Thursday, October 27, 2016

Balam: 6η Μεξικανική Γιορτή της Ημέρας των Νεκρών στην Αθήνα


6η ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 2016

Ο Σύλλογος Μεξικανών Καλλιτεχνών και Διανοουµένων στην Ελλάδα BALAM”, µε την υποστήριξη της Πρεσβείας του Μεξικού και σε συνεργασία µε το εστιατόριο «Ο Μεξικανός» και τα µέλη της µεξικανικής κοινότητας οργανώνει για έκτη συνεχόµενη χρονιά τη γιορτή της Ηµέρας των Νεκρών στην Αθήνα. Φέτος, θα υπογραµµιστεί το θέµα του παιδικού θανάτου, µε έµφαση στην Arte ritual de la muerte niña (κατά προσέγγιση «Τελετουργική τέχνη του θανάτου των παιδιών»). Ο βωµός θα είναι αφιερωµένος στους επονοµαζόµενους Angelitos (Αγγελλάκια), δηλαδή στα αγόρια και τα κορίτσια που πέθαναν σε νεαρή ηλικία.

Η Ηµέρα των Νεκρών είναι µια γιορτή της µεξικανικής παράδοσης, όπου αναµιγνύονται προϊσπανικά στοιχεία µε την καθολική θρησκεία, που γιορτάζει τους Νεκρούς Πιστούς στις 2 Νοεµβρίου, σύµφωνα µε την παράδοση, η 31η Οκτωβρίου είναι η ηµέρα των πεθαµένων παιδιών. Η γιορτή αυτή γίνεται κάθε χρόνο σε σχεδόν όλες τις επαρχίες στο Μεξικό και διατηρεί ζωντανές τις παραδόσεις. Ανακηρύχθηκε από την Unesco ως Πολιτιστική Άυλη Κληρονοµία της Ανθρωπότητας.
Στην πόλη των Αθηνών θα λάβουν χώρα διάφορες δραστηριότητες, που περιλαµβάνουν πολιτιστικά γεγονότα τις ηµέρες  Σάββατο 29, Δευτέρα 31Οκτωβρίου και Τρίτη 1η Νοεµβρίου.

 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016
11:00
Εργαστήρι Φανάρια του Jalisco, διδάσκων ο εικαστικός καλλιτέχνης Francisco Rojas Miramontes.
Απευθύνεται σε συµµετέχοντες άνω των 13 ετών, στα ελληνικά και στα ισπανικά. Περιορισµένες θέσεις.
Εγγραφές: frojasmiramontes@gmail.com,  Χρονικό όριο: 25 Οκτωβρίου.

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016
19:30
Εγκαίνια.
Καλωσόρισµα, χαιρετισµοί και παρουσιάσεις.
Οµιλία: Τελετουργίες για τον θάνατο βρεφών, προσωπογραφίες, παιχνίδια και βωµοί, Elia Ramírez Rouvalis, στα ισπανικά και τα ελληνικά.
Μουσική κιθάρας και τραγούδια από τον κιθαρίστα και τραγουδιστής Arturo Huerta.
Παρουσίαση του βωµού, Μελίνα Μωϊσιδέλη.
Επίσκεψη στο βωµό και προβολή βίντεο για την Ηµέρα των Νεκρών στο Μεξικό.

Τρίτη 1η Νοεµβρίου 2016
19:30
Ανάγνωση αποσπάσµατος του Hasta no verte Jesús mío της Έλενα Πονιατόφσκα, από την Elia Ramírez στα ισπανικά και από την Γιάννα Τζιβελέκη στα ελληνικά.
Τραγούδια που αναφέρονται στο θάνατο, φωνητικά και κιθάρα: Arturo Huerta
Επίσκεψη στο βωµό και προβολή βίντεο για την Ηµέρα των Νεκρών στο Μεξικό.
Παρέλαση για την Ηµέρα των Νεκρών στους δρόµους γύρω άπο το Γκάζι, µε τη συµµετοχή της µεξικανικής κοινότητας και του κοινού εν γένει, σύνοδευόµενη µε φωνητικά, τραγούδια µε τη φωνή και την κιθάρα του Arturo Huerta.

Σας προσκαλούµε να έρθετε µεταµφιεσµένοι σαν νεκροκεφαλές και σκελετούς, µε παραδοσιακές µεξικανικές φορεσιές, µε µάσκες η µακιγιαρισµένοι σαν “Κατρινας”.

21.30 – Κλείσιµο δραστηριοτήτων, ευχαριστίες και αποχαιρετισµός.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
VI ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 2016
Σάββατο 29, Δευτέρα 31 Οκτωβρίου και Τρίτη 1η Νοεµβρίου 2016
Τόπος: Εστιατόριο-µπαρ Ο Μεξικανός, πρώτος όροφος
Διεύθυνση: Ιάκχου 8 και Ευµολπιδών, 11 854 Γκάζι, Αθήνα.
Τηλέφωνο: 210-3421 142
Facebook: O Mexicanos
Μετρό: Κεραµικός, Έξοδος Τεχνόπολη, Τρόλεϊ 21, στάση Φωταέριο, Λεωφορεία 035, 049, 815, 838, 914, B18 και G18 στάση Τεχνόπολη και 026, 027, 813, 856 και A16, στάση Σίδερα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ
Ο Σύλλογος BALAM, που στη γλώσσα των Μάγιας σηµαίνει Ιαγουάρος, µια ανεξάρτητη οµάδα χωρίς κερδοσκοπικό σκοπό, που δηµιουργήθηκε το 2010 στην Αθήνα, από Μεξικάνους και Ελληνοµεξικάνους, που ζουν µόνιµα στην Ελλάδα και εργάζονται σε επαγγελµατικό επίπεδο στον πολιτιστικό και καλλιτεχνικό τοµέα. Η οµάδα δεν έχει κοινωνικές, θρησκευτικές ή πολιτικές προτιµήσεις. Ο στόχος του είναι η οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων για να προωθήσει και να διαδώσει την µεξικανική κουλτούρα, µε τρόπο ώστε να γίνει µια γέφυρα επικοινωνίας µε την ελληνική κουλτούρα και τη σηµερινή πραγµατικότητα.

ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ELIA RAMIREZ ROUVALIS
Είναι πτυχιούχος Οικονοµικών από το Εθνικό Αυτόνοµο Πανεπιστήµιο του Μεξικού, µε σπουδές Ψυχολογίας στο ίδιο Πανεπιστήµιο, Μάστερ Λατινοαµερικανικών Σπουδών στο Institut des Hautes Études de l´Amérique Latine, Sorbonne Nouvelle, Paris III και µε Διδακτορικό Οικονοµικής Ιστορίας στο École des Hautes Études en Sciences Sociales, Sorbonne, París I. Δίδαξε στα πανεπιστήµια Autónoma Metropolitana και UNAM στο Μεξικό. Υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο και για αρκετά χρόνια στην Αθήνα στους σταθµούς Community Voice και AIR 104.4 FM, τον πολύγλωσσο σταθµό της Αθήνας 9.84 FM. Μεταξύ  άλλων  πολιτιστικών  δραστηριοτήτων  έχει  πραγµατοποιήσει  ρεσιτάλ  ποίησης και µουσικής στην Αθήνα.

ΜΕΛΙΝΑ ΜΩΙΣΙΔΕΛΗ
Πτυχιούχος γραφιστικής από το Universidad del Valle de México και κάτοχος Μάστερ στην «Θεωρία και Πρακτική των Σύγχρονων Πλαστικών Τεχνών» από το Universidad Complutense de Madrid (Ισπανία). Άλλες ειδικότητες: Γραφιστική, Ζωγραφική και Καλλιτεχνική Γραφιστική στο Istituto Per lArte ed il Restauro di Firenze (Ιταλία). Επιλέχθηκε από το Universidad Complutense de Madrid για εργαστήρι µε τον Γιάννη Κουνέλη στην Ισπανία. Δίδαξε σε διάφορα εργαστήρια στην Escuela Nacional de Pintura, Escultural y Grabado “La Esmeralda” (Μεξικό). Έχει πραγµατοποιήσει είκοσι ατοµικές εκθέσεις στο Μεξικό, την Ισπανία, τη Φιλανδία και την Ελλάδα. Έχει συµµετάσχει σε περισσότερες από εβδοµήντα οµαδικές εκθέσεις στην Ισλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, το Μεξικό, την Κούβα, την Αργεντινή και την Ελλάδα.

IRMA SOFÍA ESPINOSA PERALDÍ
Πτυχιούχος Πληροφορικής στο Instituto Tecnológico de Morelia, Μεξικό και κάτοχος μάστερ και διδακτορικού στην Πληροφορική στο Universidad Tecnológica Hamburgo στο Αμβούργο, Γερμανία. Από τα τέλη του 2014 εργάστηκε για το Πρόγραμμα Προσφύγων της Caritas-Αθήνας, υπεύθυνη του Τμήματος εξεύρεσης πόρων. Καθορίζει τη διαμόρφωση, σύνταξη και διαχείριση αναπτυξιακών προγραμμάτων. Σπούδασε μοντέρνο χορό στην σχολή Jazz-Up της Morelia. Μετά από τις σπουδές της συμμετείχε στην ομάδα φολκλορικού χορού Sol Mexicano στο Αμβούργο, με την οποία συμμετείχε σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως το Μουντιάλ Ποδοσφαίρου το 2006, τοπικά φεστιβάλ και δραστηριότητες της πρεσβείας του Μεξικού στη Γερμανία.

VERÓNICA MIRANDA NAVA
Πτυχιούχος της Escuela Regional de Ciencias de la Tierra του Universidad Autónoma del Estado de Guerrero, Μηχανικός Γεωλόγος. Εργάστηκε στη Μεξικανική Εταιρεία Πετρελαίων PEMEX, στον τομέα αναζήτηση και εκμετάλλευσης πετρελαίων. Συμμετείχε στην οργάνωση αθλητικών και πολιτιστικών γεγονότων στην πόλη της. Κατοικεί στην Αθήνα από το 2009 και υπήρξε εθελόντρια στην CARITAS-Αθήνα και σε άλλες φιλανθρωπικές και πολιτιστικές οργανώσεις. Έχει πραγματικό ενδιαφέρον για τη διάδοση της μεξικανικής κουλτούρας και παραδόσεων.

FRANCISCO ROJAS MIRAMONTES
Πτυχιούχος Εικαστικών Τεχνών με προσανατολισμό στη ζωγραφική στο πανεπιστήμιο της Γκουανταλαχάρα, Μεξικό. Μάστερ Προβολή και Παραγωγή Οπτικών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο ΙUAV της Βενετίας, Ιταλία. Κέρδισε τον Διαγωνισμό Σχεδίου της Casa de la Cultura de Ajijic, στο Jalisco, Μεξικό κι έλαβε Διάκριση στην 4η Συνάντηση Τέχνης στο Arte Jalisco Joven της Γκουανταλαχάρα, Μεξικό. Κέρδισε στο διαγωνισμό τοιχογραφιών του Δήμου της Chapala Faithful-life-long friend. Έχει κάνει τρεις ατομικές εκθέσεις κι έχει συμμετάσχει σε 15 ομαδικές στο Μεξικό, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, με τελευταία στο Festival 2016 Performing and Visual arts στον Βόλο.

LUIS GOMEZBECK
Δημοσιογράφος, φωτορεπόρτερ, ηθοποιός και μεταφραστής. Σπούδασε και συμμετείχε σε εργαστήρια φωτογραφίας στην Ελλάδα, θεάτρου στην Αγγλία, θεάτρου, ηθοποιίας, μουσικής, σύγχρονου χορού, τραγουδιού, άρθρωσης και ισπανικής γλώσσας στο Μεξικό. Ως δημοσιογράφος και φωτορεπόρτερ συνεργάστηκε με εφημερίδες, περιοδικά, γραφεία τύπου, ιστοσελίδες και τηλεοπτικά κανάλια.

Σύλλογος Μεξικανών Καλλιτεχνών και Διανοούμενων στην Ελλάδα “BALAM
Email: colectivobalam2010@gmail.com Facebook: ColectivoBalam (Σύλλογος Μπαλάμ)
Τηλ. 6943.967.127

No comments: