Saturday, June 16, 2018

Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου στο 10ο Φεστιβάλ ΛΕΑ

¡Sábado para la familia, para crear, para soñar y bailar! 

Σάββατο για την οικογένεια, για να δημιουργήσουμε, 
για να ονειρευτούμε και να χορέψουμε!

Σάββατο 16 Ιουνίου

Abanico

11:00 - 14:00
Εργαστήρι μεξικανικής χειροτεχνίας με τη Μεξικανή καλλιτέχνιδα Λάντυ Σοτομαγιόρ Σάαδ 
Μια εισαγωγή στις τεχνικές του πεπιεσμένου χαρτιού (παπιέ μασέ) που χρησιμοποιείται στη μεξικανική λαϊκή τέχνη για να σμιλευτούν φιγούρες όπως «πινιάτας», μάσκες, «αλεμπρίχες» (φανταστικά όντα εμπνευσμένα από ζώα), «καλαβέρας» (νεκροκεφαλές ή σκελετοί) για την Ημέρα των Νεκρών, και γενικά κούκλες με τα χαρακτηριστικά και τα χρώματα της μεξικανικής παραδοσιακής χειροτεχνίας.
Το εργαστήρι θα ολοκληρωθεί σε δύο τρίωρες συναντήσεις (Παρασκευή 15 και Σάββατο 16.06) προκειμένου να ολοκληρωθούν οι κατασκευές.
Εγγραφές στο Abanico, τηλ. 210.3251214 / info@abanico.gr - Περιορισμένος αριθμός θέσεων 
* Στα ισπανικά και τα ελληνικά 
Με την υποστήριξη του Abanico και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας του Μεξικού

Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας,
Αίθουσα εκδηλώσεων

11:00 - 13:00
Αφήγηση παραμυθιών με τον Εδουάρδο Χάουρεγκι και την Καλλιρρόη Τσολακίδου
Συνέβη κάτι τρομερό! Ένα πιστόλι λέιζερ έπεσε μέσα στην ιστορία του Πίτερ Παν! Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια του Κάπτεν Χουκ και απειλεί να σκοτώσει τον Πίτερ! Και το χειρότερο είναι ότι έχουν «χαλάσει» και άλλες κλασικές ιστορίες όπως οι Τρεις Σωματοφύλακες, ο Δον Κιχώτης, η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων και ο Πινόκιο!
Ο Εδουάρδο Χάουρεγκι, συν-συγγραφέας της σειράς «Η ωραιότερη ιστορία που γράφτηκε ποτέ» (για αγόρια και κορίτσια από 8 χρονών) και η μεταφράστρια Καλλιρρόη Τσολακίδου θα παρουσιάσουν τη σειρά, ενώ, με τη βοήθεια του κοινού θα προσπαθήσουν να πάρουν το πιστόλι λέιζερ από τον Κάπτεν Χουκ, να σώσουν τον Πίτερ Παν και να επαναφέρουν την ιστορία στην αρχική της κατάσταση. Μην το χάσετε!
* Στα ισπανικά και τα ελληνικά
Με την υποστήριξη της Acción Cultural Española, της Πρεσβείας της Ισπανίας, του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας και των Εκδόσεων Μεταίχμιο

Polis Art Café

16:00
Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 
Αργεντινή - Ισλανδία 

19:00
Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 
Περού - Δανία 

Θέατρο Επί Κολωνώ

19:00 - 20:00
Συζήτηση «Νόλια, Λίντελ, Μπουέρο Βαγέχο, Αρλτ, Λόρκα και συνεχίζουμε...»
Το ιβηροαμερικάνικο θέατρο στη σειρά «Literatura / Teatro» των Εκδόσεων Μιχάλη Σιδέρη. Το 2013 οι Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη δημιούργησαν τη σειρά ιβηροαμερικάνικης λογοτεχνίας «Literatura», με υπεύθυνο τον ισπανιστή και μεταφραστή Κωνσταντίνο Παλαιολόγο. Η σειρά, ήδη στο πέμπτο έτος ζωής της, έχει εκδώσει, μεταξύ άλλων, πάντα σε συλλογικές μεταφράσεις, έξι θεατρικά έργα καταξιωμένων συγγραφέων. Στο δέκατο Φεστιβάλ ΛΕΑ παρουσιάζονται τα δύο τελευταία βιβλία της σειράς: «Απόδειξη αγάπης Το έρημο νησί» του Ρομπέρτο Αρλτ και «Δόνια Ροσίτα η Γεροντοκόρη» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα. Θα μιλήσουν οι: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Αλεξάνδρα Γκολφινοπούλου, Ματθίλδη Σιμχά, Μάγδα Σωποτινού και Μάρκος Μπρόγερ.
* Στα ελληνικά
Με την υποστήριξη των Εκδόσεων Σιδέρη, του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μετάφραση, Επικοινωνία, Εκδοτικός Χώρος» του Τμήματος Ιταλικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Abanico και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ισπανίας και του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας


20:30 - 21:30
Θεατρική παράσταση «Δόνια Ροσίτα η Γεροντοκόρη» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα από τη θεατρική ομάδα του Abanico, σε σκηνοθεσία Εδουάρδο Λουθένα
Η «Δόνια Ροσίτα η Γεροντοκόρη» αποτελεί τέλειο παράδειγμα του ποιητικού θεάτρου, τόσο χαρακτηριστικού του Λόρκα. Η αντίληψη περί πίστης στις ανθρώπινες σχέσεις, περί γυναίκας και προόδου και η κοινωνική κλίμακα συνυπάρχουν μες στα αρώματα του ανθισμένου τοπίου της Γρανάδας των αρχών του 20ού αιώνα.
Είσοδος ελεύθερη ώσπου να συμπληρωθούν οι θέσεις.
   * Στα ισπανικά με ελληνικούς υπέρτιτλους  
Με την υποστήριξη του Abanico και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ισπανίας και του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας

22:00
Μουσικοχορευτική παράσταση φλαμένκο “Acción flamenca antiguerra” με την Ισαβέλλα Γαλαίου και την Compañía Flamenca Sentimientos
Η παράσταση “Acción flamenca antiguerra” φέρνει στο προσκήνιο τη φιλοσοφία της τέχνης του φλαμένκο και μας θυμίζει τους λόγους για τους οποίους γεννήθηκε: για να εκφράσει τη δυστυχία και τα βάσανα των αδικημένων από την κοινωνία ανθρώπων. Ιδέα-Σκηνοθεσία-Χορογραφίες: Ισαβέλλα Γαλαίου. 
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ισπανίας και του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας



Πνευματικό Κέντρο Αιγάλαιω “Γιάννης Ρίτσος”

20:00
Μουσική βραδιά με το χιλιανό κουιντέτο πνευστών Coda
Το κουιντέτο Coda παρουσιάζει ένα πρόγραμμα μουσικής δωματίου για φλάουτο, όμποε, κλαρινέτο, φαγκότο και γαλλικό κόρνο. Τέσσερα ξύλινα πνευστά και ένα χάλκινο, όλα τους με μια τεχνική, μια χροιά και δυνατότητες πολύ διάφορες, έρχονται σε αντίθεση με την ομοιογένεια του κουαρτέτου εγχόρδων, κάτι που συνεπάγεται μια επιπλέον πρόκληση τόσο για τους συνθέτες όσο και για τους εκτελεστές.
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Χιλής και της Διεύθυνσης Πολιτιστικών Θεμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών της Χιλής (DIRAC)

No comments: