Monday, June 25, 2007

Τορτιγίτας με γαριδούλες

Και ένα σπανιόλικο παραδοσιακό ταπάκι a la gaditana, για όσους και όσες δεν ... φοβούνται το τηγάνι.

Υλικά
200 γρ.γαριδούλες ψίχα
1 κρεμμύδι
250 γρ.αλεύρι
1 κ.σ.μαγιά
1 καυτερή πιπερίτσα
1/2 ποτήρι λευκό κρασί (ή σόδα, αν δεν βάλουμε την μαγιά)
μαϊντανός
αλάτι
ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το τριμμένο κρεμμύδι με την ψιλοκομμένη καυτερή πιπερίτσα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Προσθέτουμε τις γαριδούλες. Ρίχνουμε το αλεύρι, το κρασί, την μαγιά και όσο νερό χρειαστεί για ένα χυλό πηχτούτσικο. Αφήνουμε στο ψυγείο καναδυό ώρες να σταθεί το μείγμα.
Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές, μέχρι να χρυσίσουν. Τις στραγγίζουμε μέχρι να τις σερβίρουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σημείωση: Πολλοί Ισπανοί του Νότου -ιδίως στην επαρχία του Cádiz, από όπου και η προέλευση της συνταγής- προσθέτουν σαφράν στο μείγμα. Επίσης, χρησιμοποιούν 1/3 της συνολικής ποσότητας από ειδικό αλεύρι από ρεβύθια, γιατί γίνονται έτσι πιο τραγανιστές οι τορτιγίτας. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει τέτοιο αλεύρι στα μέρη μας. Η πρώτη φωτογραφία είναι με σόδα και η δεύτερη με μαγιά.

No comments: