Thursday, February 21, 2013

Τορτίγια του Πουέρτο Ρεάλ με μελιτζάνες - Tortilla de berenjenas

Σήμερα η Marga στο Εργαστήρι της Κουζίνας του Ιβηρικού Νότου  του Abanico, μας δείχνει βήμα προς βήμα πώς να φτιάξουμε μια ισπανική ομελέτα με μελιτζάνες, ζαμπόν και τυρί του τοστ.

Υλικά
- 6 αυγά
- 3 μελιτζάνες
- 4 φέτες ζαμπόν
- 8 φέτες τυρί του τοστ
- αλάτι (κατά προτίμηση Salinas San Vicente)
- πιπέρι
- ελαιόλαδο

Προετοιμασία
- Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για λίγο να ξεπιρκίσουν.
- Τις ψήνουμε στο φούρνο σε αντικολλητικό χαρτί μέχρι να μαλακώσουν, αφού τις αλείψουμε με λίγο ελαιόλαδο. Εναλλακτικά, τις τηγανίζουμε και τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
- Ρίχνουμε ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και το ζεσταίνουμε.


- Προσθέτουμε μία στρώση από μελιτζάνες.


- Προσθέτουμε μία στρώση από φέτες ζαμπόν.


- Προσθέτουμε μία στρώση από μελιτζάνες.

 
- Προσθέτουμε μία στρώση από φέτες τυριού.


- Ρίχνουμε τα αυγά καλά χτυπημένα, με αλάτι.


- Αφήνουμε την τορτίγια να πάρει χρυσό χρώμα, σε μέτρια φωτιά.


- Αναποδογυρίζουμε την τορτίγια, χρησιμοποιώντας μια πιατέλα.


- "Γλιστράμε" την αναποδογυρισμένη τορτίγια στο τηγάνι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγα λεπτά.

 
- Σερβίρουμε προσεκτικά σε πιατέλα.


- Συνοδεύουμε με σαλάτα. H τορτίγια τρώγεται ζεστή αλλά και κρύα κομμένη σε κυβάκια, σαν μεζεδάκι (tapa).



Tortilla de berenjenas

Ingredientes
6 huevos
3 berenjenas
4 lonchas de jamón de york
8 lonchas de queso para fundir (tipo Tranchetes)
Sal "Salinas San Vicente"
pimienta
Aceite de oliva para hacer la tortilla

Preparación
1. Cortar las berenjenas a lonchas, dejándoles la piel.
2. Dorar en la plancha hasta que se queden tiernas y reservar.
3. Preparar una sartén que no se pegue para preparar la tortilla.
4. Poner un poco de aceite en el fondo y calentar un poco. Ir poniendo en el fondo una capa de lonchas de berenjenas, otro de jamón, otra de berenjenas, otra de queso y finalizar con otra de berenjenas.
5. Una vez que los ingredientes estén dispuestos en la sartén, entonces, echar los 6 huevos batidos con la sal.
6. Dejar dorar la tortilla, dar con cuidado la vuelta y servir. Se puede tomar caliente o fría.


TORTILLOLOGÍA
La tortilla de berenjenas de El Fillo de Puerto Real, mejor tortilla del año
Licenciatura en tortillología

1 comment:

Alebrije said...

Όσοι την δοκιμάσαμε έχουμε την ίδια γνώμη: ήταν σκέτη απόλαυση!