Monday, October 08, 2012

Κύκλος «¡España!» (Ι)

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου, 20.30
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Σε συνεργασία με την Ισπανική Πρεσβεία και το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας

Με τον διασημότερο ήρωα της ισπανικής γραμματείας, τον Δον Κιχώτη, συνομιλεί μουσικά η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η πρώτη συναυλία του φετινού Κύκλου «¡España!» υπόσχεται ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο του ακαταμάχητου ιππότη της πένας του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, με ξεναγούς τους συνθέτες Ρίχαρντ Στράους, Μωρίς Ραβέλ και Ζακ Ιμπέρ. Τη μουσική διεύθυνση έχει ο ταχύτατα ανερχόμενος Ισπανός αρχιμουσικός Χάιμε Μαρτίν και σολίστ είναι ο εκλεκτός Έλληνας βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος.

Υπενθυμίζουμε την σημαντική προσφορά της Κ.Ο.Α. που αφορά τον Κύκλο «¡España!»: Οσοι αγοράσουν εισιτήρια και για τις πέντε συναυλίες του Κύκλου, δικαιούνται δωρεάν εισιτήρια για τρείς επιπλέον συναυλίες της επιλογής τους μέσα στη σαιζόν!

Το πρώτο μέρος της βραδιάς θα ανοίξει με την Ισπανική Ραψωδία, έργο το οποίο, γραμμένο το 1907 από τον Μωρίς Ραβέλ (1875–1937), είχε κάνει τον Μανουέλ ντε Φάγια να χαρακτηρίσει τον Γάλλο ομότεχνό του «πιο Ισπανό από τους Ισπανούς». Θα ακολουθήσουν τα Τραγούδια του Δον Κιχώτη του Ζακ Ιμπέρ (1890–1962) καθώς και Ο Δον Κιχώτης στην Δουλτσινέα του Ραβέλ, δύο κύκλοι τραγουδιών που είχαν γραφτεί με την προοπτική να χρησιμοποιηθούν στην ταινία Περιπέτειες του Δον Κιχώτη (1933) του Γκέοργκ Παμπστ.

Το δεύτερο μέρος της συναυλίας ανήκει στον Δον Κιχώτη, έργο 35, του Ρίχαρντ Στράους (1864–1949), το οποίο θεωρείται μακράν η σημαντικότερη και πιο δημοφιλής μουσική αποτύπωση του εμβληματικού λογοτεχνικού ήρωα του Θερβάντες. Το έργο είναι στην ουσία ένα κοντσέρτο για βιολοντσέλο, αφού ο Στράους επέλεξε αυτό το όργανο για να αποδώσει τον χαρακτήρα του Δον Κιχώτη, ενώ η βιόλα παριστάνει με κωμικό τρόπο τον γκροτέσκο ιπποκόμο Σάντσο Πάνθα. Ο ίδιος ο Στράους περιέγραφε το έργο που συνέθεσε το 1897, ως «φανταστικές παραλλαγές πάνω σε ένα θέμα ιπποτικού χαρακτήρα».
Στην συναυλία της 11ης Οκτωβρίου συμπράττουν οι κορυφαίοι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Γιάννης Τσιτσελίκης, βιολοντσέλο και Πάρις Αναστασιάδης, βιόλα.

Χάιμε Μαρτίν
Αρχιμουσικός της βραδιάς, ο Ισπανός Χάιμε Μαρτίν, μετά από μία λαμπρή καριέρα φλαουτίστα, στράφηκε στην διεύθυνση ορχήστρας το 2008, ακολουθώντας την προτροπή του Σερ Νέβιλ Μάρινερ.
Έκτοτε έχει συνεργαστεί με πολλές σημαντικές ευρωπαϊκές ορχήστρες και περίφημα μουσικά φεστιβάλ, ενώ από τον περασμένο Ιούνιο είναι καλλιτεχνικός διευθυντής και πρώτος αρχιμουσικός της σουηδικής Ορχήστρας του Γκάβλε.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

ΜΩΡΙΣ ΡΑΒΕΛ (1875 – 1937)
Ισπανική Ραψωδία
ΖΑΚ ΙΜΠΕΡ (1890 – 1962)
Τραγούδια του Δον Κιχώτη
ΜΩΡΙΣ ΡΑΒΕΛ
«Ο Δον Κιχώτης στην Δουλτσινέα», κύκλος τραγουδιών για φωνή και ορχήστρα
Διάλειμμα

ΡΙΧΑΡΝΤ ΣΤΡΑΟΥΣ (1864 – 1949)
Δον Κιχώτης, έργο 35


Τάσης Χριστογιαννόπουλος

Σολίστ
Τάσης Χριστογιαννόπουλος, βαρύτονος
Γιάννης Τσιτσελίκης, βιολοντσέλο
Πάρις Αναστασιάδης, βιόλα
Μουσική Διεύθυνση, Χάιμε Μαρτίν

Τιμές εισιτηρίων:
€25 (Διακ.), 20, 15, 10, 5 (φοιτητές, νέοι έως 25, άνεργοι, ΑΜΕΑ)
Πληροφορίες:
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Τ. 210 7257601-3
Αγορά εισιτηρίων:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Τ. 210 7282333
*Tης συναυλίας θα προηγηθεί στις 19:45 δωρεάν εισαγωγική ομιλία, για τους κατόχους εισιτηρίων.



No comments: