Friday, March 14, 2014

Ο φασισμός και ο ρατσισμός στη χώρα μας

Νέα Φιλαδέλφεια, Ιωάννα Ν.Τζαβάρα

Η Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας διοργάνωσε εκδήλωση-συζήτηση την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014, στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς, με θέμα:

"Τα αίτα, οι σύγχρονες κοινωνικές και πολιτικές εκφάνσεις
και η αντιμετώπιση του φασισμού και του ρατσισμού στη χώρα μας"

Ομιλητές ήταν οι:
Γιώργος Κατρούγκαλος, Συνταγματολόγος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου.
Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου, Ψυχίατρος, διευθυντής του 9ου Ψυχιατρικού Τμήματος του ΨΝ Αττικής.
Θανάσης Καμπαγιάννης, Δικηγόρος, μέλος της ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή) και
Χρήστος Παπανδρέου, Εκπρόσωπος της Αντιφασιστικής Συνέλευσης Νέας Φιλαδέλφειας

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:
- Η πολιτική έκφραση του φασισμού και ρατσισμού. Νομιμοποίηση και "απονομιμοποίηση".
- Ψυχιατρική θεώρηση του φαινομένου φασισμός - ρατσισμός και Νέα Γενιά - Σχολείο.
- Προβληματισμοί για την κοινωνική και πολιτική διείσδυση του φαινομένου. Αίτια και τρόποι αντίδρασης.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον Φιλαδελφειώτες και Χαλκηδονιώτες οι οποίοι έμειναν και μετά την λήξη των επίσημων ομιλιών, θέλοντας να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους γι αυτά τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο μας.

Επίσης, παρευρέθηκαν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Γιώργος Αράπογλου, Άρης Βασιλόπουλος και ο Απόστολος Κόντος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Νίκη Καβακοπούλου, Παντελής Γρετζελιάς, Νίκος Παπανικολάου, καθώς οι πρώην Δημοτικοί Σύμβουλοι Βάλια Ματσουκά και Κώστας Ευαγγελινός. Παρόντες ήταν οι υποψήφιοι με τη «Δύναμη Πολιτών» Γιώργος Πάνος, Μιχάλης Λάλος-Αναγνώστου, Νίκος Ανανιάδης, Νανή Πολίτου, Θοδωρής Μανωλεδάκης, με το «Νέο» οι  Γιάννης Κανάκης και Γιάννης Κατωπόδης, και τέλος, με το «Ζούμε Μαζί» η Ιωάννα Ν.Τζαβάρα.
 





 


 
 








 

Ψευδής η εικόνα της αντισυστημικότητας της Χρυσής Αυγής 
 

 
Γιώργος Κατρούγκαλος: "Δεν χρειάζεται να πω σε εσάς πόσο ψευδής είναι η εικόνα της αντισυστημικότητας της δύναμης της Χρυσής Αυγής, όταν είναι αυτή που στην πραγματικότητα αποτελεί την τελευταία εφεδρεία του συστήματος. Αυτή που στους εργατικούς χώρους όπως το Πέραμα, αποτέλεσε την σιδερένια γροθιά της εργοδοσίας για να τσακίσει τους εργατικούς αγώνες και που στις γειτονιές στρέφεται κατ εξοχής εναντίον αυτών που διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο για τον καθένα από εμάς, για τον λαό αυτής της χώρας."
 
Για να βρούνε οι νέοι σήμερα το "εμείς", θα πάνε στην συμμορία


 
Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου: "Το σχολείο έχει πάψει με τον τρόπο που λειτουργεί να παιδαγωγεί πλέον, αλλά κυρίως περιορίζεται στο να καθοδηγεί. Είναι βασικό να δούμε το ότι η έλλειψη κινήτρου για το σχολείο, πηγάζει από εκείνη την τάση για αντικειμενοποίηση που υπάρχει στην κοινωνία μας, και -όπως οδηγεί τον γιατρό να βλέπει τον ασθενή μόνο σαν οργανισμό και όχι σαν άνθρωπο, και τον κόσμο της εργασίας να εκτιμά τους ανθρώπους με το κριτήριο της αποτελεσματικότητας, βλέποντας την ταυτότητά τους σύμφωνα με το πόσο αποτελεσματικοί είναι- καθοδηγεί και τους καθηγητές να βλέπουν τους μαθητές στην βάση της απόδοσης.[...] Έχει φύγει το συγκινησιακό, το συναισθηματικό και το δημιουργικό στοιχείο από μία εκπαίδευση προσανατολισμένη στην απόδοση. Υπάρχει λοιπόν ένα μεγάλο κενό, αυτή η αδυναμία συγκρότησης ταυτότητας και βοήθεια από το σχολείο να δημιουργηθεί μια ταυτότητα, είναι αυτό το μεγάλο κενό στο οποίο έρχονται να ακουμπήσουν τα μορφώματα. [...] Δεν υπάρχει η έννοια του "εμείς". Την δεκαετία του 60, του Μάη του 68 κλπ, οι νέοι δεν έλεγαν "εγώ", έλεγαν "εμείς". Σήμερα δύσκολα οι νέοι λένε "εμείς", λένε "εγώ" κυρίως. Για να βρούνε αυτό το "εμείς", θα πάνε στην συμμορία, θα πάνε στην παρέα, θα πάνε εκεί που μπορεί να βρούν μια έκφραση που να μπορεί να σπάει την ανία, το αδιέξοδο, την έλλειψη νοήματος. Εκεί είναι που πρέπει το σχολείο να παλέψει για να δώσει απαντήσεις, να μπορέσει να φύγει από την έννοια της απόδοσης και της ποσοτικοποίησης της παιδείας και να βάλει μία άλλη οπτική, όπου δεν καθόμαστε κατά μέτωπον αλλά  σε κύκλο, όλοι μαζί και συζητάμε και μπαίνουμε σε μια δημιουργική λογική. Ετσι, δίνοντας άλλες προοπτικές και άλλα νοήματα, δίνοντας επίσης την γνώση της ιστορίας, θα μπορέσει το σχολείο να βάλει ένα φραγμό στην Χρυσή Αυγή, όχι σε επίπεδο παιδαγωγικό πλέον αλλά σε επίπεδο κοινωνικό."

Αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα φασιστικής απειλής στην Ελλάδα


 
Θανάσης Καμπαγιάννης: "Αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα φασιστικής απειλής στην Ελλάδα. Ένα κόμμα το οποίο είναι ναζιστικό, εμφανίζεται να είναι τρίτο στις δημοσκοπήσεις. [...] Δηλητηριάζει την κοινωνία, δηλητηριάζει τα μυαλά της νεολαίας. Χρειάζεται να μιλήσουμε καθαρά, χωρίς προσχήματα. Η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική οργάνωση. Και είναι συγκλονιστικό να λέμε ότι μια ναζιστική οργάνωση υπάρχει αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα και μέσα στην Βουλή, γιατί δεν υπάρχει μέρος,  ούτε χώμα αυτής εδώ της χώρας που να μην έχει ποτιστεί από το αίμα ανθρώπων που πολέμησαν τον Ναζισμό.[...] Ο ρατσισμός έχει να κάνει με τους εργάτες, έχει να κάνει με τους φτωχούς. Έχει να κάνει με το πώς διαχειρίζεσαι το εργατικό δυναμικό. Το ότι έχεις ένα κομμάτι το οποίο είναι παράνομο και άρα γι αυτό το λόγο μπορεί να είναι πολύ πιο φθηνό, είναι πολύ σημαντικό για τους εργοδότες που δεν θέλουν να κολλήσουν ένσημα. [...] Ο ρατσισμός όμως, έχει να κάνει εκτός από την διαχείριση του εργατικού δυναμικού και με την διαίρεση. Έχει να κάνει με μια οργανωμένη εκστρατεία για να διαιρέσεις την εργατική τάξη και να την αποπροσανατολίσεις από το ποιός είναι ο πραγματικός εχθρός." 




No comments: