Wednesday, February 19, 2014

"Ο Γκρέκο, δημιουργός εκκλησιαστικών τέμπλων"

Σήμερα, Τετάρτη, στις 19.30 το απόγευμα, εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας (Μητροπόλεως 23, Σύνταγμα) η έκθεση "Ο Γκρέκο, δημιουργός εκκλησιαστικών τέμπλων", που αποκαλύπτει μια άγνωστη πτυχή του έργου του, την ενασχόλησή του με την αρχιτεκτονική.

 
Πηγή: Έκθεση φωτογραφιών του Χοακίν Μπέρτσεθ -
 
Αυτή η έκθεση γίνεται, στην Αθήνα και μετά στο Ηράκλειο, με αφορμή την συμπλήρωση 400 ετών από τον θάνατο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου «Ελ Γκρέκο» στο Τολέδο (Ηράκλειο, Κρήτη 1541 – Τολέδο, 1614) και προσφέρει μια φωτογραφική αναδρομή στα ορόσημα της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας στην Ισπανία, στον τομέα των εκκλησιαστικών τέμπλων.
Ο Γκρέκο μορφώθηκε κατ’ αρχήν στην Κρήτη και ύστερα στη Βενετία και στη Ρώμη και το 1577 έφτασε στο Τολέδο της Ισπανίας. Στο Τολέδο ήρθε αντιμέτωπος με το ισπανικό σύστημα εικονογραφίας, που διέφερε από το ιταλικό. Στο ισπανικό σύστημα, ο καλλιτέχνης δεν ζωγράφιζε απλώς τις εικόνες, αλλά κατασκεύαζε και τα τέμπλα που έπρεπε να τις πλαισιώσουν. Στην Ισπανία, παράλληλα με την μεγάλη ζωγραφική του παραγωγή, ανέπτυξε και την δραστηριότητα του δημιουργού, του σχεδιαστή τέμπλων και μαζί με τον γιο του, Γεώργιο Εμμανουήλ, ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό, την ξυλογλυπτική και τη συναρμολόγηση των τέμπλων, αλλά και το στοκάρισμα και επιχρύσωση των αρχιτεκτονικών μερών τους.
Στο Τολέδο, ο Γκρέκο εξέπληξε με το προσωπικό του στυλ, την ιδιαίτερη προτίμησή του για τη λάμψη του χρυσού, γυαλιστερού ή ματ, προτίμηση που είχε κληρονομήσει από τα πρώτα χρόνια της εκπαίδευσής του στην Κρήτη. Τις γνώσεις πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής που απέκτησε κατά την παραμονή του στη Βενετία και στη Ρώμη (κυρίως από τον Αντρέα Παλλάντιο και από τον Μιχαήλ Άγγελο) στάθηκε ικανός να τις εφαρμόσει μέσα από την δική του προσωπικότητα στις χρήσεις και τις τεχνοτροπίες της ισπανικής αρχιτεκτονικής, της αρχιτεκτονικής του Τολέδο συγκεκριμένα.
Η έκθεση "Ο Γκρέκο, δημιουργός εκκλησιαστικών τέμπλων" φιλοδοξεί να αντικατοπτρίσει τον πλούσιο και πολυεπίπεδο διάλογο ανάμεσα στους ζωγραφικούς πίνακες του Γκρέκο και στα πλαίσια (κορνίζες), τα οποία δεν εντάχθηκαν απλώς στο τέμπλο, αλλά και στην αρχιτεκτονική και το εκκλησιαστικό περιβάλλον που τα στέγαζε.
Η έκθεση περιλαμβάνει 20 έργα μεγάλου μεγέθους, που δίνουν εικόνα της δουλειάς του Γκρέκο με τα τέμπλα, ως έργα που φιλοξενούνται από την εκκλησία και φιλοξενούν τους ζωγραφικούς του πίνακες.

Ο Χοακίν Μπέρτσεθ είναι φωτογράφος και ιστορικός αρχιτεκτονικής. Φωτογραφικά του έργα έχουν εκτεθεί σε πολλές ισπανικές πόλεις και σε διάφορες αίθουσες του εξωτερικού: Νέα Υόρκη (Ισπανικό Ινστιτούτο «Βασίλισσα Σοφία»), Μεξικό (Κολέγιο Μεταλλευτικής Βιομηχανίας) Βιτσέντσα (Μουσείο Παλλάντιο), Παλέρμο (Πανεπιστήμιο Μελετών του Παλέρμο), Ρώμη (Ισπανική Βασιλική Ακαδημία), Καμερίνο (Μέγαρο των Δουκών) και στην Λισαβόνα (Μουσείο Λαϊκής Τέχνης). Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά όπως τα FMR, Franco Maria Ricci και τα τελευταία δέκα χρόνια εικονογραφεί τα εξώφυλλα των Επετηρίδων Αρχιτεκτονικής (Annali di Architettura).
Η φωτογραφία του χαρακτηρίζεται ως εργαλείο οπτικής αφήγησης και δημιουργίας στον τομέα της αρχιτεκτονικής και του τοπίου. Με την έκθεση "Ο Γκρέκο, δημιουργός εκκλησιαστικών τέμπλων", ο Χοακίν Μπέρτσεθ, με αφετηρία την προσωπική του φωτογραφική στρατηγική και την έξυπνη χρήση της λεπτομέρειας και της αποσπασματικότητας, μας αποκαλύπτει τις εικαστικές αξίες που διαφοροποιούν τον Γκρέκο, αλλά και την βαθειά γνώση του αρχιτεκτονικού ιδιώματος που επιδεικνύει στα τέμπλα του, πλευρά ανέκδοτη και ελάχιστα γνωστή της σύνθετης καλλιτεχνικής προσωπικότητας του Γκρέκο.

Επιμελητής: Χοακίν Μπέρτσεθ
Συντονίστρια: Εστέρ Μεντάν

Εγκαίνια: 19.02.2014, 19.30 παρουσία του φωτογράφου, ο οποίος θα δώσει μια σύντομη διάλεξη που συνοδεύεται από οπτικό υλικό και μια επεξήγηση των έργων της έκθεσης (στα ισπανικά με μετάφραση στα ελληνικά).

Σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού της Κυβέρνησης της ΒαλένθιαΒασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών "Σαν Κάρλος" της Βαλένθια, το Μουσείο Παλλάντιο, τον Δήμο Ηρακλείου και την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα.

Αίθουσα εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας. Μητροπόλεως 23, Σύνταγμα. Είσοδος ελεύθερη.

Ωράριο: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00-21.00 και  Σάββατο: 10.00-14.00. Κλειστά τις Κυριακές,  03.03 και 25.03.2014

Ειδικό ωράριο: Στις 20 και στις 21.02.2014 η έκθεση θα είναι κλειστή από τις  13.30 ως τις 15.30.

No comments: