Friday, May 19, 2006

Οι "εναπομείναντες" των Buena Vista Social Club

Σήμερα θα ακούσουμε για άλλη μια φορά τους "εναπομείναντες" από τους Buena Vista Social Club, Cachaíto López, Manuel Mirabal, Jesús Ramos και Manuel Galbán, να παίζουν για μας όμορφες μουσικές στον Κεραμεικό.

Θα μας λείψουν οι υπόλοιποι. Ο αγαπημένος μου ήταν ο παππούς Compay Segundo με την βαθειά φωνή και το σοφό χιούμορ. Θυμάμαι τον Ibrahim στο Λυκαβηττό να μας λέει χαμογελώντας γλυκά "ευκαριστώ πουλί" με ένα λι πελοποννησιακής προφοράς. Τον Rubén που τον υποβάσταζαν για να βγει στη σκηνή, μέχρι που κάθισε στο πιάνο και μας έκοψε την ανάσα. Την Omara -και τότε που ήρθαν όλοι μαζί, αλλά και αργότερα στο Γκάζι- να μας συνεπαίρνει με την Sitiera της και με το αισθησιακό της λίκνισμα.

Η πώληση των εισιτηρίων ολοκληρώθηκε αρκετές μέρες νωρίτερα, προφανώς ο κόσμος ήθελε από καιρό να τους ακούσει και πάλι. Την τελευταία φορά, πριν 2 χρόνια, η συναυλία της Omara Portuondo ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή επειδή έβρεξε για 5΄ μία ώρα πριν αρχίσει η εκδήλωση, αυτό τουλάχιστον ήταν η επίσημη δικαιολογία , αν και πολλά είχαν ακουστεί.

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη το περασμένο καλοκαίρι στον Bebo Valdés, όπου κρατούσα την πρώτη ομπρέλλα που άνοιξε κατά τη διάρκεια της συναυλίας, την οποία διέκοψαν για 1 ώρα μέχρι να σταματήσει η βροχή και στη συνέχεια επιστρέψαμε όλοι στις βρεγμένες θέσεις μας για να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τον Bebo στο πιάνο... ποιός ξέρει τί είχε γίνει με την Omara, μέσα Ιουλίου, ο κόσμος έλειπε, πιθανότατα να είχαν κοπεί πολύ λίγα εισιτήρια και να συνέφερε περισσότερο η είσπραξη της ασφάλειας, ποιός ξέρει... Άκουσα ότι θα έρθει και πάλι μόνη της στην Ελλάδα κάποια στιγμή τον Νοέμβριο, ελπίζω να πάνε όλα καλά αυτήν τη φορά.

Ο "jefe" κάνει ένα μικρό αφιέρωμα στους Buena Vista και μια πρώτη εκτίμηση για το πως θα κυλήσουν σήμερα τα πράγματα στον Κεραμεικό, στο Latin Music .

Afro Cuban All Stars (αρκετοί ήταν μέλη του Buena Vista Social Club)

15 comments:

Mirandolina said...

Κι έλεγα, ποιός θα δώσει μια αποστομωτικη απάντηση στα πανακριβα πανηγυράκια; ε να ποιός!

Καλημέρα, Χουανίτα μου.

Juanita La Quejica said...

Καλημέρα Mirando!
Κρίμα που δεν τραγουδούν αύριο οι Buena Vista, να γινόταν αντιεκδήλωση, χαχα!
Ευτυχώς έχει γενέθλεια η "Θέλμα" (Θέλμα και Λουίζ, ξέρεις, η κολλητή μου, αν και δεν μου αρέσει αυτή η έκφραση και προτιμώ το Θέλμα), οπότε θα το γιορτάσουμε εκτός, μακριά από τηλεοράσεις και πανηγύρια τύπου Χαζοvision. Που προσωπικά δεν με ενοχλούν αρκεί να μην χρειάζεται να συμμετέχω, γιατί μου φαίνονται ιδιαίτερα κακόγουστα και άνευ ουσίας.

street spirit said...

ελπίζω απόψε να τους απολαύσουμε, τώρα για αύριο έχει ο θεός, να χαίρεσαι τη Θέλμα ;)

Θέλμα said...

H Θέλμα ευχαριστεί και ανταποδίδει!!!
Βροχή δεν φοβόμαστε σήμερα, ορθοστασία όμως.....
Σκαμνάκι γιαγιάς στην εκκλησία και υπομονή ώσπου να ξεκινήσει.

Juanita La Quejica said...

Street, θα τραγουδήσουμε παρέα τελικά; Πολύ χαίρομαι!
Θέλμα καλή μου, φοβάμαι ότι θα στο κλέψω το σκαμνάκι σήμερα, γιατί με τόσα αντιαλλεργικά μάλλον θα είμαι ζαβλακωμένη!

snikolas said...

Εκπληκτική μπάντα. Τους ανακάλυψα τελείως τυχαία από ένα ντοκιμαντέρ που έδινε δώρο το περιοδικό Σινεμά πριν από πολλά χρόνια. Είναι απίστευτη η ποιότητα της μουσικής τους. Κρίμα που είναι όλοι τους μεγάλοι σε ηλικία και δεν θα υπάρχουν για πολύ ακόμη.

Juanita La Quejica said...

Από όσους είδες στο ντοκυμαντέρ του Ry Cooder Νίκο (που έτσι έγιναν γνωστοί, εκείνος τους μάζεψε και τους έβγαλε μετά από πολλά χρόνια ξανά στα φώτα της δημοσιότητας), οι περισσότεροι έχουν ήδη φύγει...

Τελαμωνας Στοκος said...

Το τι σπρωξιμο ειχα ριξει στο Λυκαβηττο εκεινη τη μερα...

Τη φαση με τον Ρουμπεν τη θυμαμαι σαν τωρα. Επισης το τι εγινε μολις βγηκε η Ομαρα στη σκηνη ηταν το κατι αλλο.

Σημερα δεν θα παω - (κατωτερα) βια..οσοι πανε ομως ειναι σιγουρο οτι θα περασουν καλα. :-)

Juanita La Quejica said...

(Κατωτέρα) βία; ΧΑΧΑ! ΕΙΣΑΙ ΑΣΤΕΡΙ! Αν υπήρχε βραβείο για bloggoχιούμορ, θα ήσουν Herco η Παπαρίζου της EUROVISION 2005! Στην πρώτη θέση!
Για τον Rubén... θυμάμαι αρκετούς που δεν είχαν ακούσει ιδιαίτερα τους Βuena Vista, όταν τον είδαν να βγαίνει άρχισαν κάποια σχόλια του τύπου "μα καλά, τον παππού αυτόν από το ψυγείο τον έβγαλαν;". Μόλις άρχισε να παίζει, τους συνεπήρε όλους. Φαντάσου πως θα ήταν 20 χρόνια νωρίτερα, όταν η αρθρίτιδα δεν τον είχε τσακίσει...
Η μεγάλη ατυχία ήταν ότι χάσαμε τον Compay λόγω του σεισμού του 99, θα τραγουδούσε 1 ή 2 βδομάδες μετά τον σεισμό, αλλά η κατάσταση ήταν τόσο ζόρικη με τα θύματα και τις καταστροφές που τελικά ακυρώθηκε η συναυλία. Ήταν ήδη στα 90, οπότε μετά ήταν αδύνατο να ταξιδέψει τόσο μακριά.

Citronella said...

Περιμένω να ακούσω και τον stam απόψε αλλά φυσικά περιμένω και ΠΟΣΤ με εντυπώσεις!

Juanita La Quejica said...

Τελικά είπε τίποτα για την συναυλία ο jefe; Χαμός από κόσμο και παλμό. Προσωπικά, οκ, ήταν όπως τα περίμενα, περισσότερο μουσική, εξαιρετικά σολαρίσματα και πολύ λιγότερο τραγούδι. Όχι μεγάλη σχέση με ό,τι έχω εγώ στο μυαλό μου για Buena Vista Social Club, ίδιοι ρυθμοί μεν, αλλά εγώ έλκομαι από την φωνή και αυτή δεν υπήρχε. Είναι κρίμα που δεν παίζουν μαζί με την Omara, έτσι πιστεύω ότι θα ήταν τέλειοι.

SILIO D'APRILE said...

Δεν πήγα. Θα μελαγχολούσα. Το έχω ξαναπάθει, σε αντίστοιχου πνεύματος συναυλία...

marquee de mud said...

un pockito de arpahtoula και λιγο απο τζαμαρισμα...αλλα τους συγχωρω γιατι την τελευταια φορα πηδηξα κατι καγκελα αλλα με μαζεψανε και τους ακουγα με εννια επαναληψεις απο τα γυρω βραχια...

χωρις ρεφραιν δεν γεμιζει η νυχτα

Anonymous said...

I love your website. It has a lot of great pictures and is very informative.
»

Anonymous said...

Your are Excellent. And so is your site! Keep up the good work. Bookmarked.
»