Sunday, June 14, 2015

Η Πρεσβεία της Ισπανίας και το Ινστ.Θερβάντες στο 7ο Φεστιβάλ ΛΕΑ


ΛΕΑ Λογοτεχνία Εν Αθήναις
7º Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ
15- 20 Ιουνίου 2015
 
Το Ινστιτούτο Θερβάντες και η Πρεσβεία της Ισπανίας συμμετέχουν στο Φεστιβάλ ΛΕΑ με ένα στρογγυλό τραπέζι με τον Σαντιάγο Ρονκαλιόλο και τον Φρανθίσκο Χοσέ Μαρτίν υπό τον τίτλο Σκέπτεσθαι στα ισπανικά. Γράφειν στα ισπανικά και με την εκδήλωση για παιδιά Παραμύθια στον αέρα, ιστορίες στο χαρτί, με τον παραμυθά Πάμπλο Άλμπο.
 
Σκέπτεσθαι στα ισπανικά. Γράφειν στα ισπανικά
Με τον Σαντιάγο Ρονκαλιόλο και τον Φρανθίσκο Χοσέ Μαρτίν
18 Ιουνίου. 18:00
Ινστιτούτο Θερβάντες Αθήνα
Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για την δημιουργία μιας ισπανικής ταυτότητας, πέραν των διαφορών ανάμεσα στο λατινοαμερικάνικο και στο ισπανικό; Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Θερβάντες, Βίκτωρ Αντρέσκο, συζητά με τον διάσημο συγγραφέα Σαντιάγο Ρονκαλιόλο και τον μεγάλου κύρους φιλόσοφο Φρανθίσκο Χοσέ Μαρτίν για την σχέση μεταξύ ισπανικής γλώσσας, σκέψης και συγγραφής, σε όλες τους τις μορφές και τρόπους.
Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (Λίμα, 1975). Χρησιμοποιώντας μεγάλες δόσεις μυστηρίου και μαύρου χιούμορ, έχει δημιουργήσει ένα έργο για όλους τους φόβους, από τους ιστορικούς του ισπανόφωνου κόσμου ως τους πιο καθημερινούς. Έχει γράψει δύο αστυνομικά μυθιστορήματα με πρωταγωνιστή τον εισαγγελέα Φέλιξ Τσακαλτάνα: Κόκκινος Απρίλης (Abril Rojo – Βραβείο Alfaguara και Βραβείο Independent Foreign Fiction) και Η εσχάτη των ποινών ( La Pena Máxima), καθώς και το ψυχολογικό θρίλερ Tan Cerca de la Vida και τα χιουμοριστικά μυθιστορήματα Óscar y las Mujeres και Ντροπή (Pudor) – το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο. Ως δημοσιογράφος, έχει γράψει μια τριλογία μη μυθοπλαστικών μυθιστορημάτων σχετικά με προσωπικότητες του 20ού αιώνα: Η τέταρτη ρομφαία ( La Cuarta Espada), Ο Ουρουγουανός εραστής (El Amante Uruguayo) και Αναμνήσεις μιας κυρίας (Memorias de una Dama) – το οποίο θεωρήθηκε «το τελευταίο λογοκριμένο βιβλίο της Λατινικής Αμερικής». Το έργο του έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Ζει στη Βαρκελώνη και γράφει στην εφημερίδα El País.
Φρανθίσκο Χοσέ Μαρτίν. Ισπανός, είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης και διδάκτωρ Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Πίζας. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια του Μύνστερ και της Σιένα, και σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής Ισπανικής Λογοτεχνίας και Ιστορίας της Ισπανόφωνης Σκέψης στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο. Είναι διευθυντής της Συλλογής “Piccola Biblioteca Ispanica”, των Εκδόσεων Lettere, Φλωρεντία, και συνδιευθυντής των Συλλογών “Biblioteca del 14” και “Pensar en Español”, των Εκδόσεων Biblioteca Nueva, Μαδρίτη. Το πεδίο των ερευνών του εστιάζεται κυρίως στην ισπανόφωνη φιλοσοφική σκέψη, στη σχέση μεταξύ φιλοσοφίας και λογοτεχνίας, στην ιστορία των ιδεών και στην ερμηνευτική του ισπανόφωνου πολιτισμού. Έχει συγγράψει τα βιβλία El sueño roto de la vida. Ensayo sobre la poesía de Francisco Brines (1997), La tradición velada. Ortega y el pensamiento humanista (1999) και El uno, el otro, el mismo. Vindicación de J. Martínez Ruiz (2012), και έχει επιμεληθεί το βιβλίο Estudios sobre «El político» de Azorín (2002), μεταξύ άλλων. Τακτικός συνεργάτης περιοδικών όπως Archipiélago και Revista de Occidente, και πολιτιστικών ένθετων όπως Blanco y Negro Cultural και ABCD Las Artes y las Letras. Έχει παραδώσει σεμινάρια και δώσει διαλέξεις σε πολλά πανεπιστήμια και Πολιτιστικά Κέντρα, στην πατρίδα του και το εξωτερικό.
Στα ισπανικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.
Αίθουσα Eκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας. Μητροπόλεως 23. Είσοδος ελεύθερη.
Στη συνέχεια, η Πρεσβεία του Περού θα προσφέρει, προς τιμήν των καλεσμένων, ένα Pisco Sour.
 
Παραμύθια στον αέρα, ιστορίες στο χαρτί
με τον παραμυθά Πάμπλο Άλμπο
20 Ιουνίου. 11 .15
h
Ινστιτούτο Θερβάντες Αθήνα
Αν στήσεις αυτί, θα μπορέσεις να διαβάσεις μ’ αυτό τα βιβλία του Πέδρο Άλμπο, ακούγοντας τον ίδιο να τα αφηγείται. Τα βιβλία αυτά κόβουν βόλτες στις βιβλιοθήκες και στα βιβλιοπωλεία και μπορεί να τα ακούσεις με τα μάτια. Πρόκειται για ένα θέαμα προφορικής αφήγησης, στο οποίο πρωταγωνιστούν οι λέξεις, μια διαδοχή ζωντανής αφήγησης παραμυθιών. Οι λέξεις γεννούν τις εικόνες και τα παραμύθια συμβαίνουν στην φαντασία του κάθε ακροατή, σε μια εκδήλωση διαρκούς δημιουργίας. Το ίδιο το παραμύθι αποκτά εκδοχές ίσες με τον αριθμό των ανθρώπων που το ακούν, όπως συμβαίνει και όταν το διαβάζουν.
Πάμπλο Άλμπο (Αλικάντε, 1971). Μανιώδης συγγραφέας ιστοριών, άρχισε να τις αφηγείται ζωντανά, και το 1994 ίδρυσε με τον Φέλιξ Άλμπο και τον Αντόνιο Μίρα την ομάδα Άλμπο. Μετά από 10 χρόνια συνεργασίας, συνέχισε μόνος του, συμμετέχοντας σε όλα σχεδόν τα φεστιβάλ προφορικής αφήγησης. Έχει αφηγηθεί παραμύθια σε όλες τις επαρχίες της Ισπανίας, αλλά και στην Κούβα, την Ελβετία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, το Μεξικό, τη Βενεζουέλα, το Βέλγιο και τη Γαλλία. Έχει εκδώσει 36 παιδικά βιβλία και έχει συμμετάσχει σε πέντε βιβλία με παραμύθια για ενηλίκους. Έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γερμανικά, τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα πορτογαλικά. Έχει τιμηθεί με τα βραβεία: Lazarillo το 2008 και το 2013, Ciudad de Alicante το 2003, Villa dIbi το 2008, Leer es vivir το 2009, και τρία βιβλία του έχουν περιληφθεί στον ετήσιο κατάλογο «White Ravens» με τα 250 καλύτερα βιβλία του κόσμου για παιδιά και νέους της Internationale Jugendbibliothek (Διεθνής Νεανική Βιβλιοθήκη) του Μονάχου.
Στα ισπανικά, με μετάφραση στα ελληνικά.
Αίθουσα Έκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας. Μητροπόλεως 23. Είσοδος ελεύθερη.

No comments: