Πόσες παρεμφερείς συνταγές να υπάρχουν αλήθεια στις χώρες που βρέχονται από την Μεσόγειο με καλοκαιρινά λαχανικά ψητά στο φούρνο ή στην κατσαρόλα; Κάθε λαός έχει τη δική του σπεσιαλιτέ, με βάση στο περίπου τα ίδια υλικά.
Ελαιόλαδο και φρέσκα λαχανικά.
Στην Ελλάδα το ονομάζουμε μπριάμ ή μπριάμι.
Πολλές και εδώ οι παραλλαγές.
Προσωπικά, το φτιάχνω ανάλογα με τα υλικά που βρίσκονται στο ψυγείο, αλλά και σύμφωνα με τα γούστα αυτών που θα το σερβίρω.
Τελευταία προτιμώ χονδρομμένα τα υλικά, χωρίς πατάτες και σάλτσα ντομάτας, μόνο με ντομάτες χονδροκομμένες, λάδι, κρασί και λευκό ξίδι μπαλσάμικο. Καμιά φορά και κάππαρη.
Σαν σαλάτα ψητών λαχανικών περισσότερο, παρά σαν το μπριάμ με την σάλτσα ντομάτας που έφτιαχνε χώρια στο τηγάνι η μαμά μου.
Το συγκεκριμένο της φωτογραφίας είναι με κρεμμύδια, λίγο σκόρδο, κολοκύθια, μελιτζάνες, πιπεριές, ντομάτες χονδροκομμένες, λιαστές ντομάτες, λίγες ελιές σε ροδέλες, pummaro, μαϊντανό, λάδι, κρασί κόκκινο, ρίγανη, πάπρικα και αλατοπίπερο και ψημένο στο φούρνο.
No comments:
Post a Comment