Thursday, September 14, 2017

Η Ελλάδα αποτίει φόρο τιμής στην Χιλιανή καλλιτέχνιδα Violeta Parra

Η Ελλάδα αποτίει φόρο τιμής στην Χιλιανή καλλιτέχνιδα Violeta Parra
-  100 χρόνια από την γέννησή της και 50 από τον θάνατό της  -
με συναυλίες και κινηματογράφο

Η Violeta Parra (1917-1967) υπήρξε μια πολυτάλαντη, πολύπλευρη καλλιτέχνιδα (ποιήτρια, τραγουδίστρια και συνθέτρια, συλλέκτρια παραδοσιακών τραγουδιών, υφάντρια και γλύπτρια). Δεν είναι η εξ ορισμού παραδοσιακή καλλιτέχνιδα μόνον της Χιλής, αλλά ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής. Κόρη, αδελφή και μητέρα μουσικών, έκανε την τέχνη τρόπο ζωής της. Ο μεγαλύτερος αδελφός της, ο ποιητής Nicanor Parra (Βραβείο Cervantes Λογοτεχνίας)  την στήριξε πολύ στην αναζήτηση της τέχνης της.  Όπως η Δόμνα Σαμίου στην Ελλάδα, η Violeta Parra όργωνε τα χωριά της Χιλής με ένα μαγνητόφωνο και ένα τετράδιο στο χέρι, συλλέγοντας μελωδίες, στιχάκια και ρυθμούς της Χιλιανής παράδοσης, τα οποία διαφορετικά θα ήταν καταδικασμένα στη λήθη. Η ένταση και το πάθος με τα οποία ζούσε την τέχνη, τους έρωτές της, την προσήλωσή της στους ανθρώπους, την κοινωνική της συνείδηση,  την ώθησαν γρήγορα στο να δημιουργήσει τα δικά της έργα. Οι στίχοι της είναι ποίηση, με την οποία εκφράζει τα βαθύτερα συναισθήματά της, συχνά σπαρακτική (“Maldigo del alto cielo” (Καταριέμαι τον ουρανό) / “por un amor traicionero” (για μια προδομένη αγάπη), ταυτόχρονα καταγγέλλει τις ανισότητες (“Yo no sé por qué mi dios le regala con largueza / sombrero con tanta pluma a quien no tiene cabeza” (Δεν ξέρω γιατί ο δικός μου θεός χαρίζει απλόχερα / καπέλα με τόσα φτερά σ’ αυτούς που δεν έχουν κεφάλι). Παράλληλα εκφράζεται μέσω των πλαστικών τεχνών: Ελαιογραφίες, φιγούρες από πεπιεσμένο χαρτί, καθώς και τα διάσημα υφαντά της, φτιαγμένα από υφάσματα, κλωστές και μαλλί, τα οποία εκτίθενται σε διάφορους καλλιτεχνικούς χώρους, μεταξύ άλλων στο Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών του Λούβρου στο Παρίσι.
Το έργο της αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μεταγενέστερους καλλιτέχνες, οι οποίοι συνέχισαν την επίπονη εργασία τής διάσωσης της μουσικής της υπαίθρου και άλλων λαογραφικών εκδηλώσεων της Χιλής και της Λατινικής Αμερικής.
Τ ο 2014 δημιουργήθηκε στο Σαντιάγκο της Χιλής το Μουσείο Violeta Parra, με στόχο τη διατήρηση, την αποκατάσταση, τη διάδοση και την αξιοποίηση του καλλιτεχνικού της έργου. Είναι ένας χώρος που έχει αφιερώσει την ύπαρξη και το έργο του στο να γίνει γνωστή, σε όλη της την έκταση, η καλλιτεχνική, κοινωνική και πολιτιστική κληρονομιά που άφησε η Violeta Parra στη Χιλή και στον κόσμο. Εδώ φιλοξενούνται οι χειροτεχνίες της, τα χειρόγραφα, τα έγγραφά της και προσωπικά της αντικείμενα (http://museovioletaparra.cl).
Η Violeta Parra, μαζί με τον Víctor Jara, και με τα συγκροτήματα Quilapayún, Inti Illimani e Illapu, κυρίως, θεωρούνται οι ιδρυτές μιας καλλιτεχνικής κίνησης γνωστής ως Νέο Χιλιανό Τραγούδι (“Nueva Canción Chilena”). Στην Ελλάδα, τη δεκαετία του ’70, ζωντανεύει το ενδιαφέρον για την πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία της Λατινικής Αμερικής γενικότερα, και της Χιλής ειδικότερα. Έτσι, αρχίζει να γίνεται γνωστή η Violeta Parra στο ελληνικό κοινό.
Το τραγούδι της Gracias a la vida” (Ευχαριστώ τη ζωή), είναι μια εσωτερική και προσωπική ματιά πάνω στη ζωή, που θεωρήθηκε εν τούτοις ανθρωπιστικός ύμνος και κατόρθωσε να διασχίσει τα σύνορα, γι’ αυτό και κατέχει την μεγαλύτερη παρουσία στις ανθολογίες του λατινοαμερικάνικου τραγουδιού. Ερμηνεύτηκε από τραγουδιστές όλου του κόσμου, με εκτελέσεις  κοντινές ή μακρινές από το πρωτότυπο. Οι πιο γνωστές είναι της Αργεντινής τραγουδίστριας Mercedes Sosa, στην οποία η κιθάρα παίρνει πρωταγωνιστικό ρόλο, και της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Joan Baez που, προσδίδοντας στο τραγούδι έναν εορταστικό τόνο που απέχει αρκετά από το πρωτότυπο, κατόρθωσε να το κάνει πιο δημοφιλές. Αυτή η δεύτερη εκτέλεση ερμηνεύτηκε στην Ελλάδα, αρχικά από τη Μαρία Φαραντούρη στη δεκαετία του '70 και αργότερα από την Έλλη Πασπαλά, τη Σαβίνα Γιαννάτου κ.ά.
Το 2017 είναι λοιπόν η χρονιά της Violeta Parra και σε ολόκληρο τον κόσμο τιμούν την μεγάλη Χιλιανή καλλιτέχνιδα, με την κοινή ονομασία “100 χρόνια Violeta Parra”, την οποία προώθησαν το Ίδρυμα Violeta Parra, το Μουσείο Violeta Parra, το Εθνικό Συμβούλιο Πολιτισμού και Τεχνών της Χιλής (http://www.violetaparra100.cl/) και η Διεύθυνση Πολιτιστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Χιλής (DIRAC).
Στην Ελλάδα, το αφιέρωμα στην Χιλιανή καλλιτέχνιδα θα αποτελείται από τις ακόλουθες δραστηριότητες:
 
ΔΥΟ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Πέμπτη 21 και Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στις 21.00 στο θέατρο OLVIO
Η Violeta και ο κήπος με τα τραγούδια της.
Θα ερμηνευτούν τραγούδια της Violeta Parra με παραδοσιακά όργανα και ρυθμούς.
Συντονίζει και συμμετέχει η Μεξικανή τραγουδίστρια και ηθοποιός Martha Moreleón με το μουσικό σχήμα Los del Sur, που αποτελούν ο Pedro Fabián από το Περού, ο Herman Mayr από την Αργεντινή και ο Óscar Pozo Ramos από τη Βολιβία. Θα υπάρξει ειδική συμμετοχή της Ελληνίδας τραγουδοποιού Λήδας Χαλκιαδάκη η οποία, αξίζει να σημειωθεί, είναι κόρη της Δανάης Στρατηγοπούλου, ερμηνεύτριας και μεταφράστριας στα ελληνικά του Πάμπλο Νερούδα, μεταξύ άλλων ποιητών. Συμμετέχει επίσης το Abanicoro, η χορωδιακή ομάδα της Σχολής Ιβηροαμερικανικών Γλωσσών και Πολιτισμών, την οποία αποτελούν οι : Τέσση Οικονομοπούλου, Κίμων Αντωνέλος, Ευτυχία Μισύρη, Κατερίνα Ασήμου, Στέλλα Δούκα, Eduardo Lucena, Μαρία Μαλακάτα, Νίκος Μικρόπουλος, Leonora Moreleón και Λίνα Πέτρου.
Διεύθυνση χορωδίας: Martha Moreleón και Herman Mayr.
 
ΔΥΟ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Παρασκευή 29 και Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στις 21.00 στο θέατρο OLVIO
Η Violeta μέσα από τον καθρέφτη.  
Θα ερμηνευτούν  έργα του Χιλιανού συνθέτη και πιανίστα Luis Saglie, ο οποίος χρησιμοποιεί σαν αφετηρία μουσικά θέματα της Violeta Parra, σε έναν δικό του φόρο τιμής, με κλασικά όργανα. Ο καλλιτέχνης θα ταξιδέψει από τη Χιλή για να συμμετάσχει σε αυτή την εκδήλωση, αφιερωμένη στην πιο οικουμενική Χιλιανή, την Violeta Parra.
Συντονίζει και συμμετέχει η Χιλιανή βιολοντσελίστα Fabiola Ojeda, η οποία διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα. Εκτός από τον συνθέτη και πιανίστα Luis Saglie, ειδικό καλεσμένος στην συναυλία, θα συμμετέχουν επίσης η Ana Chifu (φλάουτο), ο Servane Io Le Moller (ακορντεόν), η Γιούλα Γιαννάκη (πιάνο) και η Χιλιανή χορεύτρια παραδοσιακών χορών Natalia Soto. Συμμετέχει στο σόλο για τσέλο, η μεσόφωνος Αγγελική Καθαρίου.

ΠΡΟΒΟΛΗ
 
Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στις 20.30 στον κινηματογράφo ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ
Η Violeta πήγε στον ουρανό.
Ταινία του Χιλιανού σκηνοθέτη Andrés Wood (που σκηνοθέτησε, μεταξύ άλλων, την διάσημη ταινία Machuca) βασισμένη στην ομώνυμη βιογραφία που έγραψε ο Ángel Parra για τη ζωή της μητέρας του.
Σκηνοθεσία: Andrés Wood  Έτος: 2011 Διάρκεια: 110’ Χώρα: Χιλή, Αργεντινή, Βραζιλία Είδος: Βιογραφική Με ελληνικούς υπότιτλους.
 
Θα προηγηθεί στην προβολή ΣΥΝΤΟΜΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ  με τους Χιλιανούς
Luis Saglie, Fabiola Ojeda, Martín Donoso και την Μεξικανή Martha Moreleón. Συντονίζει η Leonora Moreleón

Η Violeta Parra γεννήθηκε το 1917 στο San Fabián του Alico, της επαρχίας Ñuble στην κεντρική Χιλή. Στα 12 της χρόνια έγραψε τους πρώτους της στίχους και τραγούδια. Ξεκίνησε να τραγουδά με την κιθάρα της σε τσίρκα και μπαρ, με συγκινητική ταπεινότητα. Το 1953 εμφανίζεται το μεγαλείο της. Πρώτα σε ένα ρεσιτάλ στο σπίτι του Πάμπλο Νερούδα. Κι έπειτα, όταν το ραδιόφωνο της Χιλής αρχίζει να αναμεταδίδει τα τραγούδια της αφιερωμένα «στο ανθρώπινο και στο θείο» (a lo humano y a lo divino). Ξεκινά περιοδείες σε όλη τη Χιλή, το 1955 συμμετέχει στο Φεστιβάλ Νεολαίας στην Πολωνία και ηχογραφεί το πρώτο της άλμπουμ με την δισκογραφική εταιρεία “Chants du monde” (Τραγούδια του Κόσμου). Στις ικανότητές της ως συλλέκτρια παραδοσιακών τραγουδιών και ερμηνεύτριας εξαιρετικής μουσικότητας και πρωτοτυπίας, προσθέτει το ταλέντο της ως συνθέτρια και στιχουργός. Ταυτόχρονα είναι ζωγράφος, φτιάχνει κεραμικά και υφαντά, για τα οποία ανακαλύπτει ασυνήθιστες τεχνικές. Εκθέτει τα έργα της στο Μπουένος Άιρες και ταξιδεύει ως τη Σοβιετική Ένωση, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, όπου εμφανίζεται με τα παιδιά της, Isabel και Ángel. Το 1964, εκθέτει στο Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών του Λούβρου. Την ίδια εκείνη χρονιά, επιστρέφει στη Χιλή και ανοίγει την Peña Folklórica στο Σαντιάγκο. Στις 5 Φεβρουαρίου του 1967 δίνει τέλος στη γόνιμη ζωή της, γεμάτη πόθους, αγώνες και μεγάλα επιτεύγματα.
·       Θέατρο OLVIO: (Ιερά Οδός 67 και Φαλαισίας 7, Αθήνα. Tηλ. 210.34.14.118, olvio.info@gmail.com, www.olviotheater.gr
·       Κινηματογράφος ΑΛΚΥΟΝΙΣ: Ιουλιανού 42, Αθήνα. Τηλ. 210.8220008 & 210.8220023, newstarcine@gmail.com, http://newstarartcinema.gr/
 
 Περισσότερες πληροφορίες:
-    web: http://www.violetaparragreece.com/
-    event facebook: https://www.facebook.com/events/1563325927052612/
-   Abanico: Κολοκοτρώνη 12, 1ος όρ. Σύνταγμα

H εκδήλωση γίνεται μέσα στα πλαίσια της διοργάνωσης Violeta Parra 100 años για όλον τον κόσμο.
·       Οργάνωση: ΛΕΑ Φεστιβάλ / Fabiola Ojeda / Martha Moreleón / Abanico
·       Σε συνεργασία με
                              το θέατρο OLVIO και
τον κινηματογράφο ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ-ΝEWSTAR ART CINEMA
  • Χορηγός το Ωδείο Kodály
  • Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Χιλής και του Μουσείου Violeta Parra
  • Χορηγοί επικοινωνίας: αθήνα 9,84 / ispania.gr / deBop / PanoramaGriego / Sobreviviendo / forfree / culturenow

Grecia rinde homenaje a la artista chilena Violeta Parra
A cien años de su nacimiento y cincuenta de su muerte
con conciertos y cine 

Violeta Parra fue una artista multifacética (poeta, cantante y compositora, recopiladora, tejedora y artista plástica). No solo es la artista popular chilena por antonomasia sino que lo es también de América Latina entera. Hija, hermana y madre de músicos, hizo del arte su modus vivendi. Su hermano mayor, el poeta Nicanor Parra, Premio Cervantes de las Letras, supuso un gran respaldo para ella en la búsqueda de su arte. Como Domna Samíu en Grecia, Violeta Parra iba de pueblo en pueblo con una grabadora y un cuaderno bajo el brazo recopilando melodías, coplas y ritmos del folklore chileno, que de otra manera hubieran quedado relegados al olvido. La intensidad, urgencia y pasión con que vivía el arte, sus amores, su apego a la gente y su conciencia social la empujaron a crear su propia obra. Sus letras son poesía con la que expresa sus sentimientos más profundos, a veces desgarradores (Maldigo del alto cielo (…) en griego y en español / por un amor traicionero), a la vez que denuncia las desigualdades (Yo no sé por qué mi dios le regala con largueza / sombrero con tanta pluma a quien no tiene cabeza). Paralelamente se expresa a través de las artes plásticas. Realiza pinturas al óleo, figuras de papel maché y sus famosas arpilleras, confeccionadas con textiles, hilos y lana, que fueron expuestas en diversos espacios artísticos, el Museo de Artes Decorativas del Palacio del Louvre en París, entre ellos.  Su obra ha servido de inspiración a artistas posteriores, que dieron continuidad a su ardua tarea de rescate de la música del campo y de otras manifestaciones del folclore chileno y latinoamericano.
En 2014, se creó en Santiago de Chile la Fundación Museo Violeta Parra con el objetivo de conservar, restaurar, difundir y poner en valor la obra artística de Violeta Parra. Se trata de un espacio que recorre su vida y su obra a fin de conocer en profundidad el legado artístico, social y cultural que dejó a Chile y al mundo. Allí se encuentran albergados su obra visual, sus manuscritos, documentos y objetos personales (http://museovioletaparra.cl).
Violeta Parra, junto con Víctor Jara, los grupos Quilapayún, Inti Illimani e Illapu, principalmente, se consideran los fundadores del movimiento artístico conocido como Nueva Canción Chilena. En Grecia, en la década de los setenta, se despierta un gran interés por la producción artística de América Latina en general y por la de Chile en particular. Es así como empieza a darse a conocer esta artista entre el público griego.
Su canción Gracias a la vida supone una reflexión íntima y personal sobre la vida que sin embargo ha llegado a ser considerada como himno humanista y ha logrado rebasar fronteras, de ahí que sea la canción con mayor presencia en las antologías de la canción latinoamericana y que haya sido interpretada por cantantes de todo el mundo, con arreglos semejantes o diferentes del original. Las versiones más conocidas son la de la cantante argentina Mercedes Sosa, en la que la guitarra lleva el papel protagonista y la de la cantante estadounidense Joan Báez que, al conferirle un tono festivo que dista bastante del original, logró popularizarla aún más. Esta segunda versión, ha sido interpretada en Grecia, primero por María Faranduri en la década de los setenta, y más tarde por Elli Paspalá, Sabina Yannatu y otros.
Así pues, el 2017 es el año de Violeta Parra y se rinde homenaje a esta gran artista chilena por todo el mundo dentro del marco del homenaje “100 años Violeta Parra”, impulsado por la Fundación Museo Violeta Parra, el Consejo Nacional de la Cultura y las Artes de Chile (http://www.violetaparra100.cl/) y la Dirección de Asuntos Culturales del Ministerio de Relaciones Exteriores de Chile (DIRAC).

En Grecia, el homenaje a la artista chilena consistirá en las siguientes actividades:

-   DOS CONCIERTOS

Jueves 21 y viernes 22 de septiembre a las 21.00 h en el teatro OLVIO
Violeta y su jardín de canciones
Se interpretarán las canciones de Violeta Parra con instrumentos y ritmos tradicionales.
Coordina y participa la cantante y actriz mexicana Martha Moreleón con el grupo Los del Sur, compuesto por Pedro Fabián, de Perú, Herman Mayr, de Argentina y Óscar Pozo Ramos, de Bolivia. Se contará con la participación especial de la cantautora griega, Lida Jalkiadaki, de quien cabe mencionar es hija de Danái Stratigopulu, cantante y traductora al griego de Pablo Neruda, entre otros poetas. Participa asimismo, el Abanicoro, la agrupación coral de la Escuela de lenguas y culturas iberoamericanas Abanico, formada por Tessy Iconomopulu, Kimon Antonelos, Katerina Asimu, Estela Duka, Eduardo Lucena, María Malakata, Nikos Mikrópulos, Eftijía Misyri, Leonora Moreleón y Lina Petru.
Dirección musical del coro: Martha Moreleón y Herman Mayr.

-   DOS CONCIERTOS

Viernes 29 y sábado 30 de septiembre a las 21.00 h en el teatro OLVIO
Violeta a través del espejo
Se interpretarán obras del compositor y pianista chileno Luis Saglie, quien toma como punto de partida temas de Violeta Parra, en un homenaje propio, ejecutado con instrumentos clásicos. Estas obras fueron comisionadas por el Gobierno chileno en el año 1999 cuando el compositor aún residía en Viena. Fue allí donde se grabaron en un cd titulado “Homenaje a Violeta Parra”.  El artista viajará desde Chile para participar en este evento dedicado a la chilena más universal, Violeta Parra.
Coordina y participa la violonchelista chilena Fabiola Ojeda, quien reside permanentemente en Grecia. Aparte del compositor y pianista Luis Saglie, invitado especial al concierto, participan Ana Chifu (flauta), Servane Io Le Moller (acordeón), Yula Yannaki (piano) y la bailarina folclórica chilena Natalia Soto. Se estrena un solo para chelo en el que participará la reconocida soprano griega Anguelikí Katharíu. 

-   PROYECCIÓN

Lunes 25 de septiembre a las 20.30 h en el cine ALKYONÍS
Violeta se fue a los cielos
Película del director chileno Andrés Wood (director, entre otras, de la famosa película Machuca) basado en el libro biográfico homónimo escrito por Ángel Parra, hijo de la artista.
Dirección: Andrés Wood Año: 2011 Duración: 110 min País: Argentina, Brasil, Chile Género: biografía Subtitulada al griego
Antes de la proyección se llevará a cabo una BREVE CHARLA a cargo de los chilenos
Luis Saglie, Fabiola Ojeda, Martín Donoso y la mexicana Martha Moreleón.
Modera Leonora Moreleón 

Violeta Parra (1917-1967) nació en San Fabián de Alico, provincia de Ñuble en la zona central de Chile. A los doce años escribió sus primeros versos y canciones. Empezó actuando en circos y bares, con conmovedora humildad. Es en 1953 cuando surge la grandeza de Violeta Parra. Primero un recital en la casa de Pablo Neruda. Después, en Radio Chilena, inicia sus canciones “a lo humano y a lo divino”. Comienza giras por todo Chile, en 1955 participa en el Festival de la Juventud en Polonia y graba su primer disco para el sello discográfico “Chants du monde”.  A la recopiladora e intérprete de prodigiosa originalidad, Violeta Parra une la creación de músicas y letras. Es a la vez pintora, ceramista, autora de tapicerías para las que inventa técnicas insólitas. Expone sus obras en Buenos Aires y viaja a la Unión Soviética, Finlandia, Alemania, Italia, Francia, donde actúa con sus hijos Isabel y Ángel. En 1964, expone en el Museo de Artes Decorativas del Palacio del Louvre. Ese mismo año regresa a Chile y abre una Peña Folklórica en Santiago. El 5 de febrero de 1967 pone fin a su fecunda vida de anhelos, luchas y grandes realizaciones. 

·       Teatro OLVIO: (Av. Ierá Odos 67 con c/Falesias 7, Atenas. Tel. 210.3414118, olvio.info@gmail.com, www.olviotheater.gr
·       Cine ALKYONÍS: (Calle Ioulianou 42, Atenas. Tel. 210.8220008 y 210.8220023, newstarcine@gmail.com, http://newstarartcinema.gr/

Más información en:
-   Abanico: Κolokotroni 12, 1er piso, Síndagma teléfonos 210.3251214 y 210.3251215 mail: info@abanico.gr www.abanico.gr 

La actividad se realiza dentro del marco de Violeta Parra 100 años, homenaje que se realiza para  a nivel mundial para rendir tributo a la gran artista chilena.
  • Organización: Festival LEA / Fabiola Ojeda / Martha Moreleón / Abanico
    ·       En colaboración con
    el teatro OLVIO y
    el cine ALKYONÍS-ΝEWSTAR ART CINEMA
    • Patrocinador:  Escuela de música Kodály
    • Con el patrocinio nominal de la Embajada de Chile en Atenas
    • Con el beneplácito del Museo Violeta Parra
    • Patrocinadores de comunicación: αθήνα 9,84 / ispania.gr / deBop / PanoramaGriego /Sobreviviendo / forfree / culturenow.gr

No comments: