Monday, November 24, 2014

Εβδομάδα Βενεζουελάνικου Θεάτρου

Εβδομάδα Βενεζουελάνικου Θεάτρου
στο πλαίσιο της 2ης Ετήσιας Πολιτιστικής Εκδήλωσης

«Η Βενεζουέλα στην Ελλάδα 2014»

27 Νοεμβρίου έως 05 Δεκεμβρίου 2014

Η Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελληνική Δημοκρατία, στο πλαίσιο της 2ης Ετήσιας Πολιτιστικής Εκδήλωσης «Η Βενεζουέλα στην Ελλάδα 2014», οργανώνει την Εβδομάδα Βενεζουελάνικου Θεάτρου, που θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Νοεμβρίου ως τις 05 Δεκεμβρίου 2014, σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής.
Μετά τη μεγάλη επιτυχία της Εβδομάδας Παραδοσιακού Βενεζουελάνικου Χορού, έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας η Εβδομάδα Βενεζουελάνικου Θεάτρου, της οποίας στόχος είναι η συνέχιση της ενδυνάμωσης των αδελφικών δεσμών που ενώνουν τους δύο λαούς και η συνέχιση της προώθησης των πολιτιστικών ανταλλαγών, σε συνεργασία με διάφορες ελληνικές αρχές.
Η βενεζουελάνικη ομάδα που έχει αναλάβει να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό δύο θεατρικά έργα είναι ο Περιφερειακός Θίασος της Πολιτείας της Πορτουγκέσα και θα πραγματοποιήσει θεατρικές παραστάσεις στους Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Βύρωνα, Χαϊδαρίου, Καλλιθέας, Αγίας Παρασκευής και στο Θέατρο Άλμα.
 
Ο εν λόγω θίασος, που έχει στο ιστορικό του μια ευρεία εθνική και διεθνή πορεία, ιδρύθηκε το 1992 στα πλαίσια ενός προγράμματος του Εθνικού Συμβουλίου Πολιτισμού με στόχο την επέκταση και στήριξη του θεάτρου στη Βενεζουέλα. Βασικό χαρακτηριστικό του Θεάτρου ήταν η δημιουργία μιας επαγγελματικής δομής αποτελούμενης από νέα ταλέντα της περιοχής. Η ομάδα αυτή φιλοξενείται από το Μόνιμο Θέατρο της Πορτουγκέσα, που είναι και ο διοργανωτής του Δυτικού Φεστιβάλ Θεάτρου, του δεύτερου σημαντικότερου φεστιβάλ Θεάτρου στη Βενεζουέλα, και έχει αποδείξει την καλλιτεχνική ποιότητα του Περιφερειακού Θιάσου της Πορτουγκέσα στην ανταγωνιστική θεατρική σκηνή της χώρας.
Σε αυτή την περίσταση, ο Περιφερειακός Θίασος της Πολιτείας της Πορτουγκέσα φέρνει τους αναγνωρισμένους ηθοποιούς Ανίμπαλ Γκρουν και Γουιλφρέντο Περάσα οι οποίοι ερμηνεύουν τους χαρακτήρες στα δυο αριστουργήματα της σύγχρονης βενεζουελάνικης σκηνής. Την πρώτη βδομάδα της επίδειξης το ελληνικό κοινό θα μπορέσει να απολαύσει το έργο «Συνταξιδιώτες», ενώ τη δεύτερη βδομάδα το κοινό θα παρακολουθήσει το θεατρικό έργο «Ο Ρόμπινσον στο σπίτι του Αστερίωνα», και τα δύο υπό τη σκηνοθεσία του Κάρλος Αρόγιο.
«Οι Συνταξιδιώτες» είναι μια εκδοχή από τον Ανίμπαλ Γκρουν, βασισμένη στο έργο του αργεντινού δραματουργού Κάρλος Γκοροστίσα, και παρουσιάζει την ιστορία του Φρανσίσκο και του Κριστόμπαλ, δύο φίλων που γνωρίζονται παραπάνω από 60 χρόνια. Και οι δύο είναι φανατικοί φίλαθλοι του μπέιζμπολ υποστηρίζοντας ωστόσο διαφορετικές ομάδες, και οι δύο χήροι, με παιδιά και εγγόνια. Κάθε μέρα συναντιούνται το πρωί και το απόγευμα για να παίξουν ντόμινο, να πιουν καφέ και να φάνε γλυκά. Ωστόσο, κάτι θα αλλάξει αυτές τις συναντήσεις και το κοινό θα πλημμυρίσει συγκίνηση γνωρίζοντας την ιστορία που ξετυλίγεται.
Στην παράσταση «Ο Ρόμπινσον στο σπίτι του Αστερίωνα», από το συγγραφέα Τομάς Χουράδο Σαβάλα, βρισκόμαστε στην πόλη Αμοτάπε του Περού, ξημερώματα της 28ης Φεβρουαρίου του 1854, τη στιγμή που πεθαίνει ο Σιμόν Ροντρίγκες, ο δάσκαλος και μέντορας του Απελευθερωτή Σιμόν Μπολίβαρ. Η φτώχεια και η πείνα ήταν πάντοτε οι σύντροφοί του, αλλά εκείνος πεθαίνει έχοντας αγκαλιά τα χειρόγραφά, τις ιδέες και τις σκέψεις του για την ελευθερία και την παιδεία.
Ο συγγραφέας μας μεταφέρει στη στιγμή εκείνη κατά την οποία ο άνθρωπος εισέρχεται στο λαβύρινθό του για να εξιλεωθεί από τις αμαρτίες του, εισέρχεται σε έναν ευφάνταστο διάλογο με το άλλο του εγώ, μπροστά στον καθρέφτη του παρελθόντος. Εμφανίζονται όλα τα φαντάσματα του παρελθόντος, η σχέση του με τους μεγάλους άνδρες της Αμερικής και αναβιώνει αμαρτίες, τόσο τις δικές του όσο και άλλων.
Σε αυτή τη μινιμαλιστική σκηνική πρόταση, γεμάτη αρχέτυπα σύμβολα, συγκίνηση και πολιτικές ιδέες, βασισμένη στο λόγο, τη λογική και τα αισθήματα δυο τιτάνων σε σύγκρουση, γνωρίζουμε την πολιτική σκέψη και τη δημιουργικότητα του μεγάλου δασκάλου, Σιμόν Ροντρίγκες, ο οποίος καλείται να επιλέξει ανάμεσα στην ιστορική λήθη ή στην αιώνια ζωή, αντιμετωπίζοντας το Μινώταυρο, τον Αστερίωνα, ένα ον της ελληνικής μυθολογίας με σώμα ανθρώπου και κεφάλι ταύρου, φύλακα του Λαβυρίνθου της μινωικής Κρήτης.
Οι δύο παραστάσεις είναι σκηνοθετημένες από τον αναγνωρισμένο βενεζουελάνο δημιουργό, σκηνοθέτη, παραγωγό, ηθοποιό και καθηγητή του Εθνικού Πειραματικού Πανεπιστημίου Τεχνών, Κάρλος Σεγούντο Αρόγιο. Το 1987 ίδρυσε το Μόνιμο Θέατρο της Πολιτείας της Πορτουγκέσα και το 1991 ίδρυσε τον Περιφερειακό Θίασο του ίδιου θεάτρου. Το 2007 αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας ως το 2011.
Ο Ανίμπαλ Γκρουν είναι ηθοποιός του θεάτρου και της τηλεόρασης, κινηματογραφικός και θεατρικός σκηνοθέτης, απόφοιτος της Δημοτικής Σχολής Θεάτρου της Αργεντινής το 1969, καθώς και καθηγητής υποκριτικής σε πανεπιστήμια της Αργεντινής, της Βενεζουέλας και σε διάφορα άλλα ιδρύματα στο Πουέρτο Ρίκο, το Σαν Φρανσίσκο και την Πόλης του Μεξικού. Έχει εμφανιστεί σε τηλεοπτικές/κινηματογραφικές παραγωγές, όπως «Το δαιμόνιο του Ηφαιστείου» για τη γερμανική τηλεόραση και την «Καρδιά του Σκότους», γαλλοισπανική συμπαραγωγή.
Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα διεθνή θεατρικά φεστιβάλ ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και δραματουργός, ενώ συνεργάζεται με το Διεθνές Φεστιβάλ του Καράκας και το Δυτικό Φεστιβάλ Θεάτρου της Πολιτείας της Πορτουγκέσα.
Ο Γουιλφρέντο Περάσα είναι καθηγητής Ιστορίας του Θεάτρου στην Πολιτεία της Πορτουγκέσα και ηθοποιός του Περιφερειακού Θιάσου της Πολιτείας της Πορτουγκέσα εδώ και σχεδόν μια εικοσαετία. Έχει διακριθεί σε μια σειρά φεστιβάλ θεάτρου οργανωμένα στη βενεζουελάνικη πρωτεύουσα όπως το Σπίτι του Ηθοποιού και Πανεπιστημιακά Φεστιβάλ.

Η παράσταση «Συνταξιδιώτες» θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, στις 20:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης» του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου την ίδια ώρα, η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» του Δήμου Βύρωνα.
Το Σάββατο 29 Νοεμβρίου, στις 19:30, η θεατρική παράσταση θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Χαϊδαρίου και η τελευταία παράσταση του έργου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου, στις 19:30, στο 2ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής.
Απ’ την άλλη, η παράσταση «Ο Ρόμπινσον στο σπίτι του Αστερίωνα» θα κάνει επίσημη πρεμιέρα Θέατρο Άλμα στο Μεταξουργείο, την Τετάρτη 03 Δεκεμβρίου, στις 20:00, με την παρουσία πολιτικών και διπλωματικών προσωπικοτήτων και εκπροσώπους του ελληνικού καλλιτεχνικού χώρου, σε μια βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα μουσικό λατινοαμερικάνικο ρεσιτάλ.
Η παράσταση θα παρουσιαστεί επίσης την Πέμπτη 04 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας στις 20:00.
Σημειώνεται ότι όλες οι παραστάσεις πραγματοποιούνται στα ισπανικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η οργάνωση αυτών των εκδηλώσεων έγινε εφικτή χάρη στους στενούς φιλικούς δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στην Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας και της Αρχές των Δήμων Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Βύρωνα, Χαϊδαρίου, Καλλιθέας, Αγίας Παρασκευής, του Φεστιβάλ ΛΕΑ και του περιοδικού «Sol Latino».
Την Εβδομάδα Βενεζουελάνικου Θεάτρου θα τιμήσουν με την παρουσία τους οι δημοτικές αρχές και το διπλωματικό σώμα της Πρεσβείας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας.
Τέλος, η Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελληνική Δημοκρατία έχει την τιμή να προσκαλέσει τη βενεζουελάνικη, τη λατινοαμερικάνικη και την ελληνική κοινότητα καθώς και όλο το κοινό σε αυτή τη σημαντική εβδομάδα εκδηλώσεων, με σκοπό τη γνωριμία και την επαφή με τις πολιτιστικές πτυχές των λαών μας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
 
Semana de Teatro Venezolano en el marco de la
II Muestra Cultural “Venezuela en Grecia 2014”
Del 27 de noviembre al 05 de diciembre
 
Atenas, 22 de noviembre de 2014. La Embajada de la República Bolivariana de Venezuela en la República Helénica, en el marco de la II Muestra Cultural “Venezuela en Grecia 2014”, se encuentra organizando la Semana del Teatro venezolano, a realizarse del 27 de noviembre al 05 de diciembre de 2014 en diferentes espacios de la Región de Ática.
Luego del gran éxito de la Semana de Danza Tradicional Venezolana, llega por primera vez a nuestro país la Semana de Teatro Venezolano cuyo objetivo es continuar fortaleciendo los lazos fraternales que unen a ambas naciones y seguir promocionando los intercambios culturales, en cooperación con las diferentes autoridades helenas.
La agrupación venezolana encargada de presentar al público heleno las dos (02) obras teatrales venezolanas será la Compañía Regional de Teatro de Portuguesa quien realizará funciones teatrales en los Municipios de Keratsini-Drapetsona, de Víronas, de Jaidari, de Kalithea, de Ayía Paraskeví y en el Teatro Alma.
Esta compañía teatral, que cuenta con una amplia trayectoria nacional e internacional, fue fundada el 1992 en el marco de un programa del Consejo Nacional de Cultura con el objetivo de expandir y apoyar el teatro en Venezuela. Característica principal del Teatro era la creación de una estructura profesional constituida por nuevos talentos de la región. Esta agrupación es albergada por el Teatro Estable de Portuguesa quien es organizador del Festival de Teatro Occidental, segundo festival de Teatro más importante en Venezuela quien ha probado la calidad artística de la Compañía Regional de Teatro de Portuguesa en la escena teatral competitiva del país.
En esta oportunidad la Compañía Regional de Teatro de Portuguesa trae a los reconocidos actores Aníbal Grunn y Wilfredo Peraza, quienes interpretan los personajes en las dos (02) puestas en escena y dos (02) obras maestras de la escena venezolana contemporánea. La primera semana de la muestra teatral el público heleno podrá disfrutar de la obra “Compañeros de viaje”, mientras que la segunda semana el público podrá apreciar la pieza teatral “Róbinson en la Casa de Asterión”, ambas bajo la Dirección General de Carlos Arroyo.
“Compañeros de Viaje”, es una versión escrita por Aníbal Grunn basada en la obra del dramaturgo argentino Carlos Gorostiza, que muestra la historia de Francisco y Cristóbal, dos (02) amigos que se conocen por más de 60 años. Ambos son fanáticos del beisbol, aunque apoyan a diferentes equipos, ambos viudos, con niños y nietos. Cada día se encuentran por la mañana y por la tarde para jugar dominó, tomar café y comer dulces. Sin embargo, algo cambiará en estas reuniones y el público se llenará de emoción conociendo la historia que se está desenvolviendo.
Mientras que en la obra “Róbinson en la casa de Asterión”, escrita por Tomás Jurado Zavala, nos encontramos en la ciudad Amotape de Perú, madrugada del 28 de febrero de 1854, en el momento que muere Simón Rodríguez, quien fue maestro y mentor de El Libertador Simón Bolívar. La pobreza y el hambre siempre fueron sus compañeros, pero él muere teniendo en brazos sus manuscritos, sus ideas y pensamientos sobre la libertad y la educación.
El escritor nos lleva al momento cuando el hombre entra a su laberinto para expiar sus pecados, forma parte de un dialogo imaginativo con su alter ego, delante del espejo del pasado. Todos los fantasmas del pasado aparecen, su relación con grandes personajes de América  y resucita culpas, tanto propias como ajenas.
En esta propuesta escénica minimalista, llena de símbolos arquetipales, emoción e ideas políticas, basada en la palabra, la lógica y los sentimientos de dos titanes en pugna, conocemos el pensamiento político y la creatividad del gran maestro, Simón Rodríguez, que es llamado a elegir entre el olvido histórico o la vida eterna, enfrentando al Minotauro, Asterión, una criatura de la mitología griega con cuerpo humano y cabeza de toro, guardia del Laberinto de Creta de la era minoica.
Ambas obras son dirigidas por el reconocido un creador venezolano, director, productor, actor y profesor de la Universidad Nacional Experimental de Artes, Carlos Segundo Arroyo. El 1987 fundó el Teatro Estable de Portuguesa y el 1991 fundó la Compañía Regional de Teatro de Portuguesa. El 2007 asume el cargo de Director Nacional Teatro de la República Bolivariana de Venezuela hasta el 2011.
Anibal Grunn, es actor de teatro y televisión, director de teatro y cine graduado de la Escuela Municipal de Argentina el 1969, y también profesor de dramática en universidades de Argentina, Venezuela y otras instituciones en Puerto Rico, San Francisco y la Ciudad de México. Ha trabajado en producciones televisivas/cinematográficas, como el “Demonio del Volcán” para la televisión alemana y el “Corazón de las tinieblas”, una coproducción franco-hispana.
Asimismo, ha participado en numerosos festivales internacionales de teatro como actor, director y dramaturgo, mientras que coopera con el Festival Internacional de Caracas y el Festival de Teatro de Occidente del Estado de Portuguesa.
Wilfredo Peraza, profesor de Historia del Teatro en el Estado de Portuguesa y actor de la Compañía Regional de Teatro de Portuguesa por aproximadamente 20 años. Ha recibido premios en una serie de festivales teatrales organizados en la capital venezolana como la Casa del Artista y Festivales Universitarios.
“Compañeros de viaje” será presentada por primera vez en Grecia el jueves 27 de noviembre, a las 20:00, en el Centro Cultural “Antonis Samarakis” del Municipio de Keratsini-Drapetsona. Mientras que el viernes 28 de noviembre, a las 20:00, una nueva función será presentada en el Cine Municipal “Nea Elvetía” del Municipio de Víronas.
El sábado 29 de noviembre, a las 19:30, esta obra teatral se presentará en el Anfiteatro Municipal de Jaidari, presentando su última función el viernes 05 de diciembre, a las 19:30, en la II Escuela Secundaria de Ayía Paraskeví.
Por su parte, “Róbinson en la Casa de Asterión”, se estrenará oficialmente en el Teatro Alma en Metaxuryío, el miércoles 03 de diciembre, a las 20:00, contando con la presencia de personalidades políticas, diplomáticas y del mundo de las artes helenas y cerrando con un recital musical latinoamericano.
Asimismo, esta obra será presentada el jueves 04 de diciembre en el Teatro Municipal de Kalithea,  las 20:00 a todo el público heleno.
Es importante resaltar, que todas las funciones se realizan en español con subtítulos en  heleno.
Es importante resaltar que la organización de estas actividades fue posible gracias a los estrechos lazos de amistad existente entre la República Bolivariana de Venezuela y las Alcaldías de los Municipios Keratsini-Drapetsona, de Víronas, de Jaidari, de Kalithea, de Ayía Paraskeví, el Festival LEA y la Revista “Sol Latino”.
Cabe destacar que todas las actividades contaran con la participación de las autoridades municipales y del cuerpo diplomático de la Embajada de la República Bolivariana de Venezuela.
Asimismo, la Embajada de la República Bolivariana de Venezuela en la República Helénica, tiene el honor de invitar a la comunidad venezolana, latinoamericana,  helena y al todo el público a esta importante semana de actividades, con el fin de conocer y compartir los aspectos culturales de nuestros pueblos.

La entrada es completamente gratis.

No comments: