Στα πλαίσια του εορτασμού της Μεγάλης Εβδομάδας, η καλή φίλη και "συνblogίτισσα" από τα παλιά δημοσιογράφος Λαμπρινή Θωμά, μας ζήτησε να πάρουμε μέρος σε ένα μαγειρικό αφιέρωμα με νηστίσιμες συνταγές στο portal του ΣKAI.
Με μεγάλη χαρά αποδεχτήκαμε την πρόσκληση. Εδώ μπορούμε να διαβάσουμε το άρθρο στο οποίο η Λαμπρινή αναφέρεται στην "Παρέα" μας.
Σε ευχαριστούμε πολύ για την "ψήφο εμπιστοσύνης" Λαμπρινή και σου ευχόμαστε Καλή Δύναμη και Καλή Επιτυχία στον προσωπικό αλλά και στον επαγγελματικό στίβο.
Ευχαριστούμε πολύ και εσάς φίλες μας, Άλλη Αγγελική, Έλενα, Heart n Soul και Κική(Ονειρομαγειρέματα) που μπήκατε στις κουζίνες σας και μαγειρέψατε για όλους μας, για να μπορεί το Hungry For Life να συμμετέχει σε αυτό το αφιέρωμα του ΣΚΑΙ.
Πάντα τέτοια!
Ακολουθούν οι συνταγές, απολαύστε τις!
Ρεβύθια βελουτέ ταχινολέμονο
Η σούπα αυτή είναι όχι μόνο νηστίσιμη (αλάδωτη) αλλά και πολύ νόστιμη (ακόμα κι όσοι δεν τρώνε ρεβύθια μπορεί να τη φάνε:) αλλά και πολύ θρεπτική για την περίοδο της νηστείας: τα ρεβύθια περιέχουν πολύτιμες βιταμίνες της σειράς Β, φολικό οξύ και βιταμίνη Ε (αντιοξειδωτική) πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα (φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο) καθώς και βιταμίνες Κ και C. Η προσθήκη φρέσκου χυμού λεμονιού ανεβάζει κι άλλο την περιεκτικότητα της βιταμίνης C και βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, το ταχίνι αυξάνει την περιεκτικότητα σε ασβέστιο, το σκόρδο είναι αντιμικροβιακό. Αν προσθέσουμε και λίγο ρύζι (ο συνδιασμός όσπριου και δημητριακού δίνουν μια πλήρη πρωτεΐνη) τότε έχουμε ένα πιάτο πλήρες, δυναμωτικό, τονωτικό και αποτοξινωτικό.
Υλικά
Για κάθε άτομο:
100 γρ. ρεβύθια
1 κουταλιά της σούπας ταχίνι
1-2 σκελίδες σκόρδο
1/2 - 1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
προαιρετικά: 50 γρ. ρύζι (κατά προτίμηση αναποφλοίωτο)
γαρνιτούρα: μαυροπίπερο, κοκκινοπίπερο (γλυκό ή καυτερό ή καπνιστό), ψιλοκομμένο μαϊντανό ή/και σχοινόπρασο ή φρέσκο πράσινο κρεμμυδάκι.
Εκτέλεση
Κάνουμε την κλασική διαδικασία για τα ρεβύθια: μούσκεμα, βράσιμο, ξάφρισμα, και βράζουμε μέχρι να βράσουν πάρα πολύ καλά (τα τελευταία 45 λεπτά θα προσθέσουμε και το ρύζι, αν το χρησιμοποιούμε).
Με το μπλέντερ χειρός κάνουμε τη σούπα μια λεία κρέμα, ξαναξαφρίζουμε αν χρειαστεί. Σε άλλο δοχείο βάζουμε το ταχίνι, το λεμόνι, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, (προαιρετικά λίγο κουρκουμά αν θέλουμε να δώσουμε ένα πιο ζωντανό κίτρινο χρώμα στη σούπα μας) και λίγο ζεστό νερό και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα, κάτι σαν αυγολέμονο δηλαδή.
Την προσθέτουμε στην σούπα μας, ξαναφέρνουμε στο σημείο βρασμού σχεδόν, αλλά δεν αφήνουμε να βράσει, και είναι έτοιμη να σερβίρουμε, σε μπλε μπολ:), πασπαλισμένη με τα πιπέρια κι ό,τι άλλο από τη γαρνιτούρα χρησιμοποιούμε, και συνοδευμένη με φρυγανισμένο ψωμί, τριμμένο με μια κομμένη σκελίδα σκόρδο και ρίγανη αν μας αρέσει.
Heart n Soul
Χταπόδι σε σάλτσα κρεμμυδιών και μαυροδάφνης με πουρέ πατάτας και καρυδιών
(για 6 άτομα)
Υλικά
1 κιλό χταπόδι κατεψυγμένο
½ κούπα λάδι
¾ κούπας μαυροδάφνη
4 μέτρια κρεμμύδια (περίπου 400 γρ) ψιλοκομμένα
Πιπέρι
(προσοχή! Όχι αλάτι!!)
Εκτέλεση
Αποψύχουμε το χταπόδι, το πλένουμε και το βάζουμε σε κατσαρόλα χωρίς τίποτα άλλο. Σκεπάζουμε και ανάβουμε το μάτι σε πολύ σιγανή φωτιά (1 σε κλίμακα των 6). Αφήνουμε μέχρι να βγάλει τα υγρά του (30-40 λεπτά). Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε χωρίς καπάκι ανακατεύοντας ή κουνώντας κάθε τόσο μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά, αλλά να μην «κόψει» η σάλτσα (δηλαδή να μη μείνει μόνο με το λάδι - περίπου μία ώρα).
Για τον πουρέ
Υλικά
½ κιλό πατάτες
2-3 μικρές σκελίδες σκόρδο
¾ κούπας λάδι
¼ κούπας ξύδι balsamico (ή κοινό ξύδι με λίγη ζάχαρη)
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
πιπέρι
200 γρ καρύδια
Εκτέλεση
Χτυπάμε όλα τα υλικά στο blender, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση ανάλογα με το γούστο μας, προσθέτοντας λάδι ή/και ξύδι ή/και αλάτι. Ζητούμενο : να είναι πολύ ελαφρά ξινός ο πουρές για να δώσει γλυκόξινο αποτέλεσμα με τη γλυκειά σάλτσα του χταποδιού.
Σερβίρουμε το χταπόδι και τον πουρέ γαρνιρισμένο με τη σάλτσα του χταποδιού.
Άλλη Αγγελική
Γεμιστά με θαλασσινά και λαχανικά
Τα γεμιστά, είτε με κιμά, είτε "ορφανά" είναι αγαπημένο φαγάκι όλων μας. Δοκιμάστε μια διαφορετική γέμιση, με θαλασσινά και λαχανικά. Ένα πιάτο νηστίσιμο, αλλά τόσο νόστιμο, που θα το καθιερώσετε και εκτός νηστείας πιστεύω.
Η διαδικασία μαγειρέματος είναι η ίδια με τα "γνωστά" μας γεμιστά. Η παρασκευή της γέμισης διαφέρει μόνο. Πάμε λοιπόν να τα φτιάξουμε. Υλικά
6 ντομάτες
7 πιπεριές
300 γρ. γαριδούλες καθαρισμένες
130 γρ. μύδια ψίχα
1 κούπα ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι σε φετάκια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε καρεδάκια
1 κολοκυθάκι κομμένο σε κυβάκια
1 τριμμένο καρότο
μισή κούπα μαϊντανό
δυόσμο (όσο μας αρέσει)
10 κουταλιές ρύζι καρολίνα
αλάτι
πιπέρι
πάπρικα γλυκιά
Εκτέλεση
Αδειάζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές. Τις τοποθετούμε ανάποδα στο ταψί που θα τις ψήσουμε, να στραγγίσουν, όσο θα ετοιμάζουμε την γέμιση. Κρατάμε την σάρκα από τις ντομάτες, την στραγγίζουμε καλά από τα υγρά και την ψιλοκόβουμε.
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά, τα κρεμμύδια, την πιπεριά και το κολοκυθάκι. Προσθέτουμε τις γαριδούλες και τα μύδια και ανακατεύουμε για λίγο.
Στη συνέχεια προσθέτουμε την σάρκα της ντομάτας, τον μαϊντανό, δυόσμο, τριμμένο καρότο, αλατοπίπερο και πάπρικα.
Αφού πάρουν όλα μια βράση, προσθέτουμε το ρύζι, χαμηλώνουμε την φωτιά, και ανακατεύουμε συνεχώς να απορροφηθούν τα πολλά υγρά από το ρύζι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την γέμιση να "περιμένει" ένα τεταρτάκι.
Στη συνέχεια γεμίζουμε τις ντοματοπιπεριές, τις τοποθετούμε σε ταψί με ελαιόλαδο, τις περιχύνουμε και με λαδάκι, προσθέτουμε και λίγο νεράκι στο ταψί και τις ψήνουμε για 1-1,5 ώρα.
Ελενα
Νηστίσιμη καρυδόπιτα
Να μια εκδοχή για νηστίσιμη καρυδόπιτα για τις μέρες της νηστείας, ή για όσους αποφεύγουν τα αυγά.
Υλικά
1 φλυτζάνι λάδι (καλαμποκέλαιο έβαλα εγώ)
1 και ½ φλυτζάνι ζάχαρη
1 και ½ καρύδια χοντροκομμένα
4 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλυτζάνια νερό
½ φλυτζάνι κονιάκ
1 κουτ. γλ. κανελλογαρύφαλλα
ξύσμα λεμονιού
3 κουτ. γλ. μπέκιν
1 κουτ γλ. σόδα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με τα κανελλογαρύφαλλα και το μπέκιν.
Προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε (με σύρμα ή ένα πηρούνι).
Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, τα καρύδια, τη σόδα διαλυμένη στο κονιάκ και το ξύσμα.
Ανακατεύουμε καλά.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα.
Βάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα.
TIPS: Όταν την ξεφορμάρουμε μπορούμε να στολίσουμε με καρύδια και σταφίδες.
Μπορούμε επίσης αντί γι’ αυτό, να την πασπαλίσουμε με άχνη και κανέλλα.
Μπορούμε ακόμα να τη σιροπιάσουμε με ένα ελαφρύ σιρόπι.
Κική (Ονειρομαγειρέματα)
Κέικ χωρίς γάλα και αυγά
Ακόμα και τις μέρες της νηστείας όλοι θέλουμε να γευτούμε κάτι γλυκό. Τώρα πια, με τόσες συνταγές που υπάρχουν, ακόμα και όσοι νηστεύουν μπορούν να ικανοποιήσουν τη διάθεσή τους για γλυκό. Πάμε λοιπόν να δούμε μια συνταγή για κέικ, χωρίς γάλα και χωρίς αυγά.
Υλικά
3 φλυτζάνια αλεύρι
1/2 κουτ. γλ. σόδα
1 και 1/2 κουτ. σούπας ξύδι
2 φλυτζάνια νερό
2 φλυτζάνια ζάχαρη
5 κουτ. σούπας κακάο
3/4 φλυτζανιού καλαμποκέλαιο
2 βανίλιες
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα πηρούνι ή σύρμα (πρώτα τα στεγνά και μετά τα υγρά) μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα ή φορμάκια και γεμίζουμε κατά τα ¾. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μισή ώρα, αν είναι σε φόρμα για κέικ, ή για 15 λεπτά, αν είναι σε μικρά φορμάκια (ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα).
TIPS: πασπαλίστε με κακάο ή σοκολάτα σκόνη τα φορμάκια.
Φτιάξτε ένα γλάσο από άχνη ζάχαρη και λιγοστό νεράκι, φτιάξτε ένα χωνάκι από χαρτί ψησίματος και κάντε σχεδιάκια. Τα συγκεκριμένα φορμάκια που χρησιμοποίησα εγώ, είχαν πασχαλινά σχεδιάκια και εγώ απλά ακολούθησα τα χνάρια τους.
Το μισό μίγμα το έβαλα σε φορμάκια για τάρτες και τα γέμισα με μαρμελάδα. Έτσι, με όποιον τρόπο κι αν τα στολίσετε είναι πάλι νηστίσιμα. Ακόμα και σοκολάτα κουβερτούρα μπορείτε να λιώσετε και να τα καλύψετε.
Κική (Ονειρομαγειρέματα)
No comments:
Post a Comment