Tuesday, March 17, 2009

Χουανίτα Βασίλισσα - 10 χρόνια μετά το "τέλος"

Juanita Reina - Cinco Farolas
 
Κάτι περισσότερο από ένα ακόμα τραγούδι ήταν για την Juanita Reina το Cinco Farolas, καθώς μιλούσε για τη σχέση της με τον Federico Casado "Caracolillo", τον οποίο και παντρεύτηκε αργότερα. Σύμφωνα με το CanalSur ο πατέρας της δεν την άφηνε να το τραγουδήσει για να μην μαθευτεί ο έρωτάς της και έτσι πρόλαβε και το έκανε γνωστό η "βασίλισσα της κόπλα" Concha Piquer.

Ξεκίνησε την καριέρα της σαν Juanita για να τελειώσει με την μέγιστη τιμητική διάκριση, σαν Doña Juana. Δέκα χρόνια μετά το θάνατό της, οι συμπατριώτες της από την Macarena της Sevilla συγκρίνοντας τις δυο σπουδαιότερες εκπροσώπους της copla, πιστεύουν και διαλαλούν ακόμα και σήμερα ότι μπορεί η Βαλενθιάνα Concha να τραγουδούσε με μεγαλύτερη τεχνική αρτιότητα, όμως η Juanita ήταν αυτή η πιο αυθεντική, καθώς κυριαρχούσε στην ερμηνεία της το έντονο συναίσθημα, τραγουδούσε "από καρδιάς".
 

Juanita Reina - Y sin embargo te quiero
 
Δυστυχώς αυτό το μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της ισπανικής μουσικής του 20ου αιώνα συνδέθηκε με τον Φράνκο και την δικτατορία, ο οποίος "υιοθετούσε" με ευκολία σύμβολα που δεν του ανήκαν προκειμένου να δημιουργήσει μια πλασματική εικόνα επιτυχίας και αποδοχής, γι αυτό και αγκάλιασε τόσο θερμά την copla που τελικά την έπνιξε. Οπως είχε εύστοχα τονίσει ο σπουδαίος cantautor Carlos Cano, η δικτατορία του στρατηγού Φράνκο οριοθέτησε ιδεολογικά σαν κάτι δικό της την copla, με τρόπο παρόμοιο με αυτό του σκύλου που ουρεί σε ένα δένδρο για να δηλώσει την περιοχή του. Ετσι αμαυρώθηκε η καλλιτεχνική αξία αυτού του μουσικού είδους, καθώς και η πραγματική σημασία και επίδρασή του στην καρδιά των Ισπανών και κατά συνέπεια πολύ λίγα πράγματα φτάνουν στα αυτιά μας στις μέρες μας.

4 comments:

Anonymous said...

Viva la copla

Anonymous said...

Viva la nuestra Juanita!
Anonymous

Sefa said...

Es una de mis cantantes de copla preferida, por como la cantaba y por su voz tan personal, un abrazo.SEFA

Juanita La Quejica said...

Querida Sefa, es exactamente lo que escribo en griego que Concha Piquer quizás tenía mejor técnica pero Juanita Reina cantaba con sentimiento más intenso y un estilo tan personal y especial. Besos.