης
4 χούφτες (γυναικείου χεριού!) corn flakes
3 κ.γλ.λευκό σουσάμι
λεμόνι τουρσί
λεμονοχυμός
σησαμέλαιο (2 ειδών, ελληνικό αραιό και κινέζικο πηχτό, χαχα!)
terriyaki sauce
soya sauce
μελάσσα ροδιού
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
χυμός πορτοκαλιού
ξύδι Jerez
μουστάρδα με σιναπόσπορους
μουστάρδα καυτερή τύπου γαλλικού
τζίντζερ
πιπέρι peri peri ή άλλο καυτερό
κρασί Σάμου
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Έβαλα σε μαρινάδα για 2-3 ώρες το σολομό με terriyaki, soya, την μελάσσα ροδιού και τα δύο σησαμέλαια.
Στη συνέχεια στράγγισα τα φιλέτα, τα άλειψα και πάλι με λίγη μελάσσα και τα πάναρα με τριμμένο φιστίκι, ανακατεμένο με corn flakes. Από πάνω (έπρεπε να είναι στο μείγμα του παναρίσματος αλλά τα ξέχασα!) έριξα το λευκό σουσάμι.
Αφού τα στόλισα με φέτες από λεμόνι τουρσί, τους έριξα λίγο σησαμέλαιο και τα έψησα στους 180οC για 20΄. Στο ενδιάμεσο τους έριξα λεμονοχυμό.
Ταυτόχρονα έφτιαξα την σάλτσα. Σώταρα σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο τριμμένα, τα έσβησα με γλυκό κρασί Σάμου και πρόσθεσα την μαρινάδα, χυμό πορτοκάλι, λεμονοχυμό, ξύδι Jerez, 2 κ.γλ. από κάθε μουστάρδα, τζίντζερ και το καυτερό πιπέρι. Άφησα να μαλακώσει το κρεμμύδι, γύρω στα 30΄.
Την προηγούμενη φορά είχα ρίξει προς το τέλος του ψησίματος την σάλτσα στο πυρέξ με τον σολομό και έτσι έχασε την κριτσανιστή υφή από τα cornflakes και τα φιστίκια. Σήμερα όμως έγινε υπέροχος, κρίτσι κρίτσι, μυρωδάτος, νοστιμούλης και πικάντικος, αφού έριξα στο σερβίρισμα την σάλτσα από πάνω (λίγη, να μην πνίγει το ψάρι) και δίπλα στο πιάτο.
Συνόδευσα με σπανάκι σωταρισμένο με κρεμμύδι και σκόρδο, σβησμένο με κρασί, αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο, λεμονοχυμό και στο τέλος λίγο γάλα.
Ενθουσιαστήκαμε, προτείνω να το δοκιμάσετε αν σας αρέσουν οι ξηροί καρποί στο φαγητό.

ΥΓ. Χρόνια Πολλά Ελενάκι, να σε χαιρόμαστε!

9 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Eυχαριστώ για τις ...προκαταβολικές ευχές φιλεναδίτσα, μιας και αύριο είναι τα γενέθλιά μου:)))
Οσο για το φαγητό, τι να πω?? Τα είπα και στο hungryforlife απλά εξαιρετικό. Κριτσανιστό, φρουτένιο, με υπέροχη σαλτσούλα. Το σπανάκι άψογο ως συνοδευτικό. Ενθουσιαστήκαμε οικογενειακώς:))
Στα μείον καταχωρώ ότι έχω τον καλό μου τώρα να γκρινιάζει και να θέλει να του φτιάχνω έτσι τον σολωμό από τούδε;-)

Katerina ante portas said...

Xρόνια της πολλά!!!

Τώρα που λογίζεται το πιάτο, στο πρωϊνό; Είναι τουλάχιστον με-γάλα;
Εννοώ τα φιλέτα σολωμού είναι μεγάλα; :)))
Μας την έσκασες πάλι με τις πρωτοτυπίες σου αγαπητή juanita!

Juanita La Quejica said...

ΧΑΧΑ! Καλό! Γεια σου Κατερινάκι! Με γάλα, χαχα!

Ελενάκι, αύριο μεν, αλλά καινούργια συνταγή δεν προβλέπεται μέχρι να τελειώσουν οι άτιμες οι εργασίες. Οπότε, αρχίσαμε από σήμερα τις ευχές!

ΕΛΕΝΑ said...

Κατερινάκι με-γάλα ήταν, ζουμερά, φρουτένια και πεντανόστιμα:))

faraona said...

Να το φτιαξουμε λοιπον!
Μμμμ γιαμ!
Καλη Αποκρια!

KitsosMitsos said...

Καλημέρα με γευστικές προτάσεις. Και μάλιστα ιδιαίτερες!

Juanita La Quejica said...

Και του χρόνου faraona.
Kitsosmitsos, στο πλαίσιο των ημερών, τον "μασκάρεψα" τον άτιμο τον σολομό, χαχα!

Anonymous said...

ποπο ωραίο!!! (αλλά πολύπλοκο μου φάνηκε πρωί πρωί που δεν έχω φάει ακόμα ούτε τα κορνφέικς μου)

Juanita La Quejica said...

ΧΑΧΑ! Μην τα φας! Κράτα τα για τον σολομό!