Tuesday, February 26, 2013

Casa de Fado στην αίθουσα Παρνασσός

... Ήταν χειμώνας του 1840, όταν οι φήμες για μια μαγευτική φωνή που τραγουδάει φάδο, οδήγησαν τον Francisco de Paula Portugal e Castro, 13ο Κόμη του Βιμιόζο, στη ταβέρνα της "A Barbuda", κάπου στην κακόφημη γειτονιά Μουραρία της Λισαβόνας. Εκεί, αντίκρισε για πρώτη φορά τη Maria Severa Onofriana, τη μετέπειτα θρυλική μορφή του φάδο, και κάπως έτσι, γεννήθηκε ένας σκανδαλώδης έρωτας. Εκείνος, μποέμ αριστοκράτης, εξαιρετικός αναβάτης που συμμετείχε και σε ταυρομαχίες, εκείνη, μια πόρνη που τραγουδούσε στη ταβέρνα της μάνας της. Ο έρωτάς τους, καταδικασμένος εξ αρχής, έληξε, όταν εκείνη πέθανε από φυματίωση σε ηλικία μόλις 26 ετών, ήταν όμως αρκετός για να εμπνεύσει στιχουρχούς, θεατρικούς συγγραφείς, σεναριογράφους αλλά και πολλά τραγούδια φάδο...

Ιστορίες σαν αυτή και άλλα "πορτογαλικά μπλουζ", θα μας τραγουδήσει η φαδίστα Vânia Conde από την Πορτογαλία, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μεταμορφώνει για ένα μόνο βράδυ την αίθουσα Παρνασσός σε Casa de Fado, το Σάββατο 2 Μαρτίου στις 20:30.

Μαζί της, δύο εξαιρετικοί μουσικοί, ο σπουδαίος δεξιοτέχνης της πορτογαλικής κιθάρας Ricardo Parreira και ο κιθαρίστας Marco Oliveira.

Τιμές εισιτηρίων: Διακεκριμένη ζώνη: 15 ευρώ
Πλατεία & Εξώστης: 12 ευρώ
Φοιτητικό: 10 ευρώ
Μαθητές του ABANICO: 8 ευρώ

Οι μαθητές του Abanico που επιθυμούν να παρακολουθήσουν την συναυλία παρακαλούνται να προμηθευτούν την κάρτα μαθητή από τη Γραμματεία.


 

Η Vânia Conde γεννήθηκε στις Caldas da Rainha. Από μικρή τραγουδούσε στο σπίτι μεταξύ συγγενών, αλλά το πάθος της για το τραγούδι άνθισε πολύ αργότερα κατά τις σπουδές της, ξεκινώντας έτσι να τραγουδά σε διάφορες Noites de Fado. Ακολούθησαν προσκλήσεις μεγάλων προσωπικοτήτων της μουσικής σκηνής του Fado όπως ο Paulo Parreira και ο Aramac, ενθαρρύνοντάς την να τραγουδήσει σε τυπικά και παραδοσιακά Casas de Fado όπως το Mesa de Frades στην Alfama, στη Λισαβόνα.

Ο Ricardo Parreira γεννήθηκε στο Paço de Arcos, μέσα σε μια οικογένεια στενά δεμένη με την παράδοση της Πορτογαλικής Κιθάρας. Στα 13 του χρόνια συνόδευσε για πρώτη φορά τη σπουδαία fadista Argentina Santos κι αμέσως ακολούθησε πρόσκληση να συμμετέχει στο Φεστιβάλ «Um Porto de Fado». Γιος του António Parreira και αδερφός του Paulo Parreira (και οι δύο αποτελούν σημεία αναφοράς στο κιθαριστικό στερέωμα της Πορτογαλίας), ο Ricardo Parreira αποτελεί έναν από τους πιο νέους δεξιοτέχνες κιθαρίστες, ο οποίος κάνει λαμπρή διεθνή καριέρα στο Fado αλλά και γενικότερα στην πορτογαλική μουσική σκηνή. Από τις βασικές του επιρροές αποτελούν οι πλέον κλασσικοί κιθαρίστες fado της Λισαβόνας, από τον Armandinho ως τον José Nunes, από τον Francisco Carvalhinho ως τον Jaime Santos, αλλά και οι Artur και Carlos Paredes, ο Pedro Caldeira Cabral και ο σύγχρονός του Ricardo Rocha. Στη δισκογραφία του συμπεριλαμβάνονται δύο σημαντικοί δίσκοι: «Nas veias de Uma Guitarra- Tributo a Fernando Alvim» (2007) και «Cancionário» (2009).

Ο Marco Oliveira είναι ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς φάδο της γενιάς του. Εκτός από εξαιρετικός τραγουδιστής του φάδο, ή "φαδίστα", σύμφωνα με τον όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν αυθεντικό τραγουδιστή φάδο, είναι και συνθέτης. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, είναι μόλις 22 ετών, υπηρετεί με σεβασμό το παραδοσιακό φάδο, ενώ το ταλέντο και η μοναδική δεξιοτεχνία του, έχει αναγνωριστεί από όλους τους διεθνώς αναγνωρισμένους μουσικούς του φάδο με τους οποίους έχει συνεργαστεί, όπως Ana Moura, Raquel Tavares, Helder Moutinho, Ricardo Parreira και Carlos do Carmo. Πριν λίγο καιρό, ο Marco, έκανε το δισκογραφικό του ντεμπούτο με τον δίσκο "Retrato" ("Πορτρέτο") με το οποίο συστήθηκε στο ευρύ κοινό.

www.specsnarts.gr
Πληροφορίες / Κρατήσεις:
Yπηρεσία εισιτηρίων / www.ticketservices.gr
Tηλ. +30 210 7234567
 

No comments: