Monday, June 29, 2009

1+1 = Πραξικόπημα

Από την μεριά, υπάρχει ένας Πρόεδρος που -έχοντας σαν είδωλο τον Hugo Chávez- προσπαθεί με αντισυνταγματικό τρόπο να νομιμοποιήσει και να διεξάγει παράνομο δημοψήφισμα για να παρατείνει την θητεία του εις τον αιώνα τον άπαντα (και να μετατρέψει μια δημοκρατική εκλογική διεργασία σε άλλο ένα είδος καλλυμένης δικτατορίας) από την μια μεριά.

Από την άλλη μεριά, υπάρχει η γνωστή παρεμβατική πολιτική των "μεγάλων" γειτόνων χέρι-χέρι με την τάση να ξεπουλά την χώρα της μια συγκεκριμένη κάστα (γιατί τώρα πια αμφιβάλλω αν μπορούμε να μιλήσουμε συνολικά για τάξη) ανθρώπων.

Που καταλήγουμε;

Πραξικόπημα στις Honduras.

Για άλλη μια φορά στην ιστορία της πολύπαθης Λατινικής Αμερικής, μια ακόμα δικτατορία θα ακολουθήσει με αμερικανικό sponsoship και τοπικό caciquismo με άρωμα αιώνων, απομεινάρι μιας αρρωστημένης ισπανικής φεουδαρχικής συνήθειας του Μεσαίωνα.

Η κατάρα της Λατινικής Αμερικής είναι διπλή. Τα κατάλειπα ενός παρελθόντος που δεν ήταν δικό τους, που δεν μπόρεσαν ποτέ να το προσαρμόσουν στις δικές τους ανάγκες και συνήθειες, καθώς και οι παρεμβατικοί γείτονες. Πώς να ξεφύγει από τα δεινά μια Ήπειρος, όταν οι νόμιμα εκλεγμένοι Πρόεδροι των χωρών που την απαρτίζουν αποφασίζουν ξαφνικά -στα πλαίσια μια μετενσάρκωσης του άπλυτου βασιλιά "ήλιου" Louis XIV- να κάνουν πράξη το L’État c’est Moi; Η συνέχεια βέβαια βρίσκεται πάντα στα χέρια των εκάστοτε "τιμωρών", που βρίσκουν την ευκαιρία να βοηθήσουν στη διάλυση ενός δημοκρατικού πολιτεύματος γιατί προφανώς το διαίρει και βασίλευε έχει υπάρξει από τα βάθη των αιώνων μια εξαιρετικά αποτελεσματική πολιτική.

Η ουσία είναι ότι ένας νέος κύκλος βίας, νοθείας και κατάλυσης του δημοκρατικού πολιτεύματος (πολύ σχετικός τελικά αυτός ο όρος, κάτι δεν είχαν σωστά σκεφτεί οι Αρχαίοι Ημών Πρόγονοι) μόλις ξεκίνησε στην Λατινική Αμερική, στην Ονδούρα. Και έπεται συνέχεια...

www.bbc.co.uk
bolivia.indymedia.org
www.elmundo.es
www.lanacion.com.ar

1 comment:

Unknown said...

Θα σας ξαφανίσωμεν...