Tuesday, January 15, 2013

Νύχτες του Ahuatepec



Ένα τραγούδι σε στίχους και μουσική της ίδιας της Chavela Vargas αφιερωμένο στο Ahuatepec, ένα μικρό χωριό στα βόρεια της Κουερναβάκα, στο Μεξικό.

Στο χωριουδάκι των ιθαγενών Tlahuicas, με το όνομα που οι ρίζες του βρίσκονται στην γλώσσα náhuatl των αυτοχθόνων κατοίκων του Μεξικού του 14ου αιώνα, η Chavela Vargas πέρασε αρκετά από τα πολύ δύσκολα 20 χρόνια του αλκοόλ, της φτώχειας και της λησμονιάς. Όπως έγραψε στους στίχους του τραγουδιού, πήγε εκεί, σε αυτό το μικρό χωριουδάκι το περιτριγυρισμένο από αγάπη, γιατί ήξερε ότι στον ουρανό και στην νύχτα του θα έβρισκε παρηγοριά για τον πόνο της.

Εκεί πήρε την δύναμη να μαζέψει το κομμάτια της, να αναστηθεί και να ξεκινήσει για να "αλώσει" τον κόσμο με την φωνή και την παρουσία της για δεύτερη φορά στη ζωή της, παρότι είχε ήδη μπει σε μια ηλικία που οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να ετοιμάζονται για το τελευταίο ταξίδι.

Αυτό το τελευταίο της ταξίδι κράτησε για περισσότερα από 20 χρόνια και χάρισε σε όλους εμάς την ευκαιρία να την "γνωρίσουμε" και να αφεθούμε στο μυστηριακό κάλεσμά της.

"Νύχτες του Ahuatepec" λοιπόν, η σημερινή μου σκεπτική καληνύχτα.

No comments: