Thursday, January 17, 2013

ΠΟΛΗ ΕΥΡΩΠΗ. ΙΣΠΑΝΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Η Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα, το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και το Μουσείο Μπενάκη, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες, συνεχίζουν την παρουσίαση του κύκλου διαλέξεων Πόλη Ευρώπη. Ισπανοί αρχιτέκτονες στην Αθήνα.
Την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου στις 19:30στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς) ο αρχιτέκτονας Alberto Campo Baeza θα μιλήσει για το έργο του και τη σχέση της αρχιτεκτονικής με την ταυτότητα του τόπου. Παρουσιαστής και συντονιστής της συζήτησης που θα ακολουθήσει, θα είναι ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Κ. Κούρκουλας, Αναπληρωτής Καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π.
Στον κύκλο θα συμμετάσχουν επίσης οι Juan Navarro Baldeweg, Fuensanta Nieto και Enrique Sobejano. Για το λεπτομερές πρόγραμμα και ένα συνοπτικό βιογραφικό του Alberto Campo Baeza πατήστε εδώ.
Με ταυτόχρονη μετάφραση από τα ισπανικά στα ελληνικά.
Είσοδος ελεύθερη.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης θα προσφερθεί ισπανικό κρασί.
Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138
11854 Αθήνα
Información / Πληροφορίες
CIUDAD EUROPA. ARQUITECTOS ESPAÑOLES EN ATENAS
La Embajada de España en Atenas, el Instituto Helénico de Arquitectura y el Museo Benaki, en colaboración con el Instituto Cervantes, continúan el ciclo de conferencias Ciudad Europa. Arquitectos españoles en Atenas.
El miércoles 23 de enero a las 19:30 h. en el Museo Benaki (Pireós) el arquitecto Alberto Campo Baeza hablará sobre su obra y la relación entre ésta y la identidad del lugar. El arquitecto Andreas K. Kourkoulas, profesor suplente de la Universidad Politécnica Nacional de Atenas, presentará al invitado y moderará el coloquio posterior.
En el ciclo participarán también Juan Navarro Baldeweg, Fuensanta Nieto y Enrique Sobejano. Puede consultar el programa de conferencias y una nota biográfica sobre Alberto Campo Baeza aquí.
La conferencia tendrá traducción simultánea del español al griego.
Entrada libre hasta completar el aforo.
Al finalizar el acto se ofrecerá un vino español.
Museo Benaki, Pireós 138
11854 Atenas

Αλμπέρτο ΚΑΜΠΟ ΜΠΑΕΘΑ
Βαγιαδολίδ, 1946

Αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Αρχιτεκτονικής της Μαδρίτης (ETSAM) το 1970, στην οποία τώρα είναι καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων. ‘Έχει διδάξει σε πολλά Πανεπιστήμια όπως το ETH της Ζυρίχης, το EPFL της Λωζάνης, το Πανεπιστήμιο Pennsylvania (PENN), το Bauhaus της Βαϊμάρης και το Kansas State.
‘Έχει ασχοληθεί με την έρευνα στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης το 2001 και το 2011.
Μεταξύ των έργων του διακρίνονται ιδιαίτερα το πρόσφατο κτίριο γραφείων της Αυτοδιοίκησης της Καστίλης και Λεόν στη Θαμόρα (2012), η πλατεία Entre Catedrales στην Κάδιθ (2009), η κατοικία Olnick Spanu στο Γκάρισον της Νέας Υόρκης (2008), ο Παιδικός Σταθμός για τη Benetton στο Τρεβίζο (2007), τα Κεντρικά Γραφεία του ταμιευτηρίου Caja Granada (2001) και το Μουσείο MA (2009) στη Γρανάδα, το Κέντρο BIT στη Μαγιόρκα (1998), η κατοικία Moliner στη Θαραγόθα (2007), η κατοικία Rufo στο Τολέδο (2009), η κατοικία Turégano στη Μαδρίτη (1988) και οι κατοικίες Guerrero (1992), Asencio (2000) και Gaspar (2005) στην Κάδιθ.
Η δουλειά του έχει εκτεθεί στο Crown Hall του Mies στο Σικάγο ITT, στο Urban Center της Νέας Υόρκης, στη Βασιλική του Palladio στη Vicenza και στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη. Πιο πρόσφατες εκθέσεις του έργου του είναι αυτές στην έγκριτη γκαλερί σύγχρονης τέχνης Gallery MA του Τόκιο (2009), στην Εθνική Γλυπτοθήκη στην Αθήνα (2010), στο Tempietto di San Pietro in Montorio στη Ρώμη (2010) και στο MAXXI της Ρώμης (2011).
Μεταξύ των πολυάριθμων βραβείων που έχει λάβει, τα πιο πρόσφατα είναι το Eduardo Torroja για το κτίριο του Ταμιευτήριου Caja Granada, της Μπιενάλε του Μπουένος Άιρες το 2009 για τον Παιδικό Σταθμό για την Benetton στη Βενετία και για το Μουσείο της Μνήμης της Ανδαλουθίας στη Γρανάδα. Επίσης ήταν υποψήφιος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Γραμμάτων για το έγκριτο βραβείο Arnold W.Brunner Memorial το 2010. Το 2012 του απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο Heinrich Tessenow.

Ένα από τα πολυβραβευμένα έργα του είναι το κτήριο που στεγάζει το Centro Cultural CajaGranada Memoria de Andalucía. Φωτογραφίες μπορούμε να βρούμε στα:
Memoria de Andalucía Ι
Memoria de Andalucía ΙI

No comments: