Tamalito με βούτυρο για 6 άτομα
250 γρ.καλαμποκάλευρο (τύπου Μεξικού, όπου έχει υποστεί τη διαδικασία nixtamalización, δηλαδή έχει βράσει το καλαμπόκι με ασβέστη)
125 γρ.βούτυρο αγελαδινό
½ φλυτζ.ζάχαρη
2 σύκα ζαχαρωμένα (ή γλυκό κουταλιού νεράντζι κλπ)
1 κ.γλ.μπέικιν πάουντερ
φύλλα καλαμποκιού για ταμάλες
Μουλιάζουμε τα ξερά φύλλα καλαμποκιού για να μαλακώσουν.
Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ, προσθέτουμε ζάχαρη, λίγο λίγο το αλεύρι, μπέικιν και το απαραίτητο νερό.
Καταλαβαίνουμε ότι είναι εντάξει το μείγμα όταν ξεκολλά σχετικά άνετα από τα χέρια.
Απλώνουμε τον πηχτό χυλό στο ανοιγμένο φύλλο καλαμποκιού, βάζουμε μέσα κομμάτι από το καραμελωμένο σύκο και τυλίγουμε καλά για να μπει νερό κατά το βράσιμο.
Στον πάτο από το καλαθάκι της χύτρας στρώνουμε μερικά φύλλα ώστε να δημιουργηθεί ένα προστατευτικό και βάζουμε όρθια τα ταμάλες.
Μαγειρεύουμε στον ατμό για μισή ώρα περίπου.
Καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμα, όταν η ζύμη ξεχωρίζει από το καλαμποκόφυλλο.
ΥΓ. Με τον ίδιο τρόπο γίνονται και τα αλμυρά tamales, μόνο που στην ζύμη προσθέτουμε αλάτι και ζωμό από το κρέας που θα προσθέσουμε στην γέμιση. Δοκίμασα για πρώτη φορά με κιμά (όπως αυτόν που φτιάχνουμε για μακαρόνια) και με απλό αλεύρι, τύλιξα σε χαρτί φούρνου και μετά σε αλουμινόχαρτο πριν τα βάλω να βράσουν στον ατμό και μπορώ να πω ότι ήταν αρκετά ικανοποιητικό το αποτέλεσμα. Σαφώς το καλαμποκίσιο αλεύρι θα βοηθούσε να αναδειχθεί καλύτερα η ζύμη, το τελικό αποτέλεσμα μου έφερε στο μυαλό ελαφρώς τα πιροσκί.
6 comments:
Delivery στο φυντανοτροφείο κάνετε;
(ΧΜΦΦΦΦΤΤΤΤ....)
Όλα γίνονται!
Φαντάζεσαι να μοιράζω ταμάλες στα πάτρια; Με τα κρεμμύδια θα με πάρουν οι πέριξ του φυντανοτροφείου.
Σήμερα έβλεπα μια παρόμοια συνταγή με αποξηραμένα καλαμποκόφυλλα!
Βρε Jua, αυτός δεν μοιάζει λίγο (στο ύφος?) με τον Andy Cook?
Ζ.
Γιατί βρε να σε πάρουν με τα κρομμύδια;;;
[Θα 'κονομήσεις και τσάμπα πρώτες ύλες!!!]
Ζαμπία, ποιός είναι ο Andy Cook? Αν εννοείς τον Ανδρέα, τότε πρέπει να σου πω ότι και ο Δαμιανός ακριβώς το ίδιο σχόλιο έκανε, χαχαχα!
Darthiir, αν ζούσε αυτός που με συνδέει αδιάρρηκτα με τα μέρη του φυντανοτροφείου σου, δεν μπορείς να φανταστείς τί γνώμη θα είχε εκφράσει γι αυτές τις συνταγές!
Ναι, τον Αντρέα.
Και ο Δ. το ίδιο; Άρα δεν έπεσα και πολύ έξω! Χαχαχα.
Κάποτε υπέγραφε σαν Andy Cook, δεν το θυμάσαι;
Z.
xxx
Post a Comment