Saturday, June 30, 2007

Ορτύκια σε πράσινες φωλιές

Υλικά
4 ορτύκια (γύρω στα 250 γρ. έκαστο)
4 μεγάλες πράσινες πιπεριές
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
3 ντομάτες
λευκό κρασί
μαϊντανός
αλεύρι
ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
πάπρικα
ρίγανη
Εκτέλεση
Αφού καθαρίσουμε (αν βαστάει η καρδιά μας!) τα ορτύκια και τα καψαλίσουμε στον νεροχύτη σε βαμβάκι με οινόπνευμα, τα αλατοπιπερώνουμε μέσα-έξω.
Τα σωτάρουμε σε ελαιόλαδο, να πάρουν χρώμα από όλες τις μεριές και τα βγάζουμε από την κατσαρόλα.
Κόβουμε τις πιπεριές κατά μήκος και βάζουμε μέσα τα ορτύκια. Αν θέλουμε δένουμε τις πιπεριές για να μην βγουν έξω τα ορτύκια.
Στην κατσαρόλα που σωτάραμε τα ορτύκι ρίχνουμε το κρεμμύδι και μόλις πάρει χρώμα, ρίχνουμε 2 κ.σ.αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια για να μη σβωλιάσει.
Τοποθετούμε μέσα τις πιπεριές με τα ορτύκια και μαγειρεύουμε για 5΄ με ανοιχτό καπάκι.
Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το λευκό κρασί, μαϊντανό, αλατοπίπερο ρίγανη και πάπρικα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα το πολύ. Μπορούμε αν προτιμούμε να βάλουμε όλα τα υλικά σε ταψί και να μαγειρέψουμε στο φούρνο, στους 180ο C για τον ίδιο περίπου χρόνο, ίσως λίγο λιγότερο.

Skoda ή Τούρτα;

Friday, June 29, 2007

Buena Vista Social Club

Έγινε χθες και αυτή η συναυλία στο Θέατρο Βράχων.
Δεν ενθουσιάστηκα, όπως δεν είχα ενθουσιαστεί και πέρισυ.
Χωρίς τους εκλειπόντες, κάτι λείπει... ίσως απλά και να βαρέθηκα αυτό το είδος μουσικής, δεν είμαι σίγουρη.
Χάρηκα που τους άκουσα, αλλά αμφιβάλλω αν θα παραβρεθώ και πάλι σε συναυλία τους στο κοντινό μέλλον.

Έτοιμοι τώρα για την Lila Downs την Τρίτη 3 Ιουλίου στο Κηποθέατρο Παπάγου. Εκεί ελπίζω να ακούσουμε παραδοσιακά μεξικάνικα τραγούδια ειδωμένα μέσα από μία απολύτως σύγχρονη ματιά.

Thursday, June 28, 2007

Έκθεση Φωτογραφίας στην Πρέβεζα

Η έκθεση φωτογραφίας ‘Mi Cuba’ της Φωτεινής Παπαχατζή θα παρουσιαστεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας από τις 27 Ιουνίου εώς τις 6 Ιουλίου 2007 ως παράλληλη εκδήλωση της συναυλίας των Buena Vista Social Club που θα γίνει στις 29 Ιουνίου.
Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 30 Ιουνίου 2007 στις 8:30μμ. και στην εκδήλωση θα παραστούν ο Πρέσβης της Κούβας Hermés Herrera και η σύζυγός του Ana Rosa Rojas.Η ΕΚΘΕΣΗ

‘Mi Cuba’ σημαίνει η Κούβα μου. Είναι η Κούβα που ανακάλυψε η ματιά μου μέσω του φακού μου στη διάρκεια δύο επισκέψεων μου εκεί (1997-98). Είναι η Κούβα της 'periodo especial' της ειδική περιόδου λιτότητας, του ντελίριου που δημιουργεί το εκρηκτικό μίγμα της salsa, του ρουμιού και του ζεστού χαμόγελου των κατοίκων της. Περιπλανήθηκα σ' αυτή τη μαγική αντίθεση ανάμεσα στην απουσία και την απόλυτη παρουσία του χρόνου που σε προκαλεί , σχεδόν σου επιβάλλει, να επιστρέψεις…
Κάθε εικόνα είναι μια μικρή ιστορία από το μαγικό νησί. Από την Αβάνα στη Μπαρακόα, η ζωή κυλά αργά και ήρεμα, όπως οι ' όμορφες αμερικάνες', τα αμερικάνικα αυτοκίνητα του ‘50 που βλέπεις στους δρόμους. Η γεύση της; σαν Peters Baracoa η σοκολάτα που παράγεται εκεί: σκληρή, γλυκιά και πικρή ταυτόχρονα…Η έκθεση έχει παρουσιαστεί
• Φωτογραφικός Κύκλος, Αθήνα, 1999.
• Inside Space Gallery, ‘’Ghost’’. Λονδινο,2001
• Foto Bild Berlin, Βερολίνο, 2002. Επισκεφθείτε το http://www.foto-bild-berlin.de/en/phpa2002.htm για περισσότερες πληροφορίες.
Φ.Π.

Wednesday, June 27, 2007

Λευκό Ανδαλουσιανό Γκασπάτσο

Ajo Blanco σήμερα, για τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού!
Λέγεται ότι η καταγωγή του είναι από την Málaga και προηγείται του γκασπάτσο που γνωρίζουμε όλοι με την ντομάτα. Έρχεται απευθείας από την Ανδαλουσιανή Αραβική Κουζίνα της εποχής που οι Μαυριτανοί μεγαλουργούσαν στην Ιβηρική Χερσόνησο.
Στο Almáchar της Málaga, στις αρχές κάθε Σεπτέμβρη διοργανώνεται γιορτή προς τιμήν του Ajo Blanco.
Αν σκοπεύετε να φιληθείτε, πρέπει υποχρεωτικά να δοκιμάσετε όλοι από αυτήν την σούπα σκορδαλιάς!
Υλικά
150 γρ. λευκό ψωμί (μπαγιάτικο κατά προτίμηση, ή ψωμί του τοστ χωρίς την κόρα)
200 γρ. ψύχα ασπρισμένου αμυγδάλου
2 σκελίδες σκόρδο
1 αβγό
1 φλυτζάνι λάδι (βλέποντας και κάνοντας)
½ φλυτζάνι καλό ξίδι από κρασί (αν είναι του Jerez, ακόμα καλύτερα)
3 φλυτζάνια ζωμός κοτόπουλου
αλάτι
πιπέρι
τζίντζερ (προαιρετικά)
30 ρώγες γλυκό σταφύλι κομμένες στη μέση, χωρίς κουκούτσια
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε το ψωμί σε νερό. Το στραγγίζουμε.
Στο γουδί χτυπάμε τα σκόρδα και στη συνέχεια προσθέτουμε τα αμύγδαλα, να γίνουν μια παχύρευστη μάζα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το λάδι. Βάζουμε και το ψωμί και συνεχίζουμε το χτύπημα. Τελευταίο βάζουμε το αυγό (αλλά μπορούμε και να το αποφύγουμε, αν και βοηθά στην τελική υφή και δεν μυρίζει, το σκόρδο λειτουργεί καταλυτικά!).
Μπορούμε να το φτιάξουμε και στο μπλέντερ, αλλά ... άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας, χαχα!!!
Μεταφέρουμε το μείγμα σε μεγάλο τάπερ (που να κλείνει καλά για να μην μυρίζουν τα πάντα σκορδίλα), προσθέτουμε το ξίδι και τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου και βάζουμε στο ψυγείο για 5 ώρες πριν το σερβίρουμε.
Όταν το σερβίρουμε, προσθέτουμε σε κάθε πιάτο τις ρώγες σταφυλιού που είναι πραγματικά απαραίτητες, γιατί η παγωμένη σούπα είναι πολύ πικάντικη και εξισορροπείται η ... σκορδίλα με το σταφύλι.
Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε σαφράν, εγώ το αποφεύγω.
Είναι πεντανόστιμο πιάτο και αρκετά εντυπωσιακό, ειδικά αν είναι νόστιμα και τα σταφύλια. Και δροσιστικό. Συνοδεύεται με παγωμένο Muscatel, που έχει σίγουρα το Cellier, αλλά εξυπηρετεί και ένα δροσερό γλυκό Σαμιώτικο κρασάκι.
* Φωτογραφίες από ίντερνετ, δεν έχει τύχει να το αποθανατίσω ακόμα!

Tuesday, June 26, 2007

Boudet - No me mires más así


Κάτι μου λέει ότι θα ακουστεί πολύ αυτό το τραγουδάκι.
Κουβανός ο Boudet, αρκετά γνωστός στην Λατινική Αμερική, μόλις κυκλοφόρησε στην Ισπανία το cd του Me Guardo Mi Vida και το No Me Mires Más Así ήδη έχει γίνει επιτυχία.

Monday, June 25, 2007

Τορτιγίτας με γαριδούλες

Και ένα σπανιόλικο παραδοσιακό ταπάκι a la gaditana, για όσους και όσες δεν ... φοβούνται το τηγάνι.

Υλικά
200 γρ.γαριδούλες ψίχα
1 κρεμμύδι
250 γρ.αλεύρι
1 κ.σ.μαγιά
1 καυτερή πιπερίτσα
1/2 ποτήρι λευκό κρασί (ή σόδα, αν δεν βάλουμε την μαγιά)
μαϊντανός
αλάτι
ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το τριμμένο κρεμμύδι με την ψιλοκομμένη καυτερή πιπερίτσα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Προσθέτουμε τις γαριδούλες. Ρίχνουμε το αλεύρι, το κρασί, την μαγιά και όσο νερό χρειαστεί για ένα χυλό πηχτούτσικο. Αφήνουμε στο ψυγείο καναδυό ώρες να σταθεί το μείγμα.
Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές, μέχρι να χρυσίσουν. Τις στραγγίζουμε μέχρι να τις σερβίρουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σημείωση: Πολλοί Ισπανοί του Νότου -ιδίως στην επαρχία του Cádiz, από όπου και η προέλευση της συνταγής- προσθέτουν σαφράν στο μείγμα. Επίσης, χρησιμοποιούν 1/3 της συνολικής ποσότητας από ειδικό αλεύρι από ρεβύθια, γιατί γίνονται έτσι πιο τραγανιστές οι τορτιγίτας. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει τέτοιο αλεύρι στα μέρη μας. Η πρώτη φωτογραφία είναι με σόδα και η δεύτερη με μαγιά.

Saturday, June 23, 2007

Ψωμάκια με ατζούγιες και λαχανικά

Κάτι εύκολο και γρήγορο, που σηκώνει ουζάκι.

Ατζούγιες και λαχανικά σε ανοιχτό σάντουϊτς
Υλικά
8 ατζούγιες
2 ντομάτες κομμένες σε φέτες
1 μελιτζάνα κομμένη σε φέτες
8 φέτες χωριάτικο ψωμί
σκόρδο (κατά βούληση)
ελαιόλαδο
ξύδι βαλσαμικό λευκό
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ρίγανη (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Ψήνουμε τις ροδέλες μελιτζάνας στο γκριλ αφού τις λαδώσουμε ελαφρά, ή τις τηγανίζουμε, ή τις φτιάχνουμε στο τηγάνι-γκριλιέρα.
Αλείφουμε τις φέτες ψωμιού με ελαιόλαδο.
Βάζουμε από πάνω τις φέτες μελιτζάνες και στη συνέχεια τις ντομάτες (να είναι κόκκινες και ζουμερές κατά προτίμηση).
Από πάνω βάζουμε 1 φιλέτο ατζούγιας και τρίβουμε λίγο πιπέρι μαύρο.
Ανακατεύουμε ελαιόλαδο με ξίδι λευκό βαλσαμικό και σκόρδο τριμμένο, αν θέλουμε προσθέτουμε και ρίγανη και ρίχνουμε λίγες σταγόνες πάνω από τα ψωμάκια με τα υλικά μας, για να πάρουν άρωμα.

Friday, June 22, 2007

Παραλλαγή Κοκκινοσκουφίτσας!

Με τόση ζέστη, μόνο κρύα μεζεδάκια γίνονται με ευχαρίστηση. Κάτι γρήγορο και εύκολο, για να συνοδέψουμε ένα ποτηράκι παγωμένο κρασί το βράδυ στην καυτή βεράντα μας.

Πιπεριές Φλωρίνης με τόνο
Αυτοσχεδιασμός στα υλικά μεγάλος.
Σήμερα είχα:
1 βάζο πιπεριές φλωρίνης Royal (Γεια σου φίλε Σ., αφιερωμένη σε σένα η συνταγή, εμπνευσμένη από τις κοκκινοσκουφίτσες σου!)
2 κονσέρβες τόνος σε νερό
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
άνιθος
7 ελιές καλαμών
1 καυτερή πιπερίτσα
ελαιόλαδο
βαλσαμικό λευκό ξίδι
λεμονοχυμός
ρίγανη
Ψιλόκοψα τα λαχανικά και τα ανάμιξα με τον τόνο.
Έριξα λίγο λεμόνι στην γέμιση.
Αφού τις γέμισα, έριξα από πάνω λάδι, λεμονοχυμό, βαλσαμικό λευκό και ρίγανη. Θα μπορούσα ίσως να ρίξω και λίγο σκόρδο, αλλά δεν ήθελα να το βαρύνω σαν γεύση. Βγαίνει λίγο καυτερούτσικο.

Thursday, June 21, 2007

Μια με "απ΄όλα"... μελιτζανοσαλάτα!

Ένα από τα αγαπημένα μου συνοδευτικά παντός καιρού είναι η μελιτζανοσαλάτα. Τα καλοκαίρια στο πατρικό μου υπήρχε πάντα κάποιο μεγάάάαάλο τάπερ στο ψυγείο και οι φίλοι την ζητούσαν ακόμα και μαζί με τον καφέ, η μελιτζανοσαλάτα της μαμάς έκανε θραύση εις τας εξοχάς! Η δική της εκδοχή είχε μόνο λάδι, ξύδι, αλάτι και μπόλικα καρύδια, εκτός βέβαια από την ψίχα της ψημμένης μελιτζάνας.
Η δική μου γίνεται ανάλογα με τα κέφια... τον τελευταίο καιρό περνάω την φάση του ταχινιού, οπότε θα σας περιγράψω την πιο με "απ΄όλα" εκδοχή.
Υλικά
-ψίχα από ψητές στο γκριλ μελιτζάνες φλάσκες, χονδροκομμένη και όχι λειωμένη
-ελαιόλαδο
-ξίδι βαλσαμικό και μηλόξιδο
-ταχίνι
-γιαούρτι (αν δεν το θέλουμε, τότε ντομάτα χονδροκομμένη)
-κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-μαιντανός ψιλοκομμένος
-πιπεριά πράσινη ή κόκκινη ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
-σκόρδο
-αλατοπίπερο
-κουκουνάρια ή καρύδια
-κίμινο (προαιρετικά, όπως στο μπαμπά γκανούς)
Εκτέλεση
Κατά τα γνωστά, αφού ψήσουμε και καθαρίσουμε τηνψίχα, προσθέτουμε τα υγρά μέχρι να αποκτήσει η μελιτζανοσαλάτα την υφή π0υ προτιμούμε. Στο τέλος βάζουμε τα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς και συνοδεύουμε με ψημμένες για λίγο στο γκριλ ή σε αντικολλητικό τηγάνι αραβικές πίττες.

Thursday, June 14, 2007

Αγαπάς τη ΖΩΗ;

Σήμερα των άλλων...

Αύριο τη δική σου...

Ναι; Τότε...

Πήγαινε να δώσεις αίμα.

Γίνε εθελοντής αιμοδότης.

Μην το καθυστερείς. Τί περιμένεις;

Είναι μια απλή διαδικασία που θα κοστίσει μισή ώρα από το χρόνο σου.

Θα δώσει ΖΩΗ σε κάποιον συνάνθρωπό σου.

Δεν αξίζει τον κόπο η μικρή ταλαιπωρία;

Μετά την πρώτη φορά, θα δεις ότι κακώς φοβόσουν, δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να αγχώνεσαι.

Είναι μια απλή, σύντομη και καθόλου επώδυνη διαδικασία.

Που δίνει ΖΩΗ.

Σήμερα στον συνάνθρωπο, αύριο στο συγγενή σου, μεθαύριο σε σένα τον ίδιο.

Άδραξε την ευκαιρία, σήμερα που γιορτάζεται παγκοσμίως η Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη.

Μην περιμένεις άλλο.

Πήγαινε ΤΩΡΑ να σώσεις μια ΖΩΗ!

Gialinos Pyrgos
Greek History X
Aimodosia

Thursday, June 07, 2007

Αφήστε τα μίση και πιάστε την κατσαρόλα


Κάντε φαγητό, όχι πόλεμο... σε κάποια γωνιά του Soho.





ΥΓ. Ευχαριστώ για τις φωτογραφίες Γκαστονάκι!

Friday, June 01, 2007

Δικαίωμα στην προστασία της Υγείας μας!


"Να γίνουν εξαίρεση οι αλμπάνηδες ρε παιδια, όχι ο κανόνας..."

Αυτά πρόλαβε να αφήσει παρακαταθήκη η άτυχη Αμαλία στο Fakellaki λίγες μέρες πριν φύγει, χτυπημένη από καρκίνο που δεν διαγνώστηκε παρά μόνο όταν ήταν πολύ πολύ αργά.

Μας αφορά όλους η σωστή εξάσκηση του ιατρικού λειτουργήματος. Όλοι μπορούμε να βρεθούμε στην θέση της Αμαλίας. Ας το παλέψουμε λοιπόν πρώτα από όλα για τους εαυτούς μας, μιας και ζούμε στην εποχή που υπερτερεί το "εγώ".

Υπάρχουν καλοί και κακοί γιατροί. Όπως σε όλους τους χώρους. Ας βοηθήσουμε τους πρώτους να εξασκήσουν σωστά το λειτούργημα που προσφέρει σωτηρία ή έστω βελτίωση της ζωής μας και ας εντοπίσουμε τους δεύτερους και να τους στριμώξουμε με όποιον τρόπο μπορούμε. Γιατί έχουμε αυτό το δικαίωμα, αυτήν την υποχρέωση.

Εμπαιγμός για το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Πατρών

Το ότι βασική προϋπόθεση εισαγωγής στο ΕΑΠ είναι να πληρώνουμε ως και 700 ευρώ (ανάλογα την χρονιά εισαγωγής) για την ενότητα ανά διδακτική χρονιά, το γνωρίζουμε.

Μέχρι το 2005, στις περσινές δηλαδή φορολογικές δηλώσεις, αυτό το ποσό τουλάχιστον ήταν φοροαπαλλακταίο.

Φέτος, μόλις μας ενημέρωσαν από την Εφορία ότι καταργούν αυτήν την φοροαπαλλαγή, καθώς δεν δέχονται ότι μπορούμε να πληρώνουμε χρήματα για Δημόσια Παιδεία.

Θέλουν να μας τρελλάνουν τελείως;

Μετά τόσα χρόνια λειτουργίας του ΕΑΠ, τώρα το θυμήθηκαν;