Sunday, September 21, 2008

Τα Ταξίδια των Roma

Με αφορμή την ανακήρυξη του έτους 2008 ως Ευρωπαϊκού Έτους Διαπολιτισμικού Διαλόγου από την Eυρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελληνοαμερικανική Ένωση και η Πρεσβεία της Δανίας στην Αθήνα παρουσιάζουν την έκθεση Τα Ταξίδια των Roma με φωτογραφίες του Δανού φωτογράφου Ιωακείμ ΄Εσκιλντσεν και κείμενα της συγγραφέως Σία Ρίννε.
Τα εγκαίνια της έκθεσης-αφιερώματος, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, θα πραγματοποιηθούν στις γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι) τη Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 20:30. Στα εγκαίνια της έκθεσης θα τραγουδήσει ο διακεκριμένος Ρομά συνθέτης και ερμηνευτής, Κώστας Χατζής.
Η έκθεση που αποτελείται από περίπου 100 φωτογραφίες είναι αποτέλεσμα της εξάχρονης περιοδείας του φωτογράφου και της συγγραφέως σε οικισμούς και οικογένειες Ρομά, επτά διαφορετικών χωρών (Γαλλίαs, Ελλάδαs, Φινλανδίαs, Ουγγαρίαs, Ρουμανίαs, Ρωσίαs και Ινδίαs). O Έσκιλντσεν μέσα από την δουλειά του δεν στοχεύει να εντυπωσιάσει με γραφικές φωτογραφίες, αλλά να καταγράψει και να αναδείξει την καθημερινότητα της μεγαλύτερης πληθυσμιακά μειονότητας της Ευρώπης.
Η έκθεση πλαισιώνεται από σειρά παράλληλων εκδηλώσεων.
Διάρκεια έκθεσης: 22 Σεπτεμβρίου – 22 Οκτωβρίου 2008
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 12:00 – 21:00 & Σάββατο: 10:30 – 14:30, Κυριακή κλειστά
Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό

Παράλληλες Εκδηλώσεις, 22/9/08 - 22/10/08

Στο πλαίσιο της φωτογραφικής έκθεσης Τα Ταξίδια των Ρομά, πραγματοποιείται σειρά εκδηλώσεων:
29 Σεπτεμβρίου - 13 Οκτωβρίου: Αφιέρωμα ντοκυμαντέρ για τους Ρομά στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Στο αφιέρωμα προβάλλονται 7 ταινίες – ντοκυμαντέρ. Έναρξη 20:00.
23 Σεπτεμβρίου, 20:30: Συναυλία των Κώστα & Αλέξανδρου Χατζή, με πλήρες μουσικό πρόγραμμα. Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
24 Σεπτεμβρίου, 20:30: Ανάγνωση ποίησης και λαϊκών παραμυθιών Ρομά συγγραφέων απ‘ όλο τον κόσμο. Με την ποιήτρια – μεταφράστρια, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ και τον ηθοποιό, Κωνσταντίνο Θέμελη. Γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
3 Οκτωβρίου, 20:30: Συναυλία Gypsy jazz από το δανέζικο συγκρότημα Rêve Bohème με συνθέσεις εμπνευσμένες από τη μουσική του φημισμένου Γάλλου κιθαρίστα, Django Reinhardt. Φιλική συμμετοχή: Αλέξανδρος Χατζής. Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
20 Οκτωβρίου, 20:30: Ανοιχτή συζήτηση με θέμα Ευρωπαϊκή Ένωση, Επιχειρηματικότητα και Ρομά. Οργάνωση: Hellenic American University. Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
21 Οκτωβρίου, 20:30: Ανοιχτή συζήτηση με θέμα Η φωτογραφία ως ανθρωπολογικό τεκμήριο: η περίπτωση των Ρομά με ομιλητές τους: Στέλιο Ευσταθόπουλο, φωτογράφο, Χριστίνα Κκόνα, Eπίκουρη Καθηγήτρια του Hellenic American University, Πλάτωνα Ριβέλλη, θεωρητικό της φωτογραφίας. Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες

4 comments:

Μαριλένα said...

Δανοί και Ελληνοαμερικανικη Ενωση (στη Μασσαλίας ειναι ακομα;) ουτε που θα μου πήγαινε το μυαλό, πως θα ασχολουνταν με το θεμα της συγκεκριμένης εκθεσης
(για να δεις ποσο βλακώδη ειναι τα στερεότυπα)

πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά, σίγουρα.
κι ο Χατζής, ένας απο τους εκπροσωπους της εποχής μου

γεια σου Χουανίτα μου :))

Juanita La Quejica said...

Από όσο γνωρίζω, στην Ένωση τρέφουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Ρομά. Είχαν μάλιστα θελήσει να δώσουν υποτροφίες για το Hellenic American University, αλλά δεν είχαν παρουσιαστεί υποψήφιοι που να ενδιαφέρονται, νομίζω πέρισυ ή πρόπερσι.
Εκτός των πατέρα και υιού Χατζή, θα έχει πιστεύω ενδιαφέρον και η συναυλία gypsy jazz, με έργα του αγαπημένου Django, καθώς και οι ταινίες-ντοκυμαντέρ.

"ζαχαρούλα.." said...

καλημέρες!! καλή εβδομάδα!!!!

Juanita La Quejica said...

Καλώς την Ζαχαρούλα.