Και όμως, όσο παράδοξο και αν ακούγεται, βεβαίως και γίνεται!
Τον τρόπο μας τον δείχνει η Marga Barros, στο Εργαστήρι της Κουζίνας του Ιβηρικού Νότου του Abanico.
Υλικά
- 4 πατάτες μεσαίου μεγέθους
- 1 κρεμμύδι
- 5-7 κ.σ. αλεύρι από ρεβύθια (πωλείται στην αγορά και στα μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα)
- 1/2 κολοκύθι τριμμένο (προαιρετικά) ή 1 ντομάτα κομμένη σε κύβους
- μαϊντανός ψιλοκομμένος
- ελαιόλαδο
- αλατοπίπερο
- Η διαδικασία του μαγειρέματος της τορτίγιας χωρίς αυγά είναι ίδια με αυτήν της παραδοσιακής, με την διαφορά ότι αντικαθιστούμε κάθε αυγό με 1 κ.σ. ρεβυθάλευρο διαλυμένο σε νερό.
- Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το κολοκύθι (αν το χρησιμοποιήσουμε) και τα τηγανίζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά στο τηγάνι με ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.
- Ανακατεύουμε και διαλύουμε σε μπωλ με νερό το ρεβυθάλευρο (υπολογίζουμε 1 κ.σ. για κάθε αυγό), έτσι ώστε στην υφή να μοιάζει με λίγο πιο πηχτό χτυπημένο αυγό. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και χτυπάμε καλά, για να μην υπάρχουν σβώλοι.
- Όταν είναι έτοιμο το μείγμα με τις πατάτες το αδειάζουμε από το τηγάνι σε μπωλ, για να μπορέσουμε να πετάξουμε το λάδι που περισσεύει. Προσθέτουμε το ρεβυθάλευρο που έχουμε διαλύσει στο νερό. Ανακατεύουμε καλά.
- Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι και φροντίζουμε να πάει παντού. Ρίχνουμε το μείγμα μας σε μια σχετικά λεπτή στρώση, για να μπορέσει να τηγανιστεί σωστά μέχρι το κέντρο της η τορτίγια.
- Ανακατεύουμε συνέχεια απαλά για να μην κολλήσει.
- Μετά μερικά λεπτά, αναποδογυρίζουμε την ομελέτα με την βοήθεια πιατέλας. Καλό είναι να την αναποδογυρίσουμε μερικές φορές, ώστε και να μην κολλήσει και να ψηθεί καλά.
- Πριν την σερβίρουμε, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει για να σφίξει κάπως και να μην διαλυθεί στο κόψιμο.
Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε το τριμμένο κολοκύθι ωμό μαζί με το ρεβυθάλευρο και το νερό, αντί να το τηγανίσουμε στην αρχή με τις πατάτες. Επίσης, θα μπορούσαμε στο ίδιο στάδιο να προσθέσουμε μια ντομάτα κομμένη σε κυβάκια και ψιλοκομμένο μαϊντανό, για να εμπλουτίσουμε την γεύση της ομελέτας και να την κάνουμε να δείχνει πιο όμορφη.
Σε περίπτωση προβλήματος υψηλής χοληστερίνης, θα μπορούσαμε να ψήσουμε στο φούρνο τις πατάτες και τα κρεμμύδια σε αντικολλητικό χαρτί, ώστε να μην απορροφήσουν πολύ λάδι. Στη συνέχεια, ακολουθούμε τις παραπάνω οδηγίες της συνταγής.
Ingredientes
3 o 4 patatas medianas
1 cebolla (opcional)
5-8 cucharadas de harina de garbanzo
1/2 calabacín rallado o un tomate cortado en trozos pequeños
aceite de freír
Sal "Salinas San Vicente"
pimienta
Preparación
1. El proceso de la tortilla sin huevo es igual al de la tortilla convencional, simplemente hay que sustituir el huevo batido por una mezcla de harina de garbanzo y agua.
2. Cortar en rodajas las patatas, junto a la cebolla y el calabacín (si se usa) y freírlas en una sartén con aceite caliente y sal al gusto.
3. Por otro lado, mezclar en un recipiente la harina de garbanzo con agua hasta que quede una textura un poquito más espesa que la del huevo batido. Añadir un poco de sal a la mezcla y batir para que no queden grumos.
4.Cuando estén fritas las patatas con las verduras, escurrir bien el aceite y añadir la mezcla de harina de garbanzo y agua. Remover bien.
5. Echar un chorrito de aceite a la sartén, distribuyéndolo por la superficie y echar la masa (que no sea una capa muy gruesa para que el calor llegue dentro de la tortilla). Ir agitando suavemente la sartén para que no se pegue la tortilla. Ayúdate con una espumadera para que no se desmonte la tortilla.
6. Después de unos minutos, dale la vuelt ayundándote de un plato, para que se cueza por el otro lado. Es mejor darle varias vueltas que dejarlo mucho rato sin moverlo y se queme, así quedará mejor hecha por dentro.
7. Es conveniente dejar reposar unos minutos la tortilla para que no se deshaga estando caliente. Otra opción interesante es añadir calabacín crudo y rallado fino al mezclar todos los ingredientes, en lugar de freírlo con la patata.
Para darle un toque más jugoso, puedes echar a la masa, antes de pasarla por la sartén, un tomate maduro pequeño picado y perejil fresco cortado en trocitos.
No comments:
Post a Comment