Wednesday, December 09, 2009

MUJEREZ

Τί σημαίνει "MUJEREZ"; Πρόκειται για λογοπαίγνιο που γίνεται με τις λέξεις mujeres (γυναίκες) και Jerez, μία πόλη στον Νότο της Ισπανίας όπου το φλαμένκο έχει αναπτύξει βαθειές και γερές ρίζες τα τελευταία 200 χρόνια.

Juana La del Pipa, Dolores Agujetas και Tomasa La Macanita.


Τρείς γυναίκες επιστρέφουν στις ρίζες του Jerez και δημιουργούν έναν ύμνο στο παραδοσιακό φλαμένκο. Cante και κιθάρα, χωρίς cajón ούτε claqueta, χωρίς περιορισμούς στην φωνή και στο duende. Palos flamencos που στοχεύουν κατευθείαν στην καρδιά των aficionados.

MUJEREZ. Χωρίς πολλά λόγια...

4 comments:

μαριάννα said...

Πού τις ανακάλυψες βρε θηρίο;
Καταπληκτικές! Τον βρήκες το δίσκο;

Juanita La Quejica said...

Τις δύο τις γνωρίζω από καιρό. Ίσως και εσύ την Juana La Del Pipa, την είχαμε δει στις Νύχτες Πρεμιέρες πρόπερσυ νομίζω στο Gypsy Caravan μαζί με τον ανηψιό της Antonio, τον χορευτή. Αυτή και η Esma είχαν κλέψει την παράσταση στο ντοκυμαντέρ.
Η Μacanita πάλι έχει τραγουδήσει και ηχογραφήσει πολλά villancicos και έχει πάρει μέρος και στο διπλό Gypsy Queens.
Την Dolores δεν την είχα ξανακούσει, αλλά έρχεται από ξακουστή γενιά, πρωτότοκη του El Grande, Manuel Agujetas που τον ακούμε σε όλες τις ανθολογίες του Φλαμένκο.

Katerina ante portas said...

Αν με ρωτούσες θα σου έλεγα ότι ακούω ανδρική φωνή.. Περίεργη αίσθηση..

Juanita La Quejica said...

Επειδή εγώ την είδα και την άκουσα ταυτόχρονα την συνονόματη, δεν μου κάνει τόση εντύπωση. Διαφορετικά, και εγώ άνδρας θα έλεγα ότι τραγουδά όπως και εσύ Κατερίνα μου.
Αύριο θα σηκώσω κάποια τραγούδια από το cd (σήμερα το μόντεμ δεν συνεργάζεται) και θα πάρετε ακόμα περισσότερη "γεύση".