Monday, October 11, 2010

Adobo seco de Guanajuato


Adobo seco de Guanajuato για 6 άτομα

12 κομμάτια χοιρινό ψαχνό (μπορεί και μπούτι) από 50γρ. το καθένα
1 μπανάνα macho ώριμη (ποικιλία πλάτανο, μεγάλη, ειδική για τηγάνισμα)
2 πιπεριές ancho
2 πιπεριές pasilla
1 σκελ.σκόρδο
½ άσπρο κρεμμύδι
½ κ.γλ.κύμινο (ολόκληροι σπόροι)
½ κ.γλ.ρίγανη
αλατοπίπερο
1/3 ποτ. μηλόξιδο


Μουλιάζουμες τις πιπεριές στο νερό να μαλακώσουν. Τις λειώνουμε στο μπλέντερ με το σκόρδο και το κρεμμύδι.
Φτιάχνουμε μαρινάδα με τις πιπεριές, το ξίδι, το κύμινο, την ρίγανη και το αλατοπίπερο. Προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί για να γίνει ζωμός. Καλύπτουμε το κρέας στην μαρινάδα και το αφήνουμε από το βράδυ στο ψυγείο.
Την επομένη σωτάρουμε το χοιρινό, προσθέτουμε την μαρινάδα και αφήνουμε να σιγοβράσει και να μείνει με το ζουμί του. Εναλλακτικά, μετά το σωτάρισμα μπορούμε να συνεχίσουμε το ψήσιμο σε πήλινη γάστρα στο φούρνο, σε χαμηλή φωτιά, για 3 ώρες.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα ξίδι και ελάχιστο νερό.
Σερβίρουμε με τηγανισμένες μπανάνες.


ΥΓ. Οι φωτογραφίες αδικούν πολύ το adobo seco, το οποίο μου φάνηκε το πιο νόστιμο από όλα τα μεξικανικής προέλευσης πιάτα που έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα. Τα αρώματα και τις γεύσεις των πιπεριών, απλά δεν μπορούμε να τα φανταστούμε στην Ελλάδα.

No comments: