Wednesday, October 05, 2016

Το "ξόρκισμα" της μουσταλευριάς

Η μουσταλευριά υπήρξε ένα εύκολο και φθηνό γλυκό που αγαπήθηκε πολύ στην Ελλάδα, όταν ακόμα δεν είχε "μπει στα χωράφια" μας η Ενωμένη Ευρώπη και πολλές οικογένειες είχαν όλο και κάποιο αμπελάκι στο χωριό για να φτιάχνουν το κρασί της χρονιάς. Γλυκό εποχικό, φθινοπωρινό, που γινόταν μετά τον τρύγο και συνήθως το έφτιαχναν με κομμένο (με στάχτη) μούστο.

Στο πατρικό μου θυμάμαι με νοσταλγία πλέον όλες τις ελεύθερες επιφάνειες του σπιτιού κάθε Οκτώβριο καλυμμένες με οτιδήποτε υπήρχε σε μορφή πιατέλλας, τίγκα στο καρύδι! Δεν ξεχώριζε καν η μουσταλευριά, η οποία δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίαζε γιατί ήταν πολύ γλυκιά, πολύ πηχτή και ήταν τόση η ποσότητα καρυδιού που κάλυπτε τα πάντα. Έχω την εντύπωση ότι οι γυναίκες στην οικογένειά μου την έφτιαχναν με μούστο και αλεύρι. Γι αυτό και προτίμησα να επιλέξω διαφορετικά υλικά και να προσπαθήσω να προσαρμόσω το αποτέλεσμα στις σημερινές γεύσεις. Νομίζω πως το κατάφερα.

Υλικά

2 1/2 κιλά σταφύλια
80 γρ.ζάχαρη

90 γρ.νισεστέ
1 πρέζα λευκό πιπέρι
καρύδια χονδροκομμένα
σουσάμι
κανέλα

 
Καθαρίζουμε τις ρώγες των σταφυλιών, πετούμε όσες δεν είναι σφιχτές και πλένουμε.
Αφήνουμε να στραγγίσουν.

 
Βγάζουμε τον χυμό των σταφυλιών, κατά προτίμηση σε αποχυμωτή για να μην ταλαιπωρηθούμε.

 
Από τα 2 1/2 κιλά σταφύλι σταφίδα Κορίνθου, βγαίνει γύρω στο 1 1/2 λίτρο χυμός.
 Κρατούμε σε ένα φλυτζάνι χυμό για να διαλύσουμε το νισεστέ.
Τον υπόλοιπο το βάζουμε σε κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη.

 
Μόλις αρχίσει να παίρνει βράση ο χυμός με τη ζάχαρη, χαμηλώνουμε στο 2
(αν φτάνει μέχρι το 3 η θερμοκρασία).
Ρίχνουμε το καλά διαλυμένο στον υπόλοιπο χυμό νισεστέ.
Ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινο κουτάλι.
Σε 10-12 λεπτά πρέπει να έχει αρχίσει να πήζει σημαντικά.
Αν κάποιος προτιμά πολύ πηχτή την μουσταλευριά, ίσως χρειαστεί παραπάνω βράσιμο.

 
Πασπαλίζουμε το σκεύος που θα σερβίρουμε την μουσταλευριά με χονδροκομμένο καρύδι.

 
Όσο πιο κοντά βάλουμε την κατσαρόλα με το μείγμα στα σκεύη σερβιρίσματος, τόσο πιο εύκολη θα γίνει η ζωή μας και θα αποφύγουμε να γεμίσουμε τον κόσμο με υγρό που κολλάει.

 
Με απαλές κινήσεις απλώνουμε το πηχτό υγρό παντού στο σκεύος.

 
Σε μια ωρίτσα -αν δεν κρατιόμαστε- είναι έτοιμο, έχει πήξει επαρκώς.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι, ρίχνουμε τα υπόλοιπα καρύδια και τέλος την κανέλα.
Αν είμαστε πιο συγκρατημένοι, μετά την μία ώρα βάζουμε στο ψυγείο την μουσταλευριά και
όταν είναι να σερβίρουμε ρίχνουμε από πάνω τα υπόλοιπα υλικά. Θεωρητικά!
 
ΥΓ. Τη συνταγή την έχω πάρει από τους Bostanistas και έχω κάνει ελάχιστες παραλλαγές, αυξάνοντας την ποσότητα της ζάχαρης, προσθέτοντας στο χυμό λευκό πιπέρι και τέλος, όταν έχει πήξει η μουσταλευριά, πασπαλίζοντας και με σουσάμι, επιπλέον του καρυδιου.
 

No comments: