Monday, March 26, 2007

Η γαλάζια πυτζάμα

Έρχεται η στιγμή που γινόμαστε και πάλι στρατιώτες. Φοράμε την γαλάζια πυτζάμα και αντί για όνομα αποκτούμε ένα νούμερο, μια καρτέλλα, ένα φάκελο. Χάνουμε την ανθρώπινη υπόσταση, γινόμαστε ένα περιστατικό, έρμαιοι στο έλεος των δικών μας, των ξένων, των επαγγελματιών...
Γυρνάμε -αν είμαστε τυχεροί- στους διαδρόμους φορώντας την γαλάζια πυτζάμα, σέρνοντας τα πόδια, με ένα βλέμμα απόγνωσης, φόβου, ελπίδας, πόνου. Ψάχνουμε κάποιον να μας βοηθήσει, νοιώθουμε πιο μικροί και από το μυρμήγκι.
Είναι τόσο παράλογο τελικά το σκηνικό. Πώς ξαφνικά από άνθρωποι με οντότητα, προσωπικότητα, δύναμη, μετατραπήκαμε σε μια γαλάζια πυτζάμα, χωρίς πρόσωπο, χωρίς φωνή;
Πώς ξαφνικά εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό η ύπαρξή μας από την καλωσύνη και την υπευθυνότητα των γύρω μας;
Όπως ο κυρ-Γιάννης.
Ναυτικός μια ζωή, γύρισε όλο τον κόσμο δεκάδες φορές. "Μόνο στου φιδιού την τρύπα δεν έχω πάει", καμαρώνει.
Και όμως... τη γυναίκα του την έχασε στο Σαμίνα. Παιδιά δεν είχαν, είχαν χάσει τρία μωρά, από μεσογειακή αναιμία. Είχαν φτιάξει όμως τη ζωή τους, ήλπιζαν να γεράσουν παρέα, βολτάροντας στην παραλία του όμορφου χωριού τους. Μέχρι που ήρθε εκείνος ο αγώνας, οι ναυτικοί που χάζευαν αντί να είναι στο τιμόνι και πάει η γυναίκα του και η κουνιάδα του, δυο δρασκελιές πριν το λιμάνι της Πάρου.
Πόνεσε, πάλεψε, αποφάσισε να συνεχίσει μόνος. Μέσα του έγινε μια μεγάλη πληγή. Καρκίνος.
Χειρουργήθηκε, αλλά αν και δεν το ξέρει, δεν πήγε καλά. Ταλαιπωρείται ένα χρόνο τώρα, του κρύβουν οι δικοί του την αλήθεια "δεν σε έφτιαξε καλά ο επαρχιακός γιατρός, γι αυτό παιδεύεσαι", βρίζει και αυτός τον ταλαίπωρο τον χειρούργο. Ενώ η πληγή μεγάλωσε, πήρε την θέση όλου του μέσα του. Πεθαίνει και δεν το ξέρει, δεν θέλει να το ξέρει. Κάνει σχέδια, να γυρίσει στο χωριό του για το Πάσχα, να βάλει NOVA και στην τηλεόραση της κρεββατοκάμαρας. Κάτι του λέει ότι θα περνά πολλές ώρες στο κρεββάτι.
Στο νοσοκομείο έρχονται συγγενείς, δεν τον έχουν εγκαταλείψει μόνο στην κακή του τύχη. Όμως το βράδυ είναι μόνος. Και τον παίρνει ο ύπνος, είναι τόσο κουρασμένος. Τελειώνει ο ορός, η νοσοκόμα της βάρδιας δεν το θυμάται έγκαιρα. Όταν έρχεται επιτέλους να τον ελέγξει, έχει ήδη δημιουργηθεί πρόβλημα. Αρχίζει και τον μαλώνει, φωνάζοντας, με σκληρότητα, στις 3 το πρωί. "Γιατί δεν χτυπήσατε το κουδούνι; Γιατί δεν ειδοποιήσατε πριν τελειώσει ο ορός; Τί θα κάνουμε τώρα;"... "Συγνώμη, αποκοιμήθηκα."
Τόση δυστυχία... να φεύγεις και να είσαι μόνος, όποιον και να έχεις δίπλα σου. Και να σου φέρονται σαν να είσαι μωρό, στην καλύτερη περίπτωση. Να σε μαλώνουν, να σε υποτιμούν, να σε κοροϊδεύουν, να σε βασανίζουν.
Γιατί χάνεται κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας στο τέλος; Γιατί είναι τόσο σκληρό το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε επειδή ζήσαμε; Γιατί πρέπει να γινόμαστε μια γαλάζια πυτζάμα;

13 comments:

Marina said...

Την γαλάζια πυτζάμα δεν την αποφεύγεις, υπάρχει για να σε οδηγεί σε καλύτερη ζωή. Αυτό που θα μπορούσε να αποφευχθεί θα ήταν το ψεύδος. Ο καθένας έχει δικαίωμα να ξέρει την αλήθεια για την ΔΙΚΙΑ ΤΟΥ ΖΩΗ, να κανονίσει τι θέλει να κάνει, πώς/αν θέλει να ζήσει. Ακόμη και η επιλογή του θανάτου είναι προτιμώτερη απο την διαιώνιση της πυτζάμας.
Αποψή μου είναι αυτή Χουανίτα.
Συμπάσχω με αυτά που ίσως περνάς.

Juanita La Quejica said...

Οι "γαλάζιες πυτζάμες" τα περνούν Μαρίνα μου.
Εμείς ακόμα είμαστε αρκετά νέοι και σχετικά υγιείς, δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, όχι ακόμα. Σε ευχαριστώ ούτως ή άλλως, ξέρω ότι με καταλαβαίνεις.

Anonymous said...

Απίστευτο κείμενο... πως γίνεται να γράφεις με τέτοιο λυρισμό ενώ ταυτόχρονα πονάς πιθανότατα τόσο πολύ βρε Χουανίτα; για άλλη μία φορά έχω μείνει άναυδος... μήπως τον γνωρίζω τον άνθρωπο της ιστορίας σου; εύχομαι περνώντας ο καιρός να είνει λιγότερος ο πόνος για τον άνθρωπό σου... Α, και παρεπιπτόντως γράφω σαν anonymous γιατί για κάποιο λόγο δεν μπορώ να κάνω post κάποιο comment σαν buscando.
besitos,
jorge

Katerina ante portas said...

Πολύ σκληρό, βαθειά ανθρώπινο, πολύ αληθινό, ίσως το καλύτερο κείμενό σου αγαπητή μου φίλη!

Mirandolina said...

Καλησπέρα, καρδούλα μου.

Juanita La Quejica said...

Φιλιά σε όλους.

Anonymous said...

Τι τρομερο! Η ζωή είναι τοσο μικρή και τόσο σκληρη.Λυπαμαι οταν βλέπω ανθρώπους να παλεύουν σε όλη τους τη ζωη και τελικά να φεύγουν έτσι! Πάντως πιστεύω πως το παν ειναι να μην χάνεις την αξιοπρέπεια σου!Πολύ ωραίο το κείμενο σου!

kiki said...

Όποιος έχει περάσει χρόνο σε νοσοκομεία ξέρει πόσο μα πόσο ξεφτυλίζεται η ανθρώπινη προσωπικότητα....πόσο κρίμα....

Anonymous said...

γαλάζια πυτζάμα..
και μάλιστα άδεια...
με σκότωσες

lemon said...

Αχ Juanita, όπως ακριβώς το λές γιατί είναι τόσο σκληρό το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε επειδή ζήσαμε;

Δεν ξέρω... Ευτυχώς όμως, η ζωές μας κάνουν κύκλους: μια ζούμε από κοντά τέτοιες ιστορίες και τσακιζόμαστε, και μετά ευτυχώς τις ξεχνάμε και συνεχίζουμε.
Ευτυχώς που ξεχνάμε, ειδάλλως δεν ξέρω πως θα συνεχίζαμε...

Juanita La Quejica said...

Έλα ντε...
Δευτέρα πρωί σου στέλνω τους τσιγγάνους Λεμονάκι! Με ιταλικούς υπότιτλους δυστυχώς.
Καλό Μήνα για όλους μας!

Anonymous said...

Νομιζω οτι το κειμενο σου αποτυπωνει -ειτε αρεσει ειτε οχι- τα οσα συμβαινουν καθημερινα και ποτε δε βγαινουν στην επιφανεια (προφανως για να μη χαλασουν τη βιτρινα του ευρωπαικου μας κρατους) . Χαιρομαι που θιγεις αυτο το θεμα και ταυτοχρονα λυπαμαι επειδη οσα γραφεις ανταποκρινονται πληρως στην πραγματικοτητα.Ειμαι 18 φετος δινω πανελλαδικες και οσα περιεγραψες ειναι ο κυριοτερος λογος για τον οποιο θελω να σπουδασω γιατρος. μηπως καταφερω να αλλαξω κατι σ'αυτο το συστημα υγειας. μηπως καταφερω να απαλυνω τον πονο των ανθρωπων οπως αυτος που περιεγραψες..
Γιαννης θεσ/νικη

Juanita La Quejica said...

Καλή Δύναμη στις σπουδές σου Γιάννη και μακάρι να τα καταφέρεις να ανακουφίσεις όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο.