Sunday, June 10, 2018

Οι εκδηλώσεις του 10ου Φεστιβάλ ΛΕΑ τη Δευτέρα 11 Ιουνίου

Δευτέρα 11 Ιουνίου

Μουσείο Μπενάκη Κτίριο οδού Πειραιώς 

17:30 - 18:30
Συζήτηση «Τα χρόνια εκείνα του µπουµ» µε τους συγγραφείς Τσάβι Αγέν και Σαντιάγο Γκαµπόα

Οι συγγραφείς Τσάβι Αγέν, από την Ισπανία, και Σαντιάγο Γκαµπόα, από την Κολοµβία, θα συνοµιλήσουν ασµένως για το λογοτεχνικό αυτό ρεύµα και τους πρωταγωνιστές του.
* Στα ισπανικά και τα ελληνικά
Με την υποστήριξη της Acción Cultural  Española, των Πρεσβειών της Κολοµβίας και  Ισπανίας, του Ινστιτούτου Θερβάντες και του Επίτιµου Προξενείου της Κολοµβίας στην Αθήνα.

19:00 - 20:00
Παρουσίαση του βιβλίου “Ο απατεώνας” του Χαβιέρ Θέρκας (Ισπανία) 
Η υπόθεση του ενενηντάχρονου Βαρκελονέζου Ενρίκ Μάρκο έκανε το γύρο του κόσμου παρουσιάζοντας αυτό το μυθιστορηματικό πρόσωπο ως απατεώνα ολκής και τρισκατάρατο. Ο Χαβιέρ Θέρκας προσεγγίζει σε αυτό το θρίλερ, που είναι επίσης και ένα συμπόσιο με πολλά εδέσματα -αφήγηση, χρονικό, δοκίμιο, βιογραφία και αυτοβιογραφία- το αίνιγμα του ήρωα. Αναδρομή σε έναν αιώνα Ιστορίας της Ισπανίας και βουτιά στα τρίσβαθα του είναι μας: στην απέραντη ικανότητά μας για αυταπάτη, στη συμβατικότητά μας, στα ψέματά μας, στην ακόρεστη δίψα μας για στοργή και στις αντιφατικές μας ανάγκες για μύθο και πραγματικότητα.
Με τον συγγραφέα συνομιλούν η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη, η μεταφράστρια Γεωργία Ζακοπούλου και ο συγγραφέας Θεόδωρος Γρηγοριάδης.
* Στα ισπανικά και τα ελληνικά 
Με την υποστήριξη της Acción Cultural Española και των Εκδόσεων Πατάκη και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ισπανίας και του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας

20:30 - 21:30
Εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας  «Ματίς - Γκάμπο, Οι χρονικογράφοι του Μακόντο» και αφιέρωμα στον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες με τον Έκτορ Αμπάντ Φασιολίνσε , τον Χαβιέρ Θέρκας, τον Τσάβι Αγέν και τον Σαντιάγο Γκαμπόα

Η Πρεσβεία της Κολομβίας στη Ρώμη με δικαιοδοσία και στην Ελλάδα, ο Επίτιμος Πρόξενος της Κολομβίας στην Αθήνα και το Μουσείο Μπενάκη, παρουσιάζουν στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις), την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ματίς - Γκάμπο, Οι χρονικογράφοι του Μακόντο». Η έκθεση αυτή, αποκαλύπτει τα σημεία όπου οι φωτογραφίες του Λέο Ματίς συναντούνται με τα κείμενα του συντοπίτη του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Ο θρυλικός φωτογράφος και ο κορυφαίος εκπρόσωπος του μαγικού ρεαλισμού στη λογοτεχνία, γεννήθηκαν με διαφορά μιας δεκαετίας στην Αρακατάκα.
Στις 40 φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση, ο θεατής θα διαπιστώσει πως πολλές δεκαετίες πριν την επινόηση του μυθιστορηματικού Μακόντο, ο τόπος και η ζωή εκεί, υπήρξαν μια χειροπιαστή πραγματικότητα. Σε συνδυασμό με τα κείμενα, ενώνεται η μυθοπλασία της γραφής με το ρεαλισμό του φωτογραφικού φακού.
Διάρκεια: 14 Ιουνίου ως 29 Ιουλίου.
Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή: 10:00 - 18:00
Παρασκευή - Σάββατο: 10:00 - 22:00
* Στα ισπανικά και τα ελληνικά
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Κολομβίας στην Ιταλία και του Επίτιμου Προξενείου της Κολομβίας στην Αθήνα

Στη συνέχεια
Μουσική παράσταση «Κολομβιανή μουσική βαγενάτο» με τον Άλβαρο Μέσα και το συγκρότημά του (Κολομβία)
Η μουσική «βαγενάτο» είναι ένα αυτόχθον μουσικό είδος της Κολομβίας, και ιδιαίτερα του τμήματός της που βρέχεται από την Καραϊβική. Ο Άλβαρο Μέσα, «Βασιλιάς του Βαγενάτο», φέρνει στην Αθήνα ό,τι καλύτερο προσφέρει το φολκλόρ της Κολομβίας.
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Κολομβίας στην Ιταλία και του Επίτιμου Προξενείου της Κολομβίας στην Αθήνα

No comments: