Saturday, December 05, 2009

Quítate la pipa del morro, cabrón

Πρόσφατα βρεθήκαμε στο Cabaret Voltaire στο Μεταξουργείο για να ταξιδέψουμε στα καμπαρέ του Παρισιού, του Βερολίνου και της Νέας Υόρκης με ξεναγό την mezzo soprano Χαρά Καλατζίδου και συνοδεία στο πιάνο από τον Ανδρέα Κουρέτα. Ωραίος χώρος με έντονες καλλιτεχνικές πινελιές το ατελιέ του πρόσφατα χαμένου ζωγράφου Γιάννη Μίχα, θα το επισκεφτούμε και πάλι σύντομα καθώς διοργανώνονται ποιοτικές βραδιές. Αξιοπρεπέστατη η παράσταση της Καλατζίδου, η οποία ενώ έχει τα φόντα σαν φωνή αλλά και σαν εκπαίδευση να απογειώσει τον θεατή, δίνει την εντύπωση ότι προσπαθεί πολύ και βγάζει κάτι το ελαφρώς ψεύτικο στην ερμηνεία της, σαν να της λείπει το πραγματικό πάθος ή σαν να φοβάται να αφεθεί.

Ένα από τα τραγούδια που μοιράστηκε μαζί μας ήταν το Surabaya Johnny του Kurt Weill. Τραγούδι που έχουν ερμηνεύσει σπουδαίες καλλιτέχνιδες σε αρκετές γλώσσες. Αγαπημένη μου η πρώτη εκτέλεση της Lotte Lenya, με την Teresa Stratas να ακολουθεί κατά πόδας.



Ας ξεκινήσουμε ακούγοντας το Surabaya Johnny στην αγγλική εκδοχή από την mezzo soprano, συνθέτη και πολύ πρωτοποριακή για την εποχή της Cathy Berberian.
Cathy Berberian - Surabaya Johnny

Πιο σύγχρονη η ερμηνεία της Marianne Faithful, που τελικά καταφέρνει και βάζει τόσο έντονα το δικό της στίγμα ώστε να έρχεται σε δεύτερο πλάνο το τραγούδι.
Marianne Faithful - Surabaya Johnny

Πριν περίπου 10 χρόνια ερμήνευσε και η Ana Belén μαζί με τον Miguel Ríos τραγούδια του Kurt Weill. Αυτό που μου έκανε περισσότερο εντύπωση στη δική της εκδοχή του Surabaya Johnny είναι η απόδοση των στίχων στα ισπανικά.
Ana Belén - Surabaya Johnny

Μιας και είμαστε στην Μεσόγειο, ακούμε και την Milva στην ιταλική εκδοχή που δεν μπορώ να πω ότι μου ταιριάζει ιδιαίτερα, αλλά μας δίνει στοιχεία για την εποχή που ηχογραφήθηκε, το 1971.
Milva - Surabaya Johnny

Για την φίλη μου Μαρία που είχε την αρχική ιδέα να επισκεφθούμε το Cabaret Voltaire ακούμε την αγαπημένη της Ute Lemper.
Ute Lemper - Surabaya Johnny

Κλείνοντας, δε θα ήταν ολοκληρωμένο αυτό το μικρό αφιέρωμα αν δεν αφήναμε την Teresa Stratas (Αναστασία Στρατάκη, έχει και ελληνικές ρίζες) να μας ταξιδέψει κατά μήκος του ποταμού Surabaya και να μας κάνει να μισήσουμε τον άκαρδο και άπληστο εκμεταλλευτή Johnny του Weill.
Teresa Stratas - Surabaya Johnny

2 comments:

μαριάννα said...

Τέλεια. Είσαι καταπληκτική!
Σ' ευχαριστώ πολύ για τα τραγούδια!

Juanita La Quejica said...

Χαρά μου να τα μοιράζομαι μαζί σας Μαριάννα μου.
Άκουσες τους ισπανικούς στίχους;