Tuesday, September 02, 2008

Παίζοντας με μια ψηστιέρα στην βεράντα

Τί γίνεται στην περίπτωση που αγαπημένοι φίλοι επιστρέφουν από διακοπές και έρχονται το βραδάκι απροειδοποίητα (έτσι γλυτώνουμε τα ατελείωτα "κανονίσματα", τις προετοιμασίες και τις τυπικότητες) να πιουν μαζί μας μια μπύρα στην βεράντα;
Δεν χάνουμε την ευκαιρία της επικοινωνίας και της συναναστροφής με αγαπημένους, μόνο και μόνο επειδή δεν έχουμε σκουπίσει, δεν έχουμε ξεσκονίσει, δεν έχουμε μαγειρέψει ή δεν φοράμε τα καλά μας, αλλά το χιλιοφορεμένο μακώ ζωγραφισμένο από την Κατερίνα (δώρο για την 10η επέτειο γάμου), το μόνο δροσερό και άνετο ρούχο που αντέχουμε να φοράμε στο ζεστό Αθηναϊκό σπίτι.
Ξεροσφύρι όμως; Δεν γίνεται. Θα μας χτυπήσει και η ψημένη ρακή που φέραμε από την Αμοργό.
Πίτσα; Χμ... μπορεί. Η El Dorado έχει διαχρονική αξία και πάει με όλα. Για σουβλάκια ούτε κουβέντα, από τότε που έκλεισε ο Ηλίας. Κινέζικο; Δεν είναι κακή ιδέα, αλλά είναι και πανάκριβο, κάνουν και 1 ώρα να φέρουν την παραγγελία. Τί άλλη εναλλακτική υπάρχει;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για μαγείρεμα, ούτε και πολύ κέφι για κλείσιμο στην κουζίνα και ιδροκόπημα μέχρι θανάτου. Αλλά θέλουμε να περιποιηθούμε τους καλεσμένους μας, όσο περισσότερο αντέχουμε.
Τί κάνουμε τότε;
Αν έχουμε χώρο στην βεράντα για μια ψηστιέρα και ένα τραπέζι που να χωρά μερικές πιατέλες, κανένα πρόβλημα! Καλώς να ορίσουν και έτοιμο το μεζεδάκι! Με ό,τι έχουμε στο ψυγείο.
Λαχανικά μπόλικα και κάποιο κρεατικό. Λουκάνικα ίσως, ή στήθη φιλέτα κοτόπουλου, κομμένα εγκάρσια για να γίνουν γρήγορα. Εμείς προτιμούμε τις λεπτές χοιρινές φετούλες γκριγιάν που έχει το Carrefour, γιατί ψήνονται στο τάκα τάκα. Αν προλάβουμε να τις βάλουμε και σε μαρινάδα (με λάδι, μυριστικά, σέρρυ ή βαλσαμικό ξύδι, worcestershire sauce, chilli sauce, ό,τι προτιμούμε γενικώς) για 1 ωρίτσα, ακόμα καλύτερα.
Αλουμινόχαρτο στο κάτω μέρος της ψηστιέρας, για να μην τρίβουμε και πολύ στο τέλος.
Κόβουμε τα λαχανικά μας, μεταφέρουμε τα υλικά στην βεράντα, τα ποτά μας, πιτούλες αραβικές για συνοδευτικό ή χωριάτικο ψωμί ή ... -είπαμε, ό,τι έχουμε- και είμαστε έτοιμοι για να μαγειρέψουμε όλοι παρέα.
Πρώτα το κρεατάκι.Στη συνέχεια τα κρεμμύδια.Από πάνω βάζουμε τις πιπεριές, να πάρουν μυρωδιά από τα κρεμμύδια και να γλυτώσουμε και χρόνο ψησίματος.Μιας και τσιμπολογάμε μια νόστιμη καρυδένια μελιτζανοσαλάτα με κριτσίνια, υπάρχει λίγος χρόνος ακόμα να "ζωγραφίσουμε" την πιατέλα μας.

Και μερικές ροδέλλες από πατάτες, καλοδεχούμενες. Φωτίζουν ωραία και το πλάνο!Λίγο ελαιόλαδο χτυπημένο με βαλσαμικό ξύδι, ρίγανη και αλατοπίπερο από πάνω, η τελευταία πινελιά. Καλό Φθινόπωρο να έχουμε!

11 comments:

tdjm said...

Σλρπππππ!

Καλό φθινόπωρο Χουανίτα μου..

Μου άνοιξες την όρεξη.

Unknown said...

Ψιτ....
Πε εσύ που μένεις και εγώ σου υπόσχομαι πως θα περνάω πάντ απροειδοποίητα...
(Και σου'χω πει, τέτοια γραφήματα μετά τις 13:00...)

Unknown said...

^^Α να μπράβο.. και ένας άνθρωπος που δεν τρώει τις εποχές.... Καλό φθινόπωρο :)

Juanita La Quejica said...

Καλώς την tdjm. Από ό,τι διάβασα, είχες μια πολύ δύσκολη στιγμή. Εύχομαι ... να είσαι καλά!

Juanita La Quejica said...

Darthiir, μεταξύ μας... όταν το έχω οργανωμένο το "έγκλημα" και έχω κέφια, μπορώ να κάνω ίσως και μικρούτσικα θαύματα, αν είναι ευνοϊκές οι συνθήκες. Τώρα, απλά έτυχε και πέτυχε.
Η βροχούλα του σαββατοκύριακου μας βοήθησε να μπούμε για λίγο σε φθινοπωρινό κλίμα. Μου θύμησε τα τελευταία μπάνια υπό βροχή στο Ζούμπερι το πάλαι ποτέ!

Gianni said...

Για λέγε... οι πατάτες είναι ψητές; Έτσι σε γκριλ;

Juanita La Quejica said...

Στην ίδια ψηστιέρα Γιάννη. Είχε μείνει και λίγο ζουμάκι από κρεμμύδια και πιπεριές και κρέας, οπότε είχαν τέλεια γεύση.
Ο Δ, όταν ψήνει στην ψηστιέρα κάποιο κρεατικό πάντα βάζει και φέτες πατάτας, αλλά συνήθως δεν τις προλαβαίνω, τις "εξαφανίζει" πριν κάτσουμε στο τραπέζι!

Σικελια said...

Μου τρέξανε τα σάλια! Δεν έρχεσαι μια βόλτα και από την δική μου την βεράντα; Ακυρώνω το ποτάκι έξω, τους/σας μαζεύω όλους εδώ και κερνάω mojito casero ;)

faraona said...

Παω να βαλω λιγο κατι στο στομα μου γιατι μου ανοιξες την ορεξη.Δεν φτανει που μας τα δειχνεις κι ειναι λαχταριστα ,τα περιγραφεις κι απο πανω τοσο ωραια ...αντε παω παω καλο βραδυ
καλο μας Φθινοπωρο.

Anonymous said...

ποσο δικιο εχεις οταν λες πως δεν χαλαμε τη χαρα της επικοινωνιας και της παρεας επειδη δεν εχουμε σκουπισει η ξεσκονισει!
κι εγω αυτο πιστευω τωρα...παλιοτερα το εκανα το λαθος, να δεχομαι δλδ κοσμο μονο οταν το σπιτι ηταν στην εντελεια!
τελεια ολα οσα φτιαξατε...μπραβο!!!

Μαριλένα said...

καλό φθινόπωρο Χουανίτα :))

(μπηκα να γραψω καλο Σαββατοκύριακο και το "φθινόπωρο" πληκτρολογήθηκε απο μονο του!
ας το αφησω λοιπον :))