Μας το έφτιαξε η Marga Barros στο Εργαστήρι της Κουζίνας του Ιβηρικού Νότου του Abanico και από την πρώτη στιγμή της ζητάμε συνέχεια "επαναλήψεις", καθώς μας έχει όλους ενθουσιάσει η γεύση του!
ΥΛΙΚΑ
900 γρ. αλεύρι Zυμωτό Μύλοι Αγ.Γεωργίου
520 ml γάλα
35 - 40 γρ. φρέσκια μαγιά (από φούρνο)
60 ml νερό
15 γρ. ελαιόλαδο
20 γρ. αλάτι
40 γρ. ζάχαρη
100 γρ. αλατισμένο βούτυρο
8 σκελίδες σκόρδου
2 κ.σ.σκόρδου σε σκόνη
Καπνιστή πάπρικα (ή απλή γλυκειά, αν δεν έχουμε καπνιστή, που όμως δίνει ξεχωριστή γεύση)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
1. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, το γάλα, το νερό, το ελαιόλαδο, το αλάτι, την ζάχαρη και την μαγιά.
2. Αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο και βάζουμε πάνω την ζύμη. Αρχίζουμε να την δουλεύουμε τραβώντας και διπλώνοντάς της για 15 λεπτά (στο περίπου), μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη απαλή και ελαστική.
3. Την επαναφέρουμε στο μπωλ, την σκεπάζουμε με ένα καθαρό πανί και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος (προσοχή να μην υπάρχει ρεύμα) μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Θα χρειαστεί 1 1/2 με 2 ώρες.
4. Κόβουμε τις σκελίδες σκόρδου σε λεπτές φέτες και τις τηγανίζουμε μέχρι να χρυσίσουν και τις βάζουμε σε ένα πιάτο.
5. Σε άλλο σκεύος ανακατεύουμε καλά 100 γρ.αλατισμένου βούτυρου με το σκόρδο σε σκόνη, μέχρι να ενωθεί το μείγμα και να γίνει λείο.
6. Βγάζουμε την ζύμη και την ακουμπάμε και πάλι στον αλευρωμένο πάγκο. Την κόβουμε σε κομμάτια βάρους 30 γραμμαρίων (ζυγίζουμε το πρώτο για να είμαστε σίγουροι) και πλάθουμε μικρά μπαλλάκια.
7. Ανακατεύουμε και πάλι το βούτυρο, γιατί το σκόρδο έχει την τάση να μένει στον πάτο. Ρίχνουμε την καπνιστή πάπρικα σε ένα πιάτο. Πιάνουμε κάθε μπαλλάκι με το ένα χέρι και το βουτάμε μέχρι την μέση στο μείγμα σκορδοβούτυρου. Στην συνέχεια το πιέζουμε πάνω στις τηγανισμένες φέτες σκόρδου και στο τέλος το περνάμε από την καπνιστή πάπρικα. Το βάζουμε σε μία μακρόστενη φόρμα για κέικ, την οποία έχουμε προηγουμένως καλύψει με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
8. Επαναλαμβάνουμε τις κινήσεις για κάθε μπαλλάκι ζύμης, γεμίζοντας πρώτα τον πάτο της φόρμας και στη συνέχεια προσθέτοντας τα υπόλοιπα σε όσες στρώσεις χρειαστεί, μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
9. Όσο βούτυρο περισσέψει στο τέλος, το ρίχνουμε πάνω από το ψωμί.
10. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC και ψήνουμε το σκορδόψωμο για 30-40 λεπτά, αναλόγως τον φούρνο, μέχρι να χρυσίσει.
11. Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά πάνω σε ξύλινο δίσκο και το σερβίρουμε τραβώντας τα μπαλλάκια, που ξεκολλάνε αμέσως και έτσι είναι πολύ εύκολο και χαριτωμένο στο σερβίρισμα, γιατί βγαίνουν ατομικές μερίδες.
Esta es la receta del pan más rico que he probado hasta hoy.
Lo preparó en el Taller de Cocina del Sur Peninsular de Abanico, la profesora, cocinera y amiga Marga Barros.
INGREDIENTES
900 gr. harina de trigo de fuerza
520 cc. de leche
35 - 40 gr. levadura fresca de panadería
60 cc. de agua
15 gr. de aceite
20 gr. sal
40 gr. de azúcar
100 gr. de mantequilla salada
8 dientes de ajo
2 cucharadas de ajo en polvo
Pimentón
PREPARACIÓN
1. En un bol mezclamos la harina, la leche, el agua, el aceite, la sal, el azúcar y la levadura.
2. Sobre la encimera ponemos la masa y la trabajamos, estirándola y doblándola durante 15 minutos hasta conseguir una masa suave y elástica, muy manejable.
3. La introducimos de nuevo en el bol y la tapamos con un paño hasta que doble su volumen (1 hora y media o 2 horas).
4. Cortamos los dientes de ajos en láminas no muy finas, los freímos hasta que estén dorados y reservamos.
5. En un bol mezclamos unos 100 gramos de mantequilla salada y el ajo en polvo y los mezclamos muy bien.
6. La sacamos de nuevo del bol a la encimera, en la que hemos puesto harina, vamos haciendo bollitos pequeños de unos 30 gramos aproximadamente.
7. Volvemos a mezclar la mantequilla porque el ajo se queda en el fondo. Mojamos en la mezcla la mitad del bollito, la parte que hemos mojado en la mantequilla la pasamos por los ajitos fritos para que se peguen y finalmente pasamos por el pimentón y lo ponemos en un molde de plum cake en el que hemos puesto previamente papel vegetal.
8. Repetimos el paso 7 y vamos poniéndolos en el molde uno al lado del otro en capas hasta terminar la masa.
9. La mantequilla que ha sobrado se la echamos al final por encima.
10. Precalentamos el horno a 180ºC y horneamos el pan durante 30 o 40 minutos, dependiendo del horno, hasta que se dore.
11. Dejamos enfriar el pan encima de una tabla y se va cogiendo en porcines (bollitos).
No comments:
Post a Comment