Monday, October 10, 2005

El bicho, το ισπανικό ζουζούνι των δρόμων!

“El bicho”

Ισπανικό συγκρότημα που έβγαλε το πρώτο του cd το 2003 και τον περασμένο Ιούνιο κυκλοφόρησε και το "El bicho II", το οποίο είχε εξαντληθεί όταν το έψαξε για να μου το φέρει ένας φίλος από Βαρκελώνη τον Σεπτέμβριο.

Ανδαλουσιανό rock, ska, fusion, jazz; Rumbas, tangos, bulerías του flamenco, ακόμα και αφρικάνικοι και ανατολίτικοι ρυθμοί; Τί παίζει τελικά αυτό το "ζουζούνι*"; Δυνατή μουσική, που έγινε γνωστή από στόμα σε στόμα, αφού το συγκρότημα ξεκίνησε από την Μαδρίτη, παίζοντας στους δρόμους και κατάφερε να βγάλει το πρώτο του cd σχεδόν από τύχη, αν και τους το ζήταγαν επίμονα αρχικά οι περαστικοί και στη συνέχεια όσοι πήγαιναν να τους ακούσουν εκεί που έπαιζαν. Το καλοκαίρι του 2001, όταν είχαν πάει για να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ Jazz της Victoria και ενώ έπαιζαν -όπως συνηθίζουν- μουσική στο δρόμο, τους άκουσαν φίλοι του μουσικού και παραγωγού Tino di Geraldo και κάπως έτσι άρχισαν όλα. Οι ίδιοι λένε ότι ζουν με την μουσική και το συγκρότημα, αλλά δεν ζουν από αυτό. Αν κάποια μέρα δεν παίξει ένας από όλους, το ίδιο θα κάνουν και οι υπόλοιποι. Γιατί πάνω από όλα -εξηγούν- περισσότερο από ένα μουσικό συγκρότημα, οι El Bicho είναι ένα γκρουπ ανθρώπων.

Δεν έχουν γίνει τόσο γνωστοί όσο αξίζει η μουσική τους, γιατί προς το παρόν τουλάχιστον είναι αντισυμβατικοί και δεν παίζουν με τους κανόνες του σύγχρονου μάρκετινγκ.

Το αγαπημένο μου κομμάτι από το πρώτο cd τους, La Bien Pagá**, μία παραδοσιακή Σπανιόλικη copla που έκανε αθάνατη ο Miguel de Molina (κάτι σαν τον δικό μας Αττίκ) και έχει τραγουδιστεί κυριολεκτικά από τους πάντες στην Ισπανία. Αυτή η εκτέλεση όμως, είναι πραγματικά "διαφορετική". Για όσους νομίζουν ότι υπάρχει ζωή μετά το MTV...


www.elbicho.com

* el bicho = ζουζούνι ισπανιστί

** The file will be available for 7 days or a limited number of downloads.

5 comments:

Citronella said...

Gracias amiga! Καλημέρα και με τη νίκη!!

τσέλιγκας said...

κυκλοφορεί το cd πουθενά στην ελλάδα;
το τραγουδι είναι σουπερμπ!

Juanita La Quejica said...

Δεν το γνωρίζω. Θα σε γελάσω...

Angelito said...

τσέλιγκα μέχρι αύριο θα το έχω κατεβάσει! Juanita άξιος ο "μισθός" σου!...

Juanita La Quejica said...

Gracias Angelito.

Το Σάββατο καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα έχω στα χέρια μου και το φρέσκο και λαχταριστό καινούργιο του Diego El Cigala, που μόλις μου έφερε ο κουμπάρος από Βαρκελώνη. Το καινούργιο των El Bicho, Χριστούγεννα πια...