Tuesday, May 14, 2013

Παρουσίαση του βιβλίου "Ο γιος του ακορντεονίστα", του Μπερνάντο Ατσάγα

 

ΜΠΕΡΝΑΡΝΤΟ ΑΤΣΑΓΑ
Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΚΟΡΝΤΕΟΝΙΣΤΑ
Μετάφραση: Στράτος Ιωαννίδης
ISBN 9789607651976
Σελίδες 436
Τιμή 18,70 ευρώ

Ο γιος του ακορντεονίστα, το βιβλίο του Μπερνάρντο Ατσάγα που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά είναι το τέταρτο βιβλίο του συγγραφέα που μεταφράζεται στη γλώσσα μας. Προηγήθηκαν το Ομπαμπακόακ, το Ένας άνθρωπος μόνος και το Εκείνοι οι ουρανοί, όλα γραμμένα στη βασκική γλώσσα και μεταφρασμένα από τον Ατσάγα στα ισπανικά απ’ όπου γίνονται οι υπόλοιπες μεταφράσεις.

Ο γιος του ακορντεονίστα είναι το πλέον προσωπικό μυθιστόρημα του Μπερνάρντο Ατσάγα. Σ’ αυτό, σαν να κοιτάζουμε ένα μωσαϊκό φτιαγμένο από διαφορετικές χρονικές περιόδους, τόπους και στιλ, διατρέχουμε την ιστορία δύο φίλων: του Χοσέμπα και του Δαβίδ, του γιου του ακορντεονίστα. Από τη δεκαετία του ’30 ως τα τέλη του 20ου αιώνα, από την Ομπάμπα ως την Καλιφόρνια, από τα παιδικά χρόνια στο σχολείο ως την κόλαση του πολέμου και της βίας, ο Ατσάγα προσεγγίζει θαρραλέα το θέμα της μνήμης, της νοσταλγίας, της φιλίας, αλλά και της θλίψης του ανθρώπου που αφήνει την πατρίδα του γνωρίζοντας πως δεν θα την ξαναδεί. Και στο κέντρο των πολλαπλών διακλαδώσεων αυτής της ιστορίας, η μοναδική πιθανότητα σωτηρίας απέναντι στις πιο δραματικές περιστάσεις: ο έρωτας.

Ο Μπερνάρντο Ατσάγα (Αστεάσου, Γκιπούθκουα, 1951) είναι πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών και ασχολήθηκε με διάφορες εργασίες μέχρι που, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία. Η αξία του έργου του αναγνωρίστηκε όταν το βιβλίο του Ομπαμπακόακ έλαβε το βραβείο Premio Euskadi, το Premio de la Crítica, το Prix Millepages και το Premio National de Narrativa. Το Ομπαμπακόακ ακολούθησαν μυθιστορήματα όπως Ένας άνθρωπος μόνος, Εκείνοι οι Ουρανοί και βιβλία ποίησης όπως το Ποιήματα και Υβρίδια (του οποίου η ιταλική μετάφραση πήρε το Βραβείο Cesare Pavese του 2003).
Το έργο του έχει μεταφραστεί σε είκοσι πέντε γλώσσες. Η έκδοση στα βασκικά του παρόντος, Ο Γιος του Ακορντεονίστα, τιμήθηκε με το Premio de la Crítica του 2003 και το Premio Euskadi de Plata. Η ιταλική μετάφρασή του βραβεύτηκε το 2008 με το Premio Grinzane Cavour. Η αγγλική μετάφρασή του βραβεύτηκε του 2010 με το Times Literary Supplement Translation prize, στη Μεγάλη Βρετανία. Ο Μπερνάρντο Ατσάγα είναι ήδη ένας από τους δημιουργούς με το μεγαλύτερο βάθος και πρωτοτυπία στο λογοτεχνικό πανόραμα της αρχής τούτου του αιώνα.
Τον Απρίλιο που μας πέρασε, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων από την έκδοση του βιβλίου του Ομπαμπακόακ, πολλά ιδρύματα τέχνης και πολιτισμού, στη Μαδρίτη, καθώς και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας, διοργάνωσαν πολυήμερες εκδηλώσεις για τα τιμήσουν τον συγγραφέα του, αλλά και τη σημασία που είχε στο έργο του η συνεργασία του με άλλους λογοτέχνες, καθώς και με καλλιτέχνες άλλων τομέων, μουσικούς, ζωγράφους, ηθοποιούς, σκηνοθέτες κ.λπ. Διάφορα έργα του, ακόμα και Ο γιος του ακορντεονίστα, ενέπνευσαν θεατρικά έργα. Άλλα έγιναν κινηματογραφικές ταινίες.
Το τελευταίο βιβλίο του,  με τίτλο 1937, Vidas y Bombas, που κυκλοφόρησε στην Ισπανία το 2012, αποτελεί μια συλλογή τεσσάρων διηγημάτων, διαφορετικών συγγραφέων, μεταξύ των οποίων και του ιδίου, και αναφέρεται στον βομβαρδισμό της Γκερνίκας την άνοιξη του 1937, πριν από εβδομήντα πέντε χρόνια.
Ο συγγραφέας θα μιλήσει για το βιβλίο Ο γιος του ακορντεονίστα στις 15/5/13 στο Ινστιτούτο Θερβάντες στην Αθήνα, και στη Θεσσαλονίκη στις 17/5/13 στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου.

Πηγές:

Biografía de Bernardo Atxaga
Ινστιτούτο Θερβάντες - Ο γιος του ακορντεονίστα του Μπερνάρντο Ατσάγα, παρουσία του συγγραφέα
www.athinorama.gr - Παρουσίαση βιβλίου "Ο γιος του ακορντεονίστα"

No comments: