Wednesday, June 12, 2013

5o Φεστιβάλ ΛΕΑ - Λογοτεχνία Εν Αθήναις / Πρόγραμμα


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 5ου Φεστιβάλ ΛΕΑ
 
Aπό τις 12 έως 22 Ιουνίου
στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας
και στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» 
ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ
      


'Εκθεση Φωτογραφίας 

12.06 - 06.09.2013

Ντανιέλ Μορντζίνσκι:
«Από μελάνι και φως: μια ματιά στην ψυχή της ισπανόφωνης γραμματείας»

Ο Ντανιέλ Μορντζίνσκι (Μπουένος Άιρες, 1960) ζει στο Παρίσι από το 1980 και  είναι ευρέως γνωστός ως «ο φωτογράφος των συγγραφέων», διότι  δουλεύει περισσότερα από τριάντα χρόνια έναν φιλόδοξο «ανθρώπινο άτλαντα» της ισπανικής
και λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας. Είναι προικισμένος με μια ιδιαίτερη ευαισθησία που τον βοηθά να συλλαμβάνει την πραγματική ουσία της λογοτεχνικής δημιουργίας, γεγονός που τον κατέστησε τον καλύτερο συνένοχο τριών γενεών δημιουργών, αφού έχει φωτογραφίσει τους πιο εξέχοντες πρωταγωνιστές της ισπανόφωνης γραμματείας, από τον Μπόρχες ως τον Γκαρσία Μάρκες. Ο Μορντζίνσκι έχει εκδώσει πολλά βιβλία, έχει δουλέψει ως πολεμικός ανταποκριτής και φωτογράφος σημαντικών μέσων ενημέρωσης όπως η εφημερίδα El País και κάνει συνεχώς εκθέσεις σε σημαντικά μουσεία της Λατινικής Αμερικής, των ΗΠΑ και της  Ευρώπης. Τα έργα του συμπεριλαμβάνονται στις καλύτερες συλλογές σύγχρονης φωτογραφίας.
MiguelDelibes-Por Mordzinski
Miguel Delibes. Φωτ.: Daniel Mordzinski
Ο Ενρίκε ντε Έριθ βάφτισε «φωτίνσκι» τα μοναδικά πορτρέτα με τα οποία ο Μορντζίνσκι έκανε γνωστούς στο ευρύ κοινό τους συγγραφείς και από τις δύο ακτές του Ατλαντικού, ενώ ο Λουίς Σεπούλβεδα μας διαβεβαιώνει ότι ο Μορντζίνσκι έχει την ικανότητα να συλλάβει με τον φακό του «ακτινογραφίες» της ψυχής των συγγραφέων.  Όπως έγραψε ο νομπελίστας Μάριο Βάργκας Γιόσα, «ελάχιστοι παρακολούθησαν από τόσο κοντά την εξέλιξη της ισπανόφωνης λογοτεχνίας κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια όπως ο Ντανιέλ Μορντζίνσκι. Διότι έχει διαβάσει με πάθος τα βιβλία που γράφτηκαν σ’ αυτή την περιοχή του κόσμου και διότι έχει φωτογραφήσει τους συγγραφείς τους,
πότε στις χώρες τους και πότε, συχνότερα, στην πρωτεύουσα της ισπανόφωνης λογοτεχνίας, το Παρίσι, όπως έγραψε ο Οκτάβιο Πας σ’ ένα φημισμένο του δοκίμιο. Τώρα, το να λέμε ότι ο Ντανιέλ Μορντζίνσκι  «έχει φωτογραφήσει τους συγγραφείς» δεν αρκεί. Διότι, στην πραγματικότητα, οι εικόνες που αποθανάτισε ο φακός του Μορντζίνσκι στην ροή του χρόνου και στερέωσε πάνω σ’ αυτά τα χαρτόνια που ξέρουν όλοι οι εκδότες, οι δημιουργοί και οι αναγνώστες, είναι μια διεξοδική ερμηνεία γεμάτη σεβασμό προς την προσωπικότητά τους, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται
στα χαρακτηριστικά τους, στο ύφος τους και στις εκφράσεις τους.
Ο Ντανιέλ Μορντζίνσκι δεν χρησιμοποιεί αυτούς που του ποζάρουν για να αναδείξει το δικό του ταλέντο και να επωφεληθεί ο ίδιος επιδεικνύοντας μια κραυγαλέα αλαζονεία, όπως τόσοι και τόσοι φωτογράφοι της μόδας. Εκείνος υπηρετεί αυτούς που φωτογραφίζει προσπαθώντας να φυλακίσει την μύχια αλήθεια τους και πασχίζοντας να εξαφανίσει τον εαυτό του πίσω από την φωτογραφική του μηχανή. Γι’ αυτό οι φωτογραφίες του Ντανιέλ Μορντζίνσκι έχουν μια αυθεντικότητα που αποτελεί κεντρικό συστατικό του κάλλους της τέχνης του.»
VilaMatas-porMordzinski
Enrique Vila-Matas. Φωτ.: Daniel Mordzinski
Η έκθεση περιλαμβάνει σχεδόν εκατό φωτογραφίες μέσου μεγέθους με πασίγνωστες προσωπικότητες, όπως ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ο Χούλιο Κορτάσαρ, ο Λουίς Σεπούλβεδα, η Ρόσα Μοντέρο, ο Αντόνιο Μουνιόθ Μολίνα, ο Κάρλος Φουέντες,
η Λάουρα Ρεστρέπο, ο Ρομπέρτο Μπολάνιο, ο Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν, ο Λεονάρντο Παδούρα, η Αλίθια Χιμένεθ-Μπάρτλετ, ο Μάριο Βάργκας Γιόσα κι ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, μεταξύ άλλων.

Επίσημα εγκαίνια παρουσία του φωτογράφου, τον οποίον θα παρουσιάσουν η Νίνα Αγγελίδου και ο Βίκτωρ Αντρέσκο: 20.06.2013, στις 19.00
Ωράριο: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00-14.00. και 16.00-20.00 και Σάββατο:  10.00-14.00.
Κλειστά: τις Κυριακές, 24.06.2013
και 12-23.08.2013.
Αίθουσα Εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας,
Μητροπόλεως 23, Σύνταγμα, Τ.Κ. 10557                                                                    Tel: 0030 210 3634117
Fax:  0030 210 3647233
e-mail: cenate@cervantes.es http://atenas.cervantes.es
Είσοδος ελεύθερη.

Κύκλος Κινηματογραφικών ταινιών – «Η Λογοτεχνία και η έβδομη τέχνη»

Τετάρτη 12 ΙουνίουKonunWen• 18:30 «Konun Wenu, Η πύλη του Παραδείσου» (2010-2011 Ντοκυμαντέρ. 75’, Χιλή). Σκηνοθεσία: Φρανσίσκο Τόρο Λέσεν. Ο Ακούν, ένα παιδάκι από την ινδιάνικη φυλή Πεουέντσε, ζει με τους παππούδες του στα βουνά του Άλτο Μπιομπίο. Ενώ περνούν από τους πρόποδες του ηφαιστείου Καλακέν, ο παππούς του λέει ότι στην κορυφή του ηφαιστείου βρίσκεται η «Κονούν Βένου», η πύλη του Παραδείσου. Μια μέρα, ο Ακούν χάνεται στο δάσος κι αποφασίζει ν’ αναζητήσει την Κονούν Βένου, για να δει τη νεκρή, εδώ και μερικά χρόνια, μητέρα του.
Με υπότιτλους στα ελληνικά.
Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Χιλής και την Διεύθυνση Πολιτιστικών Θεμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών της Χιλής.


CulpaCordero• 20:00  Η ενοχή του Αμνού (2012, 85’, Ουρουγουάη). Σκηνοθεσία: Γκαμπριέλ Ντρακ. Ο Χόρχε και η Ελένα είναι παντρεμένοι εδώ και τριανταπέντε χρόνια. Λίγο πριν από την πρόσφατη συνταξιοδότηση του Χόρχε, το ζευγάρι αποφασίζει να κάνει μια σημαντική αλλαγή στη ζωή του και, για να την ανακοινώσει στην υπόλοιπη οικογένεια, καλεί τα τέσσερα παιδιά του να ψήσουν και να φάνε όλοι μαζί, στο μέρος όπου συνήθως γίνονται όλες οι οικογενειακές συναθροίσεις, έναν πανέμορφο υδροβιότοπο κοντά στη θάλασσα. Όσο περνάει η ώρα και οι προπόσεις, αρχίζουν να βγαίνουν στο φως τα οικογενειακά μυστικά και τίποτα δεν θα είναι πια όπως πριν.
Με υπότιτλους στα ελληνικά. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουρουγουάης.
Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Μητροπόλεως 23, Αθήνα. Είσοδος ελεύθερη ώσπου να καλυφθούν οι θέσεις

Πέμπτη 13 Ιουνίου

Pessoa1• 18:30 125η επέτειος από την γέννηση του Φερνάντο
Πεσσόα.
Η μεταφράστρια και καθηγήτρια Μαρία Παπαδήμα συνοψίζει τη ζωή και το έργο του Πορτογάλου συγγραφέα Φερνάντο Πεσσόα, με την ευκαιρία της επετείου της γέννησής του. Ο Πεσσόα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές και συγγραφείς της πορτογαλικής γλώσσας και της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας και αναγνωρίζεται ως μια από τις ιδιοφυίες του 20ου αι. Ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα του συγκαταλέγονται Ο φύλακας των κοπαδιών (το υπογράφει ως Αλμπέρτο Καέιρο), 35 σονέτα, Αντίνοος και English Poems.
Η Μαρία Παπαδήμα είναι μεταφράστρια και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι βασικοί τομείς της επιστημονικής της ενασχόλησης είναι η λογοτεχνία, η λογοτεχνική μετάφραση από τα γαλλικά και το έργο του Φερνάντο Πεσσόα. Το 2008 κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης για Το βιβλίο της Ανησυχίας του Φερνάντο Πεσσόα.
Στα ελληνικά. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Πορτογαλίας και του Ινστιτούτου «Καμόες» για την Συνεργασία και την Πορτογαλική Γλώσσα.


KavafisPessoa 20:00 Η νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε
τον Κωνσταντίνο Καβάφη (2009, 90’, Ελλάδα).
Σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος. Παρουσία του σκηνοθέτη.
Ο Φερνάντο Πεσσόα συναντήθηκε με τον Καβάφη σε μια κρουαζιέρα το 1929. Δεν ήταν προσχεδιασμένο και κανείς από τους δύο δεν το ήξερε. Θα πήγαιναν στο Λονδίνο με τελικό προορισμό τη Νέα Υόρκη και δεν είχαν πει σε κανέναν αυτή τους την επιθυμία. Ντοκυμαντέρ ή ταινία μυθοπλασίας; Ο Έλληνας σκηνοθέτης Στέλιος Χαραλαμπόπουλος μας διηγείται την ιστορία της συνάντησης των δύο ποιητών που σημάδεψαν τη λογοτεχνία του 20ου αι. Ίσως η πραγματική πρωταγωνίστρια της ταινίας να είναι η ποίηση.
Στα αγγλικά. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Πορτογαλίας και του Ινστιτούτου «Καμόες» για την Συνεργασία και την Πορτογαλική Γλώσσα.
Μετά από το τέλος της ταινίας, η Πρεσβεία της Πορτογαλίας  θα προσφέρει κρασί Πόρτο.

Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Μητροπόλεως 23, Αθήνα. Είσοδος ελεύθερη ώσπου να καλυφθούν οι θέσεις

Παρασκευή 14 Ιουνίου

TangoRioPlata• 12:30 Επίσημα εγκαίνια του Φεστιβάλ ΛΕΑ. Παρουσία των διπλωματικών αντιπροσωπιών των χωρών της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής και εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης. Στα ελληνικά και στα ισπανικά.
• Ο ρυθμός του Ρίο ντε λα Πλάτα στην Αθήνα με το συγκρότημα Tango rioplatense. Ο Ραμίρο Γκαμπριέλ Βαλέριο Λέμες και το συγκρότημά του θα χορέψουν παλιότερα και σύγχρονα ταγκό. Ηλιάνα Γραμμενοπούλου, Ελβίρα Ανδρικογιαννοπούλου, Λουίς Βαλέριο Λέμες. Συντονισμός: Μάρκος Μπρόιερ.
Στη συνέχεια θα προσφερθεί κοκτέιλ.

Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Μητροπόλεως 23, Αθήνα.
Είσοδος ελεύθερη ώσπου να καλυφθούν οι θέσεις.

Vinicius• 18:00 Βινίσιους (2005, ντοκυμαντέρ, 125’, Βραζιλία). Σκηνοθεσία: Μιγκέλ Φάρια ο νεώτερος. Η ζωή, οι φίλοι, οι έρωτες του Βινίσιους ντε Μοράες, ποιητή που έγραψε πάνω από 400 ποιήματα και στίχους για πάνω από 400  τραγούδια. Παρακολουθούμε την ψυχή του καλλιτέχνη και φιλόσοφου της καθημερινότητας και την εξέλιξη του Ρίο ντε Τζανέιρο μέσω σπανίων εικόνων αρχείου, των συνεντεύξεων και των ερμηνειών πολλών δημοφιλών επιτυχιών του.
Με υπότιτλους στα ελληνικά.
Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Βραζιλίας.

AguaChocolate• 20:00 Σαν νερό για ζεστή σοκολάτα (1992, 123’, Μεξικό). Σκηνοθεσία: Αλφόνσο Αράου. Η Τίτα κι ο Πέδρο αντιμετωπίζουν εμπόδια στον έρωτά τους, όταν η μάνα της Τίτα αποφασίζει να της επιβάλει την παράδοση, σύμφωνα με την οποία πρέπει να μείνει γεροντοκόρη για να γηροκομήσει τη μάνα της ώσπου να πεθάνει. Η γαστρονομία είναι ένας συνδετικός κρίκος και μια μεταφορά των συναισθημάτων των ηρώων της ιστορίας, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της μεξικάνας συγγραφέως Λάουρα Εσκιβέλ.
Με υπότιτλους στα αγγλικά.
Σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Μεξικού.


Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Μητροπόλεως 23, Αθήνα.
Είσοδος ελεύθερη ώσπου να καλυφθούν οι θέσεις.

Δραστηριότητες για όλη την οικογένεια!

Σάββατο 15 Ιουνίου

Turcios• 11:00 Εργαστήρι ΣΧΕΔΙΑΖΩΜΕΤΟΝΤΟΥΡΣΙΟΣ
Ο βραβευμένος, διεθνώς γνωστός γελοιογράφος Τούρσιος θα μοιραστεί τις γνώσεις του και τη μαγεία του για να δημιουργήσει καινούρια ζώα με πολύ απλά εργαλεία, όπως ένα στυλό ή ένα μολύβι. Μην το χάσεις! Κι αν δεν ξέρεις να ζωγραφίζεις, ακόμα καλύτερα. Ο Ομάρ Φιγκέροα Τούρσιος (Κολομβία, 1968) έχει συνεργαστεί με τις σημαντικότερες εφημερίδες και περιοδικά της Κολομβίας και έχει κερδίσει πάνω από 60 διεθνή βραβεία γελοιογραφίας και εικονογράφησης στην Κολομβία, την Ισπανία, την Κούβα, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα μεταξύ άλλων. Από το 1998 ζει στην Ισπανία όπου
δημοσιεύει πλέον τη δουλειά του. Με μετάφραση στα ελληνικά.

Βιβλιοθήκη «Χουάν Κάρλος Ονέττι» Του Ινστιτούτου Θερβάντες  Ελεύθερη είσοδος ώσπου να καλυφθούν οι θέσεις, με προεγγραφή στο: bibate1@cervantes.es
Σε συνεργασία με τους www.educartoon.gr και Asociación Colombo-Helénica

Magola• 12:30 Performance Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΗΣ ΜΑΓΚΟΛΑ
Θα κουνήσουμε το κορμί μας χωρίς ντροπές, θα γελάμε ασταμάτητα, θ’ ανεβάσουμε την αδρεναλίνη μας στους ρυθμούς της τροπικής μουσικής. Κι αυτά θα τα καταφέρει η Νάνι, η συγγραφέας του χιουμοριστικού κόμικ Μαγκόλα, από την Κολομβία. Η Νάνι, ως Μαγκόλα, κοροϊδεύει τα στερεότυπα σχετικά με το πώς χορεύουμε μπροστά σε κόσμο και πώς χορεύουμε όταν είμαστε μόνοι μας κι εμείς απολαμβάνουμε μερικές στιγμές χαλάρωσης και θεραπείας.
Η Αδριάνα Μοσκέρα Σότο «Νάνι», είναι αυτοδίδακτη γελοιογράφος και σκιτσογράφος από την Κολομβία, η οποία ανακηρύχθηκε το 1998 επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αλκαλά ντε Ενάρες της Ισπανίας. Έχει κερδίσει διεθνή βραβεία γελοιογραφίας και είναι η δημιουργός του χιουμοριστικού κόμικ Μαγκόλα.
Με μετάφραση στα ελληνικά. Σε συνεργασία με την Ελληνο-Κολομβιανή Ένωση και την http://www.educartoon.gr. Στο τέλος της εκδήλωσης, η Ένωση θα προσφέρει αναψυκτικά.  

Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνα
Είσοδος ελεύθερη ώσπου να καλυφθούν οι θέσεις.

Justiciero• 18:00 Λιμπερταδόρ Μοράλες, ο τιμωρός (2009, 102’, Βενεζουέλα). Σκηνοθεσία: Ευτέρπη Χαραλαμπίδη. Ο Λιμπερταδόρ Μοράλες είναι ένας εκκεντρικός τύπος, που την ημέρα εμφανίζεται ως καθωσπρέπει μοτοταξιτζής και τη νύχτα μετατρέπεται σε ήρωα που αποτρέπει τις ληστείες μια συμμορίας κλεφτών σε μια γειτονιά του Καράκας. Ανάμεσα λοιπόν στις αντιθέσεις και στη δεύτερη προσωπικότητά του, ο Λιμπερταδόρ θα βρει τον δρόμο που θα τον οδηγήσει στην αληθινή αγάπη. Η ταινία ήταν η υποψήφια της Βενεζουέλας για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας 2010. Με υποτίτλους στα ελληνικά. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και το New Star

proximaSalida• 20:00 Διέξοδος (2004, 113’, Αργεντινή). Σκηνοθεσία: Νικολάς Τουότσο. Πέντε πρόσωπα διαφόρων ηλικιών βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει όταν κλείνει μια σιδηροδρομική γραμμή. Παράλληλα, μια ομάδα εφήβων, τα παιδιά τους, βλέπουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς τους και αποφασίζουν να πάρουν πρωτοβουλίες γεμάτες ριψοκίνδυνη αισιοδοξία, που θα τους ενώσει όλους μια επεισοδιακή νύχτα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αναμιχθούν η ειρωνεία με την αλήθεια, το θάρρος με τον θάνατο, η αποτυχία με τη νίκη. Μια νύχτα που θα τους σημαδέψει όλους. Με υπότιτλους στα ελληνικά. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Αργεντινής.

Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας,
Μητροπόλεως 23, Αθήνα.
Είσοδος ελεύθερη ώσπου να καλυφθούν οι θέσεις.

Λογοτεχνικός Κύκλος: Εναντίον της κρίσης των αριθμών, το θαύμα των γραμμάτων

Σάββατο 15 Ιουνίου

PoemsCrimes• 21:30 Ανάγνωση ποιημάτων: «Θερμαίνοντας τις μηχανές»
Περί ποιημάτων και άλλων ιστοριών…

Ποιητές από την Ιβηρική Χερσόνησο και την Λατινική Αμερική μας μεταφέρουν στις πατρίδες τους με τα ποιήματά τους:
Κολομβία:
Κάρμεν Καφφίρη
Χιλή:
Χάιμε Σβάρτ
Ισπανία:
Γκονθάλο Πέρεθ Τσάβεθ
Ισπανία:
Εδουάρδο Λουθένα
Δομινικανή Δημοκρατία:
Χερόνιμο Βάσκες
Ελλάδα:
Κωνσταντίνος Βογδάνος
Μεξικό:
Ταρσίσιο Ναβαρρέτε Μόντες ντε Όκα, Πρέσβης του Μεξικού

Στην συνέχεια, θα ακολουθήσει Ιβηροαμερικάνικη μουσική συνάντηση.

Θα εκθετούν τα έργα της Κολομβιανής καλλιτέχνιδας Julia Guerrero  και της έλληνο-μεξικανής καλλιτέχνιδας Melina Moiselidis με θέμα "Η Λατινική Αμερική στην Ελλάδα".

Σε συνεργασία με τις ενώσεις Asclaye, Κολομβοελληνική  και Ισπανοελληνική και τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης.
Βιβλιοπωλείο-μπαρ Poems & Crimes, Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι
www.poemsandcrimes.gr
Είσοδος ελεύθερη. 

Δευτέρα 17 Ιουνίου

Γιορτάζουμε την Ημέρα της Ελλάδας ΛΕΑ
 Στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», Μέγαρο «Μακεδονία»

Arbeleche• 19:00 «Η Ελλάδα κι εγώ» με τον Χόρχε Αρμπελέτσε
Μια ελεύθερη και χαλαρή συζήτηση, αλλά με όλα τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για να αναδειχθεί η σημασία του πολιτισμού της Ουρουγουάης, όχι μόνο στην επαγγελματική κατάρτιση του συγγραφέα, αλλά και στην προσωπική του διαμόρφωση. Προσωπικές ανέκδοτες ιστορίες, αδελφικές φιλίες και λογοτεχνικά θέματα από την εποχή των αρχαίων συγγραφέων ως τους σύγχρονους.
Ο Χόρχε Αρμπελέτσε (Μοντεβίδεο, 1943) είναι ποιητής, δοκιμιογράφος και καθηγητής λογοτεχνίας. Το 1999 κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Ουρουγουάης. Είναι τακτικό μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Γραμμάτων της Ουρουγουάης και ιδρυτικό μέλος της Εστίας Συγγραφέων Ουρουγουάης. Έχει εκπροσωπήσει τη χώρα του σε διάφορες διεθνείς πολιτιστικές εκδηλώσεις και έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένος σε πολλά φεστιβάλ ποίησης και λογοτεχνικά συνέδρια. Με μετάφραση στα ελληνικά. Συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουρουγουάης.
Στο  Ίδρυμα  «Μαρία Τσάκος»

• 20:30 Αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη
Απαγγελία ποιημάτων του Κωνσταντίνου Καβάφη στα ελληνικά, ισπανικά, πορτογαλικά, ιταλικά, γαλλικά και αγγλικά.
Σε συνεργασία με τον ΣΕΚΙ.
Θα ακολουθήσει κοκτέιλ, προσφορά του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος».

Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», Μέγαρο «Μακεδονία»,
λεωφ. Συγγρού 367, Παλαιό Φάληρο.
Tηλ.: 210.9480700-9.
Είσοδος ελεύθερη.

Τρίτη 18 Ιουνίου

• 11:30 Εργαστήρι Μεταφράζοντας τον Χόρχε Αρμπελέτσε.
Με τους: Margarita Larriera και Pedro Olalla, Πρέσβεις του Ελληνισμού
Στα ελληνικά. 

Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», Μέγαρο «Μακεδονία»,
λεωφ. Συγγρού 367, Παλαιό Φάληρο.
Tηλ.: 210.9480700-9.
Είσοδος ελεύθερη.
 
Τρίτη 18 Ιουνίου

Στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας
Ημέρα του Πορτογαλόφωνου Κόσμου ΛΕΑ

• 18:00 Από τον πορτογαλοτροπικαλισμό στον τροπικαλισμό.
Με τους Νίκο Πρατσίνη και Ντέμπορα Πίο.
Προσεγγίσεις γύρω από την βραζιλιάνικη ταυτότητα μέσω ιδεολογικών προσδιορισμών σχετικά με την «βραζιλιανοσύνη» – με «δείγματα» από τη λογοτεχνία, την μουσική, την τέχνη κ.λπ.
Ο Νίκος Πρατσίνης είναι μεταφραστής και διερμηνέας, συνιδιοκτήτης της μεταφραστικής εταιρείας COM, καθηγητής με μεγάλη πείρα στην προετοιμασία νέων μεταφραστών (Πανεπιστήμιο Μάλαγας, Ελληνοαμερικανική Ένωση, ΕΚΕΜΕΛ, Abanico, inter alia). Έχει μεταφράσει  στα ελληνικά Χουάν Ρούλφο, Αδόλφο Μπιόυ Κασάρες, Ουίλιαμ Μπόροουζ, Άλντους Χάξλεϋ, N. Ζούδισε. Ζ.Λ. Πεισότο και στα πορτογαλικά Κ. Καβάφη, μεταξύ άλλων. Το 2008 κέρδισε το βραβείο λογοτεχνικής μετάφρασης ΕΚΕΜΕΛ-Ινστιτούτο Θερβάντες για το έργο Αλφανουί του Ρ.Σ. Φερλόσιο, μετάφραση που έκανε σε συνεργασία με τους μαθητές του από το τμήμα μετάφρασης του Abanico.
Η Ντέμπορα Πίο είναι φιλόλογος, πτυχιούχος Βραζιλιάνικης και Πορτογαλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και Γλωσσολογίας, Δόκτωρ Σημειολογίας και Γενικής Γλωσσολογίας. Εργάζεται ως καθηγήτρια πορτογαλικής γλώσσας στο Διδασκαλείο του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Abanico. Είναι γνώστης της μουσικής και κινηματογραφικής κουλτούρας της πατρίδας της τής Βραζιλίας.
Στα ελληνικά.
Σε συνεργασία με το Abanico.  

Στην Βιβλιοθήκη «Χουάν Κάρλος Ονέττι» Του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας.

• 19:00 Ντούλσε Μαρία Καρντόζο και Άνα Πάουλα Μάια, πρωταγωνίστριες της πορτογαλόφωνης λογοτεχνίας
Δύο πορτογαλόφωνες συγγραφείς που φέρουν έντονα τα σημάδια της παιδικής τους ηλικίας και της νιότης τους, αποτυπώνουν στα έργα τους την ανθρωπιά και γίνονται πρωταγωνίστριες μιας αναδυομένης λογοτεχνίας.
DulceMariaCardosoΗ Ντούλσε Μαρία Καρντόζο (Τρας ος Μόντες, 1964) είναι συγγραφέας και σεναριογράφος από την Πορτογαλία. Από τα έργα της ξεχωρίζουν το πρώτο της μυθιστόρημα Campo de sangre (2002), που βραβεύτηκε με το Βραβείο Acontece de Romance, Os meus sentimentos (2005), που κέρδισε το Ευρωπαϊκό Βραβείο λογοτεχνίας και O Chão dos Pardais (2009) που τιμήθηκε με το βραβείο Ciranda. Το τελευταίο της μυθιστόρημα, O Retorno πήρε το ειδικό βραβείο Κριτικών 2011 στην Πορτογαλία και ανακηρύχθηκε Βιβλίο της Χρονιάς. Στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο της Βιολέτα ή Γνωρίζω την αγάπη εξ ακοής από τις εκδόσεις Νήσος.

AnaPaulaMaiaΗ Άνα Πάουλα Μάια (Νόβα Ιγκουαζού, 1977) είναι συγγραφέας, σεναριογράφος και μουσικός από την Βραζιλία. Το έργο της έχει επιρροές από τον Ντοστογιέφσκι, τον Ταραντίνο και τον Σέρτζιο Λεόνε και από τις λογοτεχνικές σειρές παλπ και φέρουν έντονα σημάδια βίας και εσχατολογικής συμπεριφοράς. Έχει γράψει την τριλογία A saga dos brutos, που ξεκίνησε με τα σύντομα μυθιστορήματα Entre rinhas de cachorros e porcos abatidos και O trabalho sujo dos outros και ολοκληρώθηκε με το μυθιστόρημα Carvão animal.

Με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά. Σε συνεργασία με τις Πρεσβείες της Βραζιλίας και της Πορτογαλίας και του Ινστιτούτου «Καμόες» για την Συνεργασία και την Πορτογαλική Γλώσσα.

AndreMaia• 20:30 “Fado A journey”: André Maia Band
Το συγκρότημα André Maia Band εμφανίζεται για δεύτερη φορά στο Φεστιβάλ ΛΕΑ, αλλά με νέα κομμάτια Φάντο και την ίδια επιθυμία να μοιραστεί συναισθήματα με το κοινό.
Το Φάντο εκφράζει την πορτογαλική ψυχή και στη βάση του έχει την λέξη “Saudade” (μοναξιά). Το συγκρότημα αποτελείται από τον Αντρέ Μάια, πορτογάλο ηθοποιό και τραγουδιστή που ζει στην Αθήνα και τέσσερις εξαίρετους έλληνες μουσικούς.
Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Πορτογαλίας και του Ινστιτούτου «Καμόες» για την Συνεργασία και την Πορτογαλική Γλώσσα.

Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες  
Μητροπόλεως 23, Αθήνα.
Είσοδος ελεύθερη ώσπου να καλυφθούν οι θέσεις.

Γιορτάζουμε την Ημέρα των Ιθαγενών μας

Τετάρτη 19 Ιουνίου

Στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας

AugustoRoa• 18:00 Ανακαλύπτοντας τον Αουγκούστο Ρόα Μπάστος με τη Σαπφώ Διαμάντη. Μια προσέγγιση στον συγγραφέα από την Παραγουάη, τη διγλωσσία στην χώρα του μεταξύ ισπανικών και γουαρανί.
Η Σαπφώ Διαμάντη είναι μεταφράστρια και διερμηνέας. Έχει μεταφράσει λογοτεχνικά και φιλοσοφικά έργα κλασσικών και συγχρόνων συγγραφέων από τα γαλλικά και τα ισπανικά.
Στα ισπανικά και στα ελληνικά.

Βιβλιοθήκη «Χουάν Κάρλος Ονέττι» του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας.
Ελεύθερη είσοδος ώσπου να καλυφθούν οι θέσεις.

ElicuraChiuailafporMordzinski
Elicura Chihuailaf.  Φωτ. Daniel Mordzinski
 
• 19:30 Γαλάζιος χαιρετισμός απ’ το Κετσουρέουε: Ελικούρα Τσιουαϊλάφ. Παρουσιάζει η Σίλβα Πάντου
Οι φωνές των ιθαγενών έχουν πάντα θέση στο Φεστιβάλ ΛΕΑ. Αυτή τη φορά, ο Ελικούρα Τσιουαϊλάφ μας γνωρίζει την ινδιάνικη φυλή Μαπούτσε της Χιλής, στο έργο του και στους ινδιάνικους πολιτισμούς της Λατινικής Αμερικής.
Η χορεύτρια Νατάλια Σότο θα παρουσιάσει μια δέηση
των Μαπούτσε. una rogativa mapuche.
Ο Ελικούρα Τσιουαϊλάφ (Τεμούκο, 1952) είναι ποιητής, δοκιμιογράφος και αρθρογράφος, μια από τις πιο ξεχωριστές φωνές της λογοτεχνίας μαπούτσε της Χιλής. Τα βιβλία του έχουν εκδοθεί τόσο στα ισπανικά όσο και στην μητρική του γλώσσα την Μαπουντουνγκούν. Ξεχωρίζουν τα El invierno y la imagen (1977), En el país de la memoria (1988), En el sueño azul y anti-Dreams (1995) και Kallfv / Blue (2006) με μια ανθολογία της Γκαμπριέλα Κάνοβας. Το 1994 και το 2000 τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου λογοτεχνικού έργου της Εθνικής Ένωσης Βιβλίου και Ανάγνωσης της Χιλής. Είναι μέλος της Χιλιανής Ακαδημίας Γλώσσας.
Η Σύλβα Πάντου έχει διδάξει στο UNAM, είναι πρωτοπόρος στη διδασκαλία της ισπανικής γλώσσας στην Ελλάδα, μεταφράστρια έργων Ιβηροαμερικάνικων ποιητών όπως ο José Hierro, μεταξύ άλλων, απονεμήθηκε το βραβείο Βασίλισσα Σοφία για το σημαντικό έργο της ως ισπανίστριας. Με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.
Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Χιλής και την Διεύθυνση Πολιτιστικών Θεμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών της Χιλής.

Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας.
Είσοδος ελεύθερη ώσπου να καλυφθούν οι θέσεις.

LosdelSur• 20:30 «Περιοδεία» στην Λατινική Αμερική με το συγκρότημα Los del Sur.
Από την Αργεντινή ως το Μεξικό σ’ ένα ειδικό αφιέρωμα στα τραγούδια των ιθαγενών. Μουσική, πάθος και  ταλέντο κάνουν το κοινό ν’ απολαμβάνει τους ρυθμούς της Λατινικής Αμερικής και να εξοικειώνεται μαζί τους και να χαίρεται ένα θέαμα διαφορετικό, γεμάτο ρυθμό και χαρά.

Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας.
Είσοδος ελεύθερη ώσπου να καλυφθούν οι θέσεις.

Πέμπτη 20 Ιουνίου

Στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας

JaimeSabines• 18:00 Ανακαλύπτοντας την ποίηση του Χάιμε Σαμπίνες με τον Εδουάρδο Λουθένα. Μια σύντομη αλλά περιεκτική αναδρομή στην ποίηση του μεγάλου αυτού μεξικάνου ποιητή.
Ο Εδουάρδο Λουθένα είναι φιλόλογος, ηθοποιός και ποιητής, καθηγητής ισπανικών και ισπανόφωνης λογοτεχνίας στο Abanico. Στα ισπανικά.
Σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Μεξικού και το  Abanico.


Βιβλιοθήκη Χουάν Κάρλος Ονέττι του Ινστιτούτου Θερβάντες.
Ελεύθερη είσοδος ώσπου να καλυφθούν οι θέσεις.

Cercas

Javier Cercas Φωτ.: Daniel Mordzinski
 
• 19:00 Από μελάνι και φως. Επίσημα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Ντανιέλ Μορντζίνσκι.
Παρουσιάζουν: Νίνα Αγγελίδη και Βίκτωρ Αντρέσκο.
Ο Βίκτωρ Αντρέσκο είναι πτυχιούχος Σλαβικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κομπλουτένσε της Μαδρίτης. Επί πλέον είναι συγγραφέας και μεταφραστής, σεναριογράφος και παραγωγός του κινηματογράφου και της τηλεόρασης και υπήρξε κριτικός λογοτεχνίας σε ΜΜΕ όπως η εφημερίδα El País. Ήταν διευθυντής του Ινστιτούτου Θερβάντες της Μόσχας και του Μιλάνου και σήμερα διευθύνει το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας.
Η Νίνα Αγγελίδη είναι μεταφράστρια έργων συγχρόνων ελλήνων ποιητών, όπως Ο. Ελύτης, Κ. Καβάφης, Γ. Ρίτσος, κ.λπ., που έχουν κυκλοφορήσει στην  Αργεντινή, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Κούβα και την Χιλή.  
Στα ισπανικά και στα ελληνικά. Η Πρεσβεία της Αργεντινής θα προσφέρει κρασί.

Αίθουσα Εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας.
Είσοδος ελεύθερη ώσπου να καλυφθούν οι θέσεις.

• 20:00 Μεξικάνικα τραγούδια από τον Πρέσβη του Μεξικού στην Ελλάδα, κ. Ταρσίσιο Ναβαρρέτε Μόντες ντε Όρκα.
Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας.
Είσοδος ελεύθερη ώσπου να καλυφθούν οι θέσεις.

FridaEsterAndre• 20:15 Μεξικάνικο θέατρο στην Ελλάδα: το έργο της Εστέρ Αντρέ-Γκονσάλες. Θα προβληθεί μικρού μήκους διαφημιστικό από το έργο Φρίντα-Φρίντα και μερικών ακόμη παραστάσεων της σκηνοθέτιδας. Θα παρουσιαστεί θεατρικό αναλόγιο του έργου Κοιμήσου, μικρούλα, κοιμήσου,
Η Εστέρ Αντρέ-Γκονσάλες, είναι από το Μεξικό. Σπούδασε στο Εθνικό Θέατρο του Μεξικού και στο Παρίσι (Σχολή του Ζακ Λεκόκ, Ανώτατο Ωδείο Δραματικής Τέχνης, Νέα Σορβόννη). Έχει παίξει ως  ηθοποιός σε έργα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, έχει ιδρύσει και διευθύνει τους θιάσους Pirecua Teatro κσι Freak Lab.  Υπήρξε μέλος του Θιάσου Sol της Αριάν Μνούσκιν από το 1993 ως το 1999. Γράφει θεατρικά έργα και διευθύνει θεατρικά εργαστήρια στην Ευρώπη και στο Μεξικό από το 1990 και διδάσκει υποκριτική.
Στα ελληνικά. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Μεξικού.

MartaMoreleon• 21:00 Μεξικάνικη μουσική περιπλάνηση με την Μάρτα Μορελεόν και το συγκρότημά της.
Η Μάρθα Μορελεόν, τραγουδίστρια με μοναδική  χροιά που κινείται σε ένα πλούσιο λατινοαμερικάνικο ρεπερτόριο από την παράδοση στο latin jazz, θα μοιραστεί με το κοινό του ΛΕΑ ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην χώρα της, το Μεξικό.

Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας.
Είσοδος ελεύθερη ώσπου να καλυφθούν οι θέσεις.

Ακολουθεί Μεξικάνικη γαστρονομική γευσιγνωσία
Σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Μεξικού  
Αίθουσα Εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες.
Είσοδος ελεύθερη.

Παρασκευή 21 Ιουνίου

Στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας

Quiroga• 11:30 Εργαστήρι ανάγνωσης και γραφής «Η πικρή γλύκα του Οράσιο Κιρόγα» με την Κλάουδια Κοστάνσο. Συμμετέχουν οι Ελένη Βότση, Ειρήνη Οικονόμου και Ελένη Οικονόμου.
Η Κλάουδια Κοστάνσο, από την Ουρουγουάη, είναι δοκτωρ Ισπανικής Φιλολογίας, καθηγήτρια του Ελληνικό Άνοιχτό Πανεπιστήμιο και συγγραφέας.
Στα ισπανικά και στα ελληνικά. Με την συνεργασία του Ανοιχτού Πανεπιστημίου.
Αίθουσες διδασκαλίας του Ινστιτούτου Θερβάντες.
Είσοδος ελεύθερη ώσπου να καλυφθούν οι θέσεις.

AliciaMariño• 18:30 Διάλεξη Από την δημιουργική φαντασία
στη λογοτεχνία τρόμου από την Αλίθια Μαρίνιο
Η Αλίθια Μαρίνιο είναι δόκτωρ Γαλλικής Φιλολογίας και τακτική καθηγήτρια στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Εκπαίδευσης εξ Αποστάσεως (UNED). Έχει εντρυφήσει στη λογοτεχνία του φανταστικού μέσω διαφόρων συγγραφέων όπως οι Μπόρχες, Πέδρο Αντόνιο ντε Αλαρκόν, Χόφμαν, Πόε, Αντόλφο Μπιόυ Κασάρες, Γκοτιέ και Νοντιέ. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα και έχει δώσει διαλέξεις για τη λογοτεχνία του φανταστικού, τη γέννηση και την εξέλιξη διαφόρων ευρωπαϊκών θρύλων, τη γαλλόφωνη και την ιαπωνική λογοτεχνία καθώς και για την Ζωρζ Σαντ, και την Φλόρα Τριστάν, μεταξύ άλλων.
Στα ισπανικά. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας.
Βιβλιοθήκη «Χουάν Κάρλος Ονέττι» του Ινστιτούτου Θερβάντες
Ελεύθερη είσοδος ώσπου να καλυφθούν οι θέσεις.

• 19:30 Εσπερίδα ποίησης με τους Ισπανούς ποιητές Λουίς Αλμπέρτο ντε Κουένκα και Χουάν Βιθέντε Πικέρας, και τον ουρουγουανό ποιητή Χόρχε Αρμπελέτσε.
Παρουσίαση: Βίκτωρ Αντρέσκο

LuisAlbertoCuencaporMordzinski
Luis Alberto de Cuenca
Φωτ. Daniel Mordzinski
Ο Λουίς Αλμπέρτο ντε Κουένκα (Μαδρίτη, 1950) είναι ποιητής, μεταφραστής και δοκιμιογράφος. Διετέλεσε Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης και Υφυπουργός Πολιτισμού της ισπανικής κυβέρνησης. Από το ποιητικό του έργο διακρίνονται, μεταξύ άλλων, οι συλλογές Τα πορτρέτα (1987), Το άλλο όνειρο (1987),  Δίχως φόβο και ελπίδα (2002) και η ανθολογία Κήπος μαγεμένος (1970-2010). Έχει επίσης μεταφράσει πολυάριθμα έργα κλασικής και μεσαιωνικής λογοτεχνίας, έχει δημοσιεύσει κριτικές και δοκίμια και είναι τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας ABC.

Ο Χουάν Βιθέντε Πικέρας (Λος Ντούκες ντε Ρεκένα-Βαλένθια, 1960) είναι ποιητής, σεναριογράφος, μεταφραστής και καθηγητής ισπανικών. Διετέλεσε Διευθυντής Σπουδών του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας και τώρα κατέχει την ίδια θέση στο Ινστιτούτο Θερβάντες στο Αλγέρι. Το έργο του περιλαμβάνει τις ποιητικές συλλογές Η λέξη όταν (1992, Βραβείο Χοσέ Ιέρρο), Οι τόποι της κόμης (1999, Βραβείο Αντόνιο Ματσάδο), Χωριό (2006, Βραβείο Κριτικής της Βαλένθια και Βραβείο Διεθνούς Φεστιβάλ Μεντεγίν), Η ώρα της αναχώρησης (2010, Βραβείο Χαέν), Εγώ στη θέση σου (Εγχειρίδιο γραμματικής και ποίησης, 2012) και Αθήνα (2012, Βραβείο Loewe). Το 2012 του απονεμήθηκε το Βραβείο Μανουέλ Αλκάνταρα για το ποίημά του Το άδειο δωμάτιο στη μνήμη του φίλου και δασκάλου του, Κάρλος Εντμούντο ντε Όρυ.
Ο Χόρχε Αρμπελέτσε (Μοντεβίδεο, 1943) είναι ποιητής, δοκιμιογράφος και καθηγητής λογοτεχνίας. Το 1999 του απονεμήθηκε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Ουρουγουάης. Είναι τακτικό μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Γραμμάτων της Ουρουγουάης και ιδρυτικό μέλος του Σπιτιού των Συγγραφέων της χώρας του.
Στα ισπανικά και στα ελληνικά.
Σε συνεργασία με των Πρεσβειών της Ισπανίας και της Ουρουγουάης.

Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας.
Είσοδος ελεύθερη ώσπου να καλυφθούν οι θέσεις.

Atchugarry• 20:30 «Κιθάρα απ’ τον Νότο» από τον Μπατίας Ατσουγκάρρι
Ο Ματίας Ατσουγκάρρι (Μοντεβίδεο, 1982) είναι κιθαριστής από την Ουρουγουάη με διεθνή καριέρα. Έχει εκπροσωπήσει την χώρα του σε διάφορα πολιτιστικά κέντρα ανά τον κόσμο και έχει κερδίσει το βραβείο “Sol y Arena” που απονέμει η οργάνωση UNIARTE σε προσωπικότητες του πολιτισμού.
Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουρουγουάης.
Κοκτέιλ από την Πρεσβεία της Ουρουγουάης.

Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας.
Είσοδος ελεύθερη ώσπου να καλυφθούν οι θέσεις.

Εορτασμός της ημέρας των ισπανικών

Σάββατο 22 Ιουνίου

DiaE2013

Εορτασμός της ημέρας των ισπανικών
Στο Ινστιτούτο Θερβάντες

BlankaAmezkua• 10:30.:Εργαστήρι ζωγραφικής με την Μπλάνκα Αμέσκουα για παιδιά από 4 ως 12 ετών. Η Μπλάνκα Αμέσκουα είναι καλλιτέχνης από το Μεξικό που ζει στην Ελλάδα. Έργα της έχουν παρουσιαστεί στις ΗΠΑ, στο Μεξικό, στο Βέλγιο και στην Ελλάδα, σε διάφορα μεγάλα μουσεία, μεταξύ των οποίων το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης PS1 κ.α.
Στα ισπανικά.
Αίθουσα Εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας. Είσοδος ελεύθερη μέχρι να συμπληρωθούν οι θέσεις.

Pimienta• 12:00 Η μαγεία των λέξεων με τον Αλέξις Ντίας Πιμιέντα.
Ο Αλέξις Ντίας Πιμιέντα (Αβάνα, Κούβα, 1966) είναι μουσικός, ποιητής και  δημιουργός στίχων και αυτοσχέδιας ποίησης. Διευθυντής της Πειραματικής Έδρας Αυτοσχεδιαζόμενης Ποίησης και Υποδιευθυντής του Ιβηροαμερικανικού Κέντρου της (ποιητικής σύνθεσης) «Ντέσιμα» και του Αυτοσχεδιαζόμενου Στίχου (CIDVI), με έδρα αμφοτέρων την Αβάνα. Το διάστημα αυτό ζει μεταξύ Αβάνας και Αλμερίας (Ισπανία). Έχει εκδώσει μέχρι σήμερα 28 βιβλία σχεδόν όλων των λογοτεχνικών ειδών (μυθιστόρημα, διήγημα, ποίηση, δοκίμιο, παιδική λογοτεχνία). Έχει επίσης γράψει σενάρια και θεατρικά έργα, και ως ποιητής αυτοσχεδιασμού έχει εμφανιστεί με καλλιτέχνες διεθνούς φήμης όπως τους Σίλβιο Ροντρίγες, Χόρχε Ντρέξλερ, Χαβιέρ Ρουιμπάλ και Κίκο Βενένο, μεταξύ άλλων. [www.diazpimienta.com]
Στα ισπανικά.
Στην συνέχεια, βράβευση για τον διαγωνισμό Παιδικού Σκίτσου και Μικρού Διηγήματος. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας.

Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας
Είσοδος ελεύθερη ώσπου να καλυφθούν οι θέσεις.

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

Σάββατο 22 Ιουνίου

• 19:30 Τιτανομαχίες με τον Λεονάρντο Παδούρα και τον Πέτρο Μάρκαρη. Συντονιστής: Βίκτωρ Αντρέσκο
Η Κούβα και η Ελλάδα είναι δυο χώρες της θάλασσας, με ρούμι η μία, με ούζο η άλλη και με καλό φαγητό και οι δύο. Οι δυο αυτοί μεγάλοι συγγραφείς, ο Λεονάρντο Παδούρα και ο Πέτρος Μάρκαρης, αντανακλούν στα έργα τους την κοινωνία στην οποία ζουν, μ’ ένα ύφος ιδιόμορφο και μοναδικό, σε μια ιστορική συγκυρία που υπερβαίνει τον ρεαλισμό, εισέρχεται στη μαγεία και διαιωνίζεται στην ιστορία. Δυο τιτάνες του αστυνομικού μυθιστορήματος στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας.

PadurabyMordzinski
Leonardo Padura,
Φωτ. Daniel Mordzinski
Ο Λεονάρντο Παδούρα (Αβάνα, 1955) είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος και κριτικός. Έχει γράψει μυθιστορήματα, διηγήματα, σενάρια και δοκίμια. Είναι παγκοσμίως γνωστός για την τετραλογία του «Οι τέσσερεις εποχές» (Ένα άψογο παρελθόν, Άνεμοι της Σαρακοστής, Μάσκες, Φθινοπωρινό τοπίο), με πρωταγωνιστή τον αστυνομικό Μάριο Κόντε. Έχει βραβευτεί, μεταξύ άλλων, με το Βραβείο Χάμετ καλύτερου αστυνομικού μυθιστορήματος (1997, 1998 και 2006), το Καφέ Χιχόν (1995) και το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Κούβας (2012). Το μυθιστόρημά του «Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά» τον καθιέρωσε ως έναν από τους καλύτερους συγγραφείς σε διεθνές επίπεδο και κέρδισε το Βραβείο καλύτερου ξένου βιβλίου της Ακαδημίας Αθηνών για το 2012.

Markaris
Πέτρος Μάρκαρης
Ο Πέτρος Μάρκαρης (Κωνσταντινούπολη, 1937), είναι συγγραφέας, μεταφραστής, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος. Έχει γράψει θεατρικά όπως Η ιστορία του Αλή Ρέτζο (1965) κι έχει μεταφράσει διάσημους συγγραφείς, όπως οι Γερμανοί Μπέρτολτ Μπρεχτ και Γκαίτε και ο αυστριακός Τόμας Μπέρνχαρντ. Ως σεναριογράφος συνεργάστηκε πολλές φορές με τον σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο στις ταινίες Ο Μεγαλέξανδρος (1980), Το βλέμμα του Οδυσσέα (1995), Μια αιωνιότητα και μια μέρα (1998). Έχει, επίσης, γράψει το σενάριο για την τηλεοπτική σειρά Ανατομία ενός εγκλήματος (1991-1993). Η σειρά των αστυνομικών μυθιστορημάτων με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Κώστα Χαρίτο, που μετράει πια οκτώ τίτλους, έχει γνωρίσει μεγάλη διεθνή επιτυχία και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Το 2012 τιμήθηκε με το 7ο Βραβείο αστυνομικού μυθιστορήματος Πέπε Καρβάλιο για το σύνολο του έργου του και με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Αστυνομικού Μυθιστορήματος 2013 του περιοδικού Le Point. Επί πλέον, τον Αύγουστο θα του απονεμηθεί στην Γερμανία το Μετάλλιο Γκαίτε.

Με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά και τα ισπανικά. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κούβας, τις εκδόσεις Γαβριηλήδης και τις εκδόσεις Καστανιώτης.

ENCONTRO Band• 21:00 Συναυλία βραζιλιάνικης μουσικής του Τζούνιορ Μαράν και του συγκροτήματός “Encontro” (Συνάντηση)

Μια πραγματική συνάντηση με την βραζιλιάνικη και τη λατινοαμερικάνικη μουσική. Τζούνιορ Μαράν: τραγούδι, καβακίνιο. Ρομάν Γκόμες: τραγούδι, πιάνο, βιολί. Ντεμιάν Γκόμες, ντραμς και κρουστά: Γιώργος Παλιαμιώτης: μπάσο. Χαβιέρ Ρίκο: κόνγκα.
Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Βραζιλίας.
• Κοκτέιλ με Havana Club

Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας
Μητροπόλεως 23, Αθήνα
Είσοδος ελεύθερη ώσπου να καλυφθούν οι θέσεις.

No comments: