Thursday, August 27, 2009

Flamenco στο Μουσείο των Σπηλιών του Sacromonte


Σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από το καθαρά τουριστικό πλέον φλαμένκο των σπηλιών του Σακρομόντε, να θυμήσουν την ιστορία του και να προωθήσουν τις σημερινές αξίες του cante, του toque και του baile, οι οργανισμοί Delegación de Cultura y Juventud de la Diputación της Γρανάδα και η Asociación Cultural Vaiven-Paraiso σχεδίασαν μια σειρά εκδηλώσεων για το φετινό καλοκαίρι με τίτλο “Sacromonte, cuna de Flamencos”, στο Museo Cuevas del Sacromonte, ένα καταπληκτικό mirador προς την Alhambra στην κορυφή του βουνού που κάποτε έμεναν στις σπηλιές του οι τσιγγάνοι.







Στην συγκεκριμένη εκδήλωση cantaor είναι ο Πιτσιρίκος των Αμυγδαλιών, ισπανιστί El Niño de las Almendras, ένας 80άρης "ροκάς" του φλαμένκο (μου έφερε στον νου τον Αλέκο Σακελλάριο στο πιο αδύνατο) που όπως φαίνεται στα βίντεος έχει απίστευτη ενέργεια. Ακόμα και στο διάλειμμα δεν σταμάτησε να εκπέμπει αυτήν την ζωντάνια, να κάνει πλάκα, να μιλά για το φλαμένκο, να επικοινωνεί με τον κόσμο πίνοντας λεμονάδα. Στην κιθάρα έπαιξε ο Carlos Zárate, ο οποίος κατάφερε να συνοδεύσει τον Niño με σπασμένη την μια χορδή για 15 λεπτά, χωρίς να επηρεάζεται το τελικό αποτέλεσμα. Χόρεψε η bailaora Rosa Zárate, την οποία συνόδευσαν στο τραγούδι η Sensi και στα palmas η κόρη της, που δεν μπόρεσα να συγκρατήσω το όνομά της.










4 comments:

Anonymous said...

Απίστευτη ψυχή και πάθος απο ανθρώπους που έχουν το flamenco σαν τρόπο ζωής.
Στην παραμονή μου στην Γρανάδα, είχα την μοναδική ευκαιρία να δω αυτο το πάθος και απο άλλους ανθρώπους. Αυτος όμως ο ηλικιωμένος performer άξιζε τον κόπο. Κριμα τον έχασα αλλα σύντομα θα ξαναπάω

Juanita La Quejica said...

Βοηθάει πολύ και ο τόπος στην μεταφορά του συναισθήματος του flamenco.
Παρόλα αυτά, το πιο αυθεντικό ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ flamenco puro το έχω ακούσει από τον Καταλανό gitano Duquende στο Forum της Βαρκελώνης, ακόμα και αν έλειπε η μαγία της Γρανάδα και του Σακρομόντε.

Gianni said...

"Γύφτους" είχε;
Ξέρεις εσύ...

Juanita La Quejica said...

Χμ... όχι τόσους. Λάθος εποχή φίλε μου!