Tuesday, May 26, 2009

Joaquín Sorolla στο Prado


Στο Μουσείο του Prado στην Μαδρίτη μόλις εγκαινιάστηκε μία έκθεση-αφιέρωμα στον Joaquín Sorolla (1863- 1923), που θα διαρκέσει ως τις 6 Σεπτεμβρίου.

Οσοι τυχεροί βρεθούν στην Μαδρίτη θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν 102 αντιπροσωπευτικούς πίνακες από όλες τις σημαντικές στιγμές της καλλιτεχνικής πορείας του και έτσι θα μπορέσουν να αποκτήσουν μια αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα για το έργο του του σπουδαίου Βαλενθιάνου ζωγράφου.


Από τους αγαπημένους μου οι εμβληματικοί πίνακές του στην παραλία της Μalvarrosa το 1909, όταν ο Sorolla βρισκόταν στο αποκορύφωμά του σαν καλλιτέχνης αλλά και σε ιδιαίτερα ευτυχισμένες προσωπικές στιγμές πληρότητας. Έχει γραφτεί σχετικά από τους κριτικούς τέχνης ότι κανείς δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να συλλάβει και να αποδώσει καλύτερα το φως της ισπανικής Μεσογείου από ό,τι ο Joaquín Sorolla σε αυτά τα έργα.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση υπάρχουν στο site του Museo Nacional del Prado.

6 comments:

Roadartist said...

..σήμερα 'επισκέφτηκα' το prado.. αν και μέσω του google.. :D Εύχομαι να τα δω από κοντά!! Αν μπορέσω εφέτος θέλω να πάω ισπανία.. βλέπουμε!!

μαριάννα said...

Τέλεια! Ελπίζω να το πετύχουμε κι εμείς. ;) Αυτή τη στιγμή είναι γαμήλιο ταξίδι ζευγάρι που πάντρεψε η κόρη μου προχθές. Τους έστειλα ήδη μήνυμα να τον προλάβουν.
Να 'σαι καλά φιλενάδα! Ευχαριστούμε για τα πάντα φρέσκα κι ενδιαφέροντα νέα.

Gianni said...

Θα δοκιμάσω την ιντερνετική περιήγηση και εγώ.
Αν πάω 28 Οκτ δεν θα είναι η έκθεση...

Juanita La Quejica said...

Roadartist, μακάρι να τα καταφέρεις. Είναι μια χώρα που έχει πολλά να δώσει στον ταξιδιώτη.

Μαριάννα, πάντα άξια η κόρη σου! Σε θυμήθηκα όταν διάβασα το ενημερωτικό mail του Prado, μιας και πρόσφατα μιλούσαμε για τον Sorolla στο blog σου. Θα πάτε παρεούλα με την κόρη; Εγώ τον Αύγουστο καλώς εχόντων των πραγμάτων θα κατέβω στον νότο για να εξασκηθώ λίγο στα προφορικά, με την ευκαιρία της αποφοίτησης(ελπίζω).

Γιάννη μου, εσύ αν πας με τη γνωστή παρέα, μόνο το Πράδο δεν θα έχεις στο μυαλό σου! Σου έχω όμως εξαιρετική πρόταση, την Negra Tomasa, για κουβανέζικα λικνίσματα με πολύ καλή ζωντανή μουσική και συμπαθητικά ποτάκια.

elie said...

Ω, πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση. Κάποιους πίνακές του είχαμε δει στη μόνιμη συλλογή του Prado, και ναι, αυτό το "μεσογειακό φως" είναι παντού, τουλάχιστον στην ιμπρεσσιονιστική του περίοδο.

mae said...

Την είδα την έκθεση του sorolla πριν κάποιους μήνες στο mnac στη βαρκελώνη.

Δε μου αρέσει τόσο η ¨κλασικη¨ τέχνη.

Ο sorolla με μάγεψε :)