Monday, May 22, 2006

Δεν πιστεύω στα μάτια μου!

Το "Τέρας της Βαρκελώνης"* στην Αθήνα; Ο "Δούκας" εδώ;

Διαβάζω το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών 2006 και δεν πιστεύω στα μάτια μου.

Από ό,τι φαντάζομαι, επειδή τραγουδά με τον Poveda (που συμπτωματικά έγραφα για το cd του σε ποίηση Rafael Albertí πριν λίγες μέρες) και τον Faiz Ali Faiz, ο Duquende δε θα μπορέσει να ξεδιπλώσει ίσως στους Έλληνες το ταλέντο του σε όλο του το μεγαλείο γιατί θα μοιραστεί τη σκηνή...

Αν και πολύ πιθανό να "κλέψει την παράσταση". Γιατί ο Duque είναι ένας cantaor, ένας αληθινός αυθεντικός μεγάλος τραγουδιστής του flamenco.

Έχω γράψει συχνά σε αυτό το blog για εκείνον, για τις συναυλίες του και την "ιερή ανατριχίλα" που δημιουργεί στο κοινό του. Έχω γράψει και για το τελευταίο cd του Mi Forma De Vivir που κατάφερε τελικά να κυκλοφορήσει με καθυστέρηση κάποιων μηνών, λόγω "παιχνιδιών" κάποιων πιο διάσημων στο χώρο του που "έβγαζαν" τα δικά τους την ίδια εποχή και δεν ήθελαν τίποτα να μετριάσει την λάμψη τους.

Ο Duquende όμως είναι "αλλού". Κυρίως, βαθειά στις καρδιές όσων αγαπούν το flamenco. Όχι το κράμα, όχι την σύγχρονη εμπορική του μορφή -που επίσης είναι αξιόλογα ακούσματα- αλλά το flamenco που έκανε αγαπητό στον κόσμο ο Camarón de la Isla. Που είχε αναγνωρίσει το ταλέντο του Juan Cortés από το Sabadell όταν ήταν ακόμα ένας 9χρονος πιτσιρικάς και τον είχε ανεβάσει να τραγουδήσει στη σκηνή, συνοδεύοντας ο ίδιος με την κιθάρα του.

Στις 8 Ιούνη, στον χώρο "Σχολείο"στην οδό Πειραιώς, θα πάμε να ακούσουμε και να δούμε ένα μάθημα που θα μας μείνει αξέχαστο. Γιατί η εμπειρία του να ακούει κανείς ζωντανά το "Τέρας της Βαρκελώνης", μένει αξέχαστη.

*Έτσι τον αποκαλεί ο κιθαρίστας Paco de Lucía.

Qawwali - Flamenco

14 comments:

Citronella said...

Όπως ξέρεις δεν είναι η αδυναμία μου, αλλά όπως ξέρω είναι από τις μεγάλες δικές σου. Εύχομαι λοιπόν.. να το ευχαριστηθείς πιο πολύ κι απ'τους Orishas!!! :D

Juanita La Quejica said...

Λες; Μακάρι... αν και τα τραγούδια που λένε συνήθως με τον Poveda -και αφού θα συνυπάρξουν και με τον Faiz- δεν είναι τα αμιγώς δικά του.
Πραγματικά έμεινα έκπληκτη, δεν φανταζόμουν ότι θα ερχόταν στην Ελλάδα, γιατί δεν είναι από τα "εμπορικά" ονόματα του flamenco.
Παραμονή εξετάσεων, αλλά ποιός νοιάζεται; Θα με προετοιμάσει για τον Πολιτισμό της Ισπανίας μια χαρά!

Mirandolina said...

Κι εγω θελω!

Juanita La Quejica said...

Καλημέρα Mirando! Δεν αμφέβαλα!

mindstripper said...

Ωραία που είναι να βλέπεις ανθρώπους που θαυμάζεις τόσο πολύ από κοντά... Και πιο ωραίο ακόμα, να βρίσκεσαι στον ίδιο χώρο με άλλους που τον αγαπούν εξίσου. Η ευτυχία είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο τέτοιες ώρες. :-)
Πολύ ωραία ξεκινάει η εβδομάδα σου Χουανίτα. Καλημέρες και καλά διαβάσματα για τις εξετάσεις. :-)

Juanita La Quejica said...

Σε ευχαριστώ Mind! Έτσι νοιώθω κι εγώ, ότι η ευτυχία ώρες ώρες είναι το πιο εύκολο πράγμα, αρκεί να επικεντρωνόμαστε σε αυτήν!
(Ελπίζω πολύ σύντομα να κουμαντάρεις και πάλι την άτιμη την αναπνοή και μόνο να χαίρεσαι τις βαθειές ανάσες.)

Τελαμωνας Στοκος said...

Εκτος απο κονσερβα, τον ειδα ζωντανα μαζι με τον paco στο Ηρωδειο πριν καμια 10αρια χρονια. Κοντεψε να ριξει τις κολωνες - φοβερη φωνη. Ελπιζω η συνυπαρξη με τους μουσικους που θα παιξουν μαζι του τωρα να ειναι το ιδιο πετυχημενη.

Καλη διασκεδαση Χουανιτα :-)

Juanita La Quejica said...

Έχει ξανάρθει στην Ελλάδα; Σοβαρά; Πωπω, τί έχασα! Ευχαριστώ Herco, μακάρι!

Katerina ante portas said...

Kαλημέρα ωραία μου!


(Καλό διάβασμα και άψογες εργασίες)

Juanita La Quejica said...

Σε ευχαριστώ! Άστα... μεγάλωσα γι αυτά μου φαίνεται!

πολυβιος said...

να τι χάνουμε εδώ πάνω. να περάσεις καλά, χουανιτάκι.

Juanita La Quejica said...

Ευχαριστώ Πολύβιε!

Anonymous said...

Here are some links that I believe will be interested

Anonymous said...

Your site is on top of my favourites - Great work I like it.
»