Friday, June 21, 2013

Εσπερίδα Ποίησης, στο 5ο Φεστιβάλ ΛΕΑ

Οι πρεσβείες της Ισπανίας και της Ουρουγουάης μας καλούν σήμερα στην Εσπερίδα Ποίησης, στα πλαίσια του 5ου Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις), στην οποία συμμετέχουν οι ισπανοί ποιητές Luis Alberto de Cuenca, Juan Vicente Piqueras και ο ουρουγουανός ποιητής Jorge Arbeleche. Τους ποιητές θα παρουσιάσει ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Θερβάντες Víctor Andresco.

Ο Λουίς Αλμπέρτο ντε Κουένκα (Μαδρίτη, 1950) είναι ποιητής, μεταφραστής και δοκιμιογράφος. Διετέλεσε Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης και Υφυπουργός Πολιτισμού της ισπανικής κυβέρνησης. Από το ποιητικό του έργο διακρίνονται, μεταξύ άλλων, οι συλλογές Τα πορτρέτα (1987), Το άλλο όνειρο (1987),  Δίχως φόβο και ελπίδα (2002) και η ανθολογία Κήπος μαγεμένος (1970-2010). Έχει επίσης μεταφράσει πολυάριθμα έργα κλασικής και μεσαιωνικής λογοτεχνίας, έχει δημοσιεύσει κριτικές και δοκίμια και είναι τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας ABC.

Ο Χουάν Βιθέντε Πικέρας (Λος Ντούκες ντε Ρεκένα-Βαλένθια, 1960) είναι ποιητής, σεναριογράφος, μεταφραστής και καθηγητής ισπανικών. Διετέλεσε Διευθυντής Σπουδών του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας και τώρα κατέχει την ίδια θέση στο Ινστιτούτο Θερβάντες στο Αλγέρι. Το έργο του περιλαμβάνει τις ποιητικές συλλογές Η λέξη όταν (1992, Βραβείο Χοσέ Ιέρρο), Οι τόποι της κόμης (1999, Βραβείο Αντόνιο Ματσάδο), Χωριό (2006, Βραβείο Κριτικής της Βαλένθια και Βραβείο Διεθνούς Φεστιβάλ Μεντεγίν), Η ώρα της αναχώρησης (2010, Βραβείο Χαέν), Εγώ στη θέση σου (Εγχειρίδιο γραμματικής και ποίησης, 2012) και Αθήνα (2012, Βραβείο Loewe). Το 2012 του απονεμήθηκε το Βραβείο Μανουέλ Αλκάνταρα για το ποίημά του Το άδειο δωμάτιο στη μνήμη του φίλου και δασκάλου του, Κάρλος Εντμούντο ντε Όρυ.
 
Ο Χόρχε Αρμπελέτσε (Μοντεβίδεο, 1943) είναι ποιητής, δοκιμιογράφος και καθηγητής λογοτεχνίας. Το 1999 του απονεμήθηκε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Ουρουγουάης. Είναι τακτικό μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Γραμμάτων της Ουρουγουάης και ιδρυτικό μέλος του Σπιτιού των Συγγραφέων της χώρας του.

Στα ισπανικά και στα ελληνικά.
Σε συνεργασία με των Πρεσβειών της Ισπανίας και της Ουρουγουάης.
Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας.
Είσοδος ελεύθερη ώσπου να καλυφθούν οι θέσεις.

Για να δείτε το λεπτομερές πρόγραμμα στα ελληνικά, πατήστε εδώ.

No comments: