Monday, October 24, 2016

Σπιτικοί κύβοι λαχανικών χωρίς αλάτι

 
Κάποια στιγμή στη ζωή αναγκαζόμαστε ή απλά επιλέγουμε να αλλάξουμε συνήθειες. Αυτό ισχύει βέβαια και στη διατροφή μας. Προσπαθώντας να επαναπροσδιορίσω το μαγειρικό μου στίγμα, καθώς πρέπει να μην χρησιμοποιώ καθόλου μαγειρικό αλάτι και όσο το δυνατόν λιγότερα λιπαρά, βρέθηκα μπροστά στην πρόκληση να μην μπορώ να χρησιμοποιήσω και προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Δύσκολος γρίφος.

Πώς μπορείς να φτιάξεις μια νόστιμη σούπα οσπρίων, χωρίς αλάτι, χωρίς  κύβο, χωρίς Worcestershire sauce, χωρίς έστω ένα μικρό κομμάτι μπέικον βρε αδερφέ;

Καταφεύγοντας στη βιβλιοθήκη μου, στα περιοδικά  δεκαετιών και στο ίντερνετ, δεν κατάφερα να βρω ολοκληρωμένες συνταγές για κύβους λαχανικών χωρίς αλάτι. Έτσι, λειτούργησα με το ένστικτο, όπως πάντα, εδώ που τα λέμε.

Κατέληξα σε δύο είδη που ελπίζω να νοστιμίσουν τα πιάτα μου: κύβους από  ψιλοκομμένα φρέσκα λαχανικά, που αν και διατηρημένα στην κατάψυξη είναι προτιμότερο να καταναλωθούν σε ένα μήνα και κύβους από ζωμό λαχανικών, που υποθέτω μπορεί να κρατήσει άνετα ένα χρόνο, αφού έχει βράσει ώρες και ώρες.

Αν έχει διατηρηθεί  η διατροφική αξία στους κύβους μου, δε το γνωρίζω. Και δεν το πολυπιστεύω. Ελπίζω όμως να καταφέρουν να δώσουν ένα «βάθος» στα φαγητά μου, χωρίς να επιδεινώνουν τα προβλήματα υγείας της οικογένειας ή να καταπατούν τα «πιστεύω» των από ηθική επιλογή χορτοφάγων.

Υλικά 

Πράσσα
Φινόκιο
Φρέσκα κρεμμυδάκια
Καρότα
Μαϊντανός
Άνιθος
Σέλερυ
Μανιτάρια
Κολοκύθια
Πιπέρι 

Κύβοι από ωμά λαχανικά 



 
Περνάμε όλα τα λαχανικά σε δόσεις στην μουλινέτα μέχρι να σχηματίσουν μια πάστα.
Στη συνέχεια τα βάζουμε και τα πιέζουμε σε θήκες για παγάκια,  σκεπάζουμε με μεμβράνη, για να μην μυρίσει το ψυγείο και καταψύχουμε.  

Κύβοι ζωμού λαχανικών 




 
Σε μεγάλη κατσαρόλα, σκεπάζουμε τα λαχανικά με νερό, βράζουμε αρχικά  σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια σιγοβράζουμε για 1 ½  ώρα.
Σουρώνουμε σε μεγάλο μπωλ. Πατάμε τα λαχανικά να βγάλουν ό,τι ζωμό έχουν στο μπωλ. Θα μπορούσαμε να βάλουμε και τουλουπάνι αν μας αρέσει η τελειότητα.
Ξαναβάζουμε τον καθαρό ζωμό σε κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για ½  ώρα. Χαμηλώνουμε θερμοκρασία και συνεχίζουμε για άλλη 1 ώρα, αναλόγως. Πρέπει να σκουρήνει και να αρχίσει να πήζει ελαφρά το μείγμα.
Σε συνταγές που βρήκα στο ίντερνετ, αναφέρεται σιγοβράσιμο για 6 ώρες, στη συνέχεια άπλωμα και στέγνωμα σε ταψί και το τελικό αποτέλεσμα είναι ζελεδάκια. Όμως, υποθέτω πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν μπουν κόκκαλα ζώων, ώστε να βγάλουν τη ζελατίνη τους. Για τα λαχανικά δεν μπόρεσα να βρω κάτι σχετικό και έτσι κινήθηκα με την κοινή λογική. Δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό να ρίξω πιπέρι. Ίσως κακώς.
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και στη συνέχεια το ρίχνουμε σε παγοκύστες. Καταψύχουμε.



 
 
ΥΓ. Στην Έλενα, με αγάπη.-

 

No comments: