Friday, September 29, 2017

Ισπανική και Λατινοαμερικανική Λογοτεχνία: Θέματα, Συγγραφείς, Τάσεις

 ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΤΙΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ:
ΘΕΜΑΤΑ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ, ΤΑΣΕΙΣ 

 – 12 ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ –
 
 

Το σεμινάριο αυτό έχει ως σκοπό μία γνωριμία του Ελληνικού κοινού με ουσιαστικά ζητήματα, έργα και συγγραφείς της Ισπανοαμερικανικής Λογοτεχνίας.  Χέρι-χέρι με δύο ειδικούς στο θέμα, τον Αργεντινό φιλόσοφο Marcos Breuer και τον Ισπανό φιλόλογο Eduardo Lucena, δύο καθηγητές που διδάσκουν στην Ελλάδα, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να εισαχθούν στα πιο σημαντικά ζητήματα των Ισπανικών και Λατινοαμερικανικών γραμμάτων.  
Σε μια ατμόσφαιρα διαλόγου και συνεχούς αλληλεπίδρασης με τους συμμετέχοντες, οι ομιλητές θα εκθέτουν και αναλύουν τα προτεινόμενα θέματα κατά τη διάρκεια δώδεκα συναντήσεων.
Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε όλους όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στο μαγικό και ευρύ κόσμο της Ισπανόφωνης Λογοτεχνίας. Οι συνεδρίες είναι στα Ελληνικά, και δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις περί του θέματος. 

Πρόγραμμα
 
(1) Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 2017: Εισαγωγή: τι είναι η ισπανική και λατινοαμιρικανική λογοτεχνία; Θέματα, συγγραφείς, τάσεις. Ελλάδα, Ισπανία και Λατινική Αμερική: γέφυρες.
(2) Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017: Πλούσιοι και φτωχοί στις πόλεις στα διηγήματα του Julio Ramón Ribeyro.
(3) Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017: Ο Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος και η αντανάκλαση του στη ζωή και την ποίηση του Miguel Hernández.
(4) Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017: Το κραχ του 1929 και το μυθιστόριμα του Roberto Arlt, “Los lanzallamas”.
(5) Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2017: Jorge Luis Borges και το φανταστικό διήγημα στο Ρίο ντε λα Πλάτα.
(6) Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2017: Η Μεξικανική Επανάσταση μέσα από το μυθιστόρημα Los de abajo, του Mariano Azuela.
(7) Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017: Ο μοντερνισμός και η ποίηση: οι αρχές με τον José Martí και τον Rubén Darío.
(8) Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017: Ο μαγικός ρεαλισμός.
(9) Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2017: Ερωτισμός και βία στο έργο του Mario Vargas LlosaPantaleón y las visitadoras“.
(10) Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2017: Οι αρχές του μικρου-διηγήματος: Augusto Monterroso.
(11) Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017: Η λατινοαμερικάνικη νουβέλα: Carlos Fuentes, “Aura”.
(12) Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017: Οι πρωταγωνιστές του Federico García Lorca: Οι Τσιγγάνοι.

    Συναντήσεις: Παρασκευές, 16.00 με 18.00,
στο POEMS AND CRIMES (αίθουσα εκδηλώσεων).

Γενικές πληροφορίες
  • Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:
Poems and Crimes
Αγ. Ειρήνης 17, Μοναστηράκι, 10551 Αθήνα
210 3636514
 
  • Meet the teachers:
Για ερωτήσεις και εγγραφές, οι διδάσκοντες θα είναι στη διάθεσή σας την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, 15.00 – 16.00 στο Poems and Crimes

  • Κόστος συμμετοχής: 250 ευρώ, η εξόφληση μπορεί να γίνει σε 2 δόσεις. (Υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης ενός μεμονωμένου μαθήματος.)
Ποιοί είμαστε 

O Marcos G. Breuer είναι φιλόσοφος και συγγραφέας από την Αργεντινή. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Córdoba και πήρε το μάστερ του στο έργο του Norbert Elias για τη φιλοσοφία του πολιτισμού. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Düsseldorf στη Γερμανία. Αντικείμενό του ήταν η τρέχουσα συζήτηση μεταξύ των σύγχρονων ηθικών θεωριών. Μετά από μια τρίχρονη παραμονή στην Ιταλία για μεταδιδακτορική έρευνα, μετακόμισε στην Αθήνα το 2009. Ο Breuer έχει εκδώσει δύο βιβλία και έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα πάνω στην ηθική, την κοινωνική θεωρία και την ιστορία της φιλοσοφίας. Οργανώνει τακτικά εργαστήρια για την ιστορία της φιλοσοφίας και της λογοτεχνίας. O ιστότοπός του είναι www.marcosbreuer.com.

Ο Eduardo Lucena είναι φιλόλογος, συγγραφέας και καθηγητής από την Ισπανία. Σπούδασε Ισπανική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Córdoba (Ισπανία) και Tours (Γαλλία). Μετακόμισε στην Αθήνα το 2007, που δουλεύει ως καθηγητής Ισπανικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο Abanico. Επίσης διοργανώνει σεμινάρια θεάτρου.

No comments: