Thursday, September 17, 2015

Εργαστήρι γαστρονομίας στο 7ο Φεστιβάλ ΛΕΑ: "Ιβηροαμερικανικές απολαύσεις"

Ιβηροαμερικανικές απολαύσεις
από το Εργαστήρι της Marga Barros

Εδώ και κάποια χρόνια, με μορφή μαθημάτων ή εργαστηρίου, η Marga Barros, με τις δύο ιδιότητές της: της καθηγήτρια ισπανικής γλώσσας και της σεφ, διεξάγει στο χώρο του Abanico, ένα ενδιαφέρον, διασκεδαστικό και νόστιμο μάθημα κουζίνας με γεύσεις σε "ιβηροαμερικάνικη γλώσσα", με την ευγενή χορηγία του εστιατορίου Ψάριστον!
Για δεύτερη χρονιά, μέσα στα πλαίσια του Φεστιβάλ ΛΕΑ, το Εργαστήρι της Marga Barros, δίνει το παρών. Αυτή την φορά με μια σειρά από  απολαυστικά μεζεδάκια με υλικά που βρίσκουμε στην ελληνική αγορά.Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις συνταγές.





























 












 








 

SALMOREJO (Σαλμορέχο)

(ΑΝΔΑΛΟΥΣΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ)

Συστατικά: 1 κ. ώριμες ντομάτες, 1 κόκκινη πιπεριά, 200 γρ. ψωμί της προηγουμένης, 250 ml ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο, αλάτι, ξύδι, 3 αυγά σφιχτά και Kudu Biltong*.

Εκτέλεση:  Βάζουμε το ψωμί σε φέτες (χωρίς την κόρα) στο μίξερ και προσθέτουμε τα υγρά συστατικά: ντομάτες ξεφλουδισμένες, σκόρδο, και κοκκινη πιπεριά. Τέλος, προσθέτουμε το αλάτι και το ξύδι. Ψιλοκόβουμε τα αυγά. Αφήνουμε το σαλμορέχο να αναπαυτεί για 20 λεπτά. Το σερβίρουμε προτιμότερο κρύο, σε μια πήλινη γαβάθα ή βαθιά πιατέλα, αφού το στολίσουμε με το ψιλοκομμένο αυγό, τις νιφάδες Kudu Biltong και λίγο ελαιόλαδο.

* Μπορείτε να προμηθευτείτε τα εξωτικά προϊοντα στο UMAMI TALES. Σοφοκλέους 18, Αθήνα. Τηλ. 210.33148214

PIMIENTOS DEL PIQUILLO RELLENOS DE CÓCTEL DE MARISCO

(ΙΣΠΑΝΙΑ)

Συστατικά: 8 πιπεριές del piquillo ή Φλωρίνης, 400 γρ. γαρίδες μεσαίες, 8 μεγάλες γαρίδες, 8 στικ καβουριού, 1 μαρούλι, σως μαγιονέζας με κέτσαπ, 2-3 σταγόνες brandy ή whisky, μία κουταλιά χυμό πορτοκαλιού.

Εκτέλεση: Βράζουμε τις μεγάλες γαρίδες, τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε και τις  ανακατέβουμε με τα στικ καβουριού και τις μεσαίες γαρίδες. Πλένουμε, στεγνώνουμε και ψιλοκόβουμε το μαρούλι. Προσθέτουμε στην μαγιονέζα λίγο κέτσαπ, brandy ή whisky και χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά. Γεμίζουμε μέχρι την μέση τις πιπεριές και στολίζουμε την κάθε μία με μια μεγάλη γαρίδα.


ΧΤΑΠΟΔΙ «A LA GALLEGA»

(ΓΑΛΙΚΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ)

Συστατικά: κ.χταπόδι, 4 μεσαίες πατάτες, 1 κρεμμύδι, 2-3 φύλλα δάφνης, άνθος αλατιού, (καπνιστή) πάπρικα (pimentón dulce) και ελαιόλαδο.

Εκτέλεση:

Στρίβουμε το κεφάλι του χταποδιού και το καθαρίζουμε. Σε μια κατσαρόλα με νερό, βάζουμε το κρεμμύδι, τη δάφνη και το αλατίζουμε. Ρίχνουμε το χταπόδι στο νερό 3 φορές, δηλαδή το βάζουμε και βγάζουμε γρήγορα 3 φορές για να μαζέψει. Το αφήνουμε να βράζει 35 λεπτά, εάν πρόκειται για μεσαίου μεγέθους χταπόδι. Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε μερικές φέτες πατάτας (1 εκ. περίπου)  να βράσουν με λίγο αλάτι. Κόβουμε με ψαλίδι τα πλοκάμια ή τα πόδια σε λεπτές φέτες. Το κεφάλι το κόβουμε κομμάτια. Σερβίρουμε προτιμότερο σε ξύλινο πιάτο τις πατάτες και από πάνω τους το χταπόδι. Περιχύνουμε γενναιόδωρα με ελαιόλαδο, πάπρικα και το άνθος αλατιού.

CHORIPÁN (Τσοριπάν)

(ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ)

Συστατικά: 6 χωριάτικα λουκάνικα για ψήσιμο στη σχάρα (chorizos parrilleros), 6 ψωμάκια μακρόστενα.

Εκτέλεση: Προετοιμάζουμε τα κάρβουνα και τοποθετούμε τα λουκάνικα στη σχάρα, τα τσιμπάμε πού και πού και τα γυρίζουμε ώσπου να ψηθούν καλά. Ανοίγουμε τα ψωμάκια και τοποθετούμε ένα λουκάνικο κομμένο κατά μήκος στο κάθε ψωμί και τα περιχύνουμε με την σάλτσα «τσιμιτσούρρρρι» (chimichurri) ή με την σάλτσα «πέβρε βέρδε» (pebre verde).


CHIMICHURRI (Τσιμιτσούρρρρι)

(AΡΓΕΝΤΙΝΗ) (250 ml)

Συστατικά: 3 σκελίδες σκόρδο, 1 μάτσο μαϊντανό (μόνο τα φύλλα), ¼ κόκκινη πιπεριά, ¼ πράσινη καυτερή πιπεριά (ají verde), 1 κουταλάκι ρίγανη, 1 κουταλάκι κύμινο, 1 κουταλάκι βασιλικό, ½ κουταλάκι φρέσκο  δεντρολίβανο, ½ κουταλάκι φρέσκο θυμάρι, ¼ φλιτζανιού ξύδι, 2 κουταλιές χυμό λεμονιού, ½ φλυτζ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Εκτέλεση: Σ΄ένα μπόλ ανακατέβουμε πολύ καλά το ξύδι, το λεμόνι και το ελαιόλαδο με την ρίγανη και το κύμινο. Προσθέτουμε ψιλοκομμένα: βασιλικό, δεντρολίβανο, θυμάρι, μαϊντανό, πιπεριά, καυτερή πιπεριά και σκόρδα κοπανισμένα. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση, ανακατεύουμε ώσπου να δέσει το μείγμα. Το αφήνουμε να αναπαυτεί.

SALSA PEBRE VERDE (Πέβρε βέρδε)

 (ΧΙΛΗ)

Συστατικά: ½ φλυτζάνι κόκκινο κρεμμύδι, 1 φλυτζ. φρέσκο κόλιαντρο, 1 φλυτζ. φύλλα μαιντανού, λίγο ξύδι από κρασί, λίγο ελαιόλαδο, χυμό ενός λεμονιού, 2 κουταλιές πάστα κόκκινης πιπεριάς (βλέπε παρακάτω συνταγή ají panca), 2 σκελίδες σκόρδο, αλάτι.

Εκτέλεση: Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια το κρεμμύδι, το κόλιαντρο και βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά ώσπου να γίνει μια ομοιογενής πάστα.


CROQUETAS PECOSAS DE ARROZ CON ATÚN Y CAFÉ

(Φακοριζοκροκέτες με τόνο και καφέ)

(ΚΟΛΟΜΒΙΑ)

Συστατικά: 2 φλυτζ. ρυζι βρασμένο και κρύο, 1/2 φλυτζ. κινόα, 1 μικρό αυγό, 1 κουταλάκι καφέ Κολομβίας, 75 γρ. τυρί mozzarella κίτρινη και 1 κουτί σουρωμένο τόνο.

Εκτέλεση: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ρύζι και ¼ φλυτζ. κινόα. Σε άλλο μπολ, χτυπάμε το αυγό με τον καφέ Κολομβίας και το προσθέτουμε στο άλλο μίγμα. Χτυπάμε μέχρι να δέσει το μίγμα. Προσθέτουμε σε κομματάκια το τυρί και τον τόνο. Πλάθουμε μπαλάκια και τα περνάμε από αλεύρι. Τηγανίζουμε σε άφθονο και καυτό λάδι. Σερβίρουμε με σαλάτα αβοκάντο.


TLACOYOS

(MÉXICO)
του μεγάλου μεξικανού σεφ Yuri de Gortari

Την συνταγή
Α) την εκτελείτε live με την Μarga Barros στο 7ο Εργαστήρι του Φεστιβάλ ΛΕΑ στο Polis Art Café 20/6/2015
Β) την παρακολουθείτε στο youtube, με τον μεξικανό σεφ Yuri de Gortari να μας δείχνει την εκτέλεση της και τον ιστοριογράφο Edmundo Escamilla να μας μυεί στο ιστορικό και κοινωνικό υπόβαθρο της συγκεκριμένης γαστρονομικής παράδοσης, διευθυντές και οι δύο της Γαστρονομικής Μεξικάνικης Σχολής Εsgamex (wwwHYPERLINK "http://www.esgamex.com/".HYPERLINK "http://www.esgamex.com/"esgamexHYPERLINK "http://www.esgamex.com/".com).

Βίντεο της συνταγής: Cómo hacer tlacoyos. Receta Mexicana. Yuri de Gortari

* Μπορείτε να προμηθευτείτε τα εξωτικά προϊόντα στο UMAMI TALES. Σοφοκλέους 18, Αθήνα. Τηλ. 210.33148214

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Άλλα έδεσματα που προετοιμάστηκαν στο Εργαστήρι της Marga Barros στο 7ο Φεστιβάλ ΛΕΑ:

SALSA AJÍ PANCA (ΠΕΡΟΥ)

ΠΙΤΤΕΣ ΑΠΟ ΚΙΝΟΑ (ΕΚΟΥΑΔΟΡ)

GUACAMOLE ΣΕ ΦΟΡΜΑ (Γουακαμόλε εν μόλδε) (ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ)

ENSALADA FRÍA CUBANA (ΚΟΥΒΑ)

BRIGADEIROS (ΒΡΑΖΙΛΙΑ)



Εάν σας ενδιαφέρει να έχετε τις συνταγές, απευθυνθείτε στο infoHYPERLINK "mailto:info@abanico.gr"@HYPERLINK "mailto:info@abanico.gr"abanicoHYPERLINK "mailto:info@abanico.gr".HYPERLINK "mailto:info@abanico.gr"gr

No comments: