
Βάσκικης καταγωγής, η purrusalda συνοδεύει συνήθως μπακαλιάρο, πολλές φορές περασμένη από μίξερ, σε μορφή σάλτσας.
Την προτίμησα στην αρχική της μορφή, δηλαδή πράσσα με πατάτες, ψημένα στο φούρνο, μέσα σε ζωμό.
Υλικά
1 κ.πράσσα
700 γρ.πατάτες (μικρές κατά προτίμηση)
2 σκελίδες σκόρδο
πάπρικα
chillies
δάφνη
ζωμός λαχανικών
ελαιόλαδο
λευκό κρασί
αλατοπίπερο

Σωτάρουμε σε λίγο λάδι το σκόρδο και το αφαιρούμε από την κατσαρόλα. Το λειώνουμε στο γουδί μαζί με τα chillies.
Κρατάμε το άσπρο μέρος των πράσσων, τα κόβουμε σε ροδέλες και τα σωτάρουμε στο λάδι που μόλις αφαιρέσαμε το σκόρδο, σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Αφού πάρουν λίγο χρώμα, σβήνουμε με λευκό κρασί και προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες σε ροδέλες (αν είναι μικρές, έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος με τα πράσσα και είναι πιο όμορφο στο μάτι το τελικό αποτέλεσμα), ρίχνουμε τα μπαχαρικά, το σκόρδο και τον ζωμό λαχανικών. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα στην κατσαρόλα μέχρι να είναι έτοιμο το φαγητό (ίσως λίγο περισσότερο από μισή ώρα), ή τα βάζουμε στο φούρνο και τελειώνουμε εκεί το ψήσιμο.
Σε περίπτωση που θέλουμε να ακολουθήσουμε την αυθεντική βάσκικη συνταγή, τότε αφού πάρει μία βράση σε νερό μόνος του ο ξαρμυρισμένος μπακαλιάρος, τον προσθέτουμε στην κατσαρόλα μετά τις πατάτες, οπότε συνεχίζουμε κανονικά το μαγείρεμα, αλλά κατά προτίμηση πια στο μάτι της κουζίνας και όχι στο φούρνο.
Σε κάποιες εκδοχές, μπορούν να μπουν και καρότα.
Επί τη ευκαιρία, ας πάρουμε και μια μικρή γεύση από το San Sebastián, το σημαντικότερο ίσως θέρετρο της Ισπανίας, που βρίσκεται ... πού αλλού; Στην Χώρα των Βάσκων!



Για να μπορέσει κανείς να φάει το βράδυ, πρέπει να "βγει για κυνήγι", να το "παλέψει" από το ένα tapas bar στο επόμενο, μέχρι τελικής πτώσης. Ο "ήρωάς μου", σηκώνει το χέρι του για να μου δείξει ότι ακόμα είναι καλά και το παλεύει!





No comments:
Post a Comment