Wednesday, October 31, 2012

Γιορτάζοντας την Ημέρα των Νεκρών

Αντιγράφω από το Αθηνόραμα:

"Oι μεξικάνικες εκδηλώσεις για την Ημέρα των Νεκρών βγαίνουν στους δρόμους της Αθήνας

Παρέλαση calacas στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου με μασκαρεμένους σαν σκελετοί. Πολύχρωμοι βωμοί αφιερωμένοι σε διάσημους (και όχι μόνο) μακαρίτες με φαγητά, νεκροκεφαλές από ζάχαρη, λουλούδια και κεριά. Τσαχπίνικα αυτοσχέδια στιχάκια με πειράγματα μεταξύ φίλων. Σε ανοιχτή γραμμή με τις πέραν του Ατλαντικού παραδόσεις, από τις 31/10 έως τις 3/11 οι εκδηλώσεις για την Ημέρα των Νεκρών επιστρέφουν στην Αθήνα βγαίνοντας για πρώτη φορά φέτος και στους δρόμους.

Διαδρομή παρέλασης
Όπου Ημέρα των Νεκρών σημειώστε την καθιερωμένη παραδοσιακή γιορτή κατά την οποία οι Μεξικανοί προσκαλούν τους νεκρούς τους να γιορτάσουν μαζί, να επιστρέψουν στο σπίτι και για μερικές ώρες να νοιώσουν τη ζεστασιά του ήλιου πριν επιστρέψουν στον κάτω κόσμο. Σας ακούγεται μακάβριο; Κι όμως, διόλου δεν την βιώνουν έτσι. Απεναντίας, τη μετατρέπουν σε γιορτή με ολονυκτία στα νεκροταφεία και στα σπίτια, με μουσική, τραγούδια και φαγητό! Στην Αθήνα το Κέντρο Γλωσσών Abanico και ο Σύλλογος Μεξικανών Καλλιτεχνών και Διανοουμένων «BΑLAM», με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Μεξικού, του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και του Booze Cooperativa, στήνουν μια κεφάτη γιορτή με παρουσιάσεις, εργαστήρι χειροτεχνίας, βωμούς, προβολές και πάρτυ με μουσική και χορό!
 
Βωμούς θα βρείτε στο Abanico, στο Booze και στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, με τον πρώτο να σηκώνει την «αυλαία» των εκδηλώσεων στις 31/10 και να είναι αφιερωμένος σε πέντε φετινούς… μακαρίτες: τους λογοτέχνες Τομάς Σεγκόβια και Κάρλος Φουέντες, τον ηθοποιό Πέδρο Αρμενταρίθ Jr, την τραγουδίστρια Τσαβέλα Βάργκας και την Δόμνα Σαμίου.
 
Την Πέμπτη 1/11, το επίκεντρο της γιορτής μεταφέρεται στο Booze όπου θα στολίσουν το βωμό στις 12 το μεσημέρι και θα γίνουν τα εγκαίνια της γιορτής (στις 8.30 μ.μ.), ενώ εδώ θα καταλήξει και η περιοδεία των μασκαρεμένων ως calacas και Catrinas που θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. από τον σταθμό του μετρό στην Ακρόπολη.
 
Την Παρασκευή 2/11, το ραντεβού είναι στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, όπου στις 8 μ.μ. θα παρουσιαστεί το υπό έκδοση βιβλίο «Ο χάρος στο Μεξικό είναι γένους θηλυκού» σχετικά με το θάνατο στο Μεξικό, ενώ στις 9.30 μ.μ. θα ακολουθήσει γιορτή με έκθεση calaveras (σατυρικών στίχων) από τους μαθητές του Abanico,  φιέστα και γαστρονομικό μπαζάρ με γεύσεις από τη Λατινική Αμερική (να μην δοκιμάσουμε φεϊζοάδα από τη Βραζιλία, σεβίτσε από το Περού, μεξικάνικα ταμάλες ή έστω χιλιανές πίτες εμπανάδας;).
 
Η αυλαία θα πέσει το Σάββατο 3/11 στο Abanico με την παρουσίαση αρχειακού υλικού για την Ημέρα των Νεκρών από τους περίφημους βωμούς που στήνει στο σπίτι της η Μεξικανή συγγραφέας Αδέλα Φερνάντες (η κατοικία της θεωρείται αξιοθέατο στο Μεξικό και θα τη θυμάστε από σκηνές της ταινίας «Φρίντα» με τη Σάλμα Χάγιεκ), και προβολές του ντοκιμαντέρ «Η ημέρα των νεκρών: μία παράδοση που συνεχίζει ζωντανή» καθώς και της ταινίας «Macario» του Ρομπέρτο Γκαβαλδόν. Η παρουσίαση ξεκινά στις 7 μ.μ. και οι προβολές στις 8 μ.μ. και 10 μ.μ. αντίστοιχα. Μεξικό γίναμε… "
 
Λεπτομέρειες αναλυτικά για το πρόγραμμα των εορτασμών της Ημέρας των Νεκρών στην Αθήνα, μπορούμε να βρούμε εδώ.

No comments: