Η μαγεία των γραμμάτων της Ιβηρικής χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής επιστρέφει στην Αθήνα από 7 έως 19 Ιουνίου!
Το Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Λογοτεχνία Εν Αθήναις - ΛΕΑ γεννήθηκε το 2008, με τη διαπίστωση της αναγκαιότητας να διαμορφωθούν στρατηγικές μεγάλης κλίμακας με σκοπό την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ των χωρών της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής αφενός και της Ελλάδας αφετέρου, και την ευρύτερη γνωριμία του ελληνικού κοινού με τη λογοτεχνία και τις τέχνες από τις χώρες αυτές.Κατά την ένατη συνεχή χρονιά διοργάνωσής του, και με Επίτιμο Πρόεδρο πλέον τον Έλληνα συγγραφέα Πέτρο Μάρκαρη, το Φεστιβάλ ΛΕΑ εξακολουθεί να αποτελεί το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για τη διάδοση σε αυτήν τη χώρα της γραμματείας των χωρών της Λατινικής Αμερικής, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, μια πολιτιστική συνάντηση γύρω από τη λογοτεχνία αλλά και μια ιδανική ευκαιρία για την εξάπλωση της συνήθειας της ανάγνωσης.
Από τις 7 ως τις 19 Ιουνίου στην Αθήνα και από τις 16 ως τις 19 Ιουνίου στη Λευκάδα, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει, μεταξύ άλλων, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, αφηγήσεις παραμυθιών, εργαστήρια λογοτεχνικής μετάφρασης αλλά και λογοτεχνικά, θεατρικά, μουσικά και γαστρονομικά εργαστήρια, μουσικές και ποιητικές βραδιές, αφιερώματα σε συγγραφείς, παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες, συνεντεύξεις και στρογγυλές τράπεζες με τους προσκεκλημένους συγγραφείς και με προσωπικότητες του ελληνικού πολιτιστικού βίου. Ένα πλούσιο φάσμα πολιτιστικών και ψυχαγωγικών επιλογών για όλες τις ηλικίες και τις προτιμήσεις, με ελεύθερη είσοδο σε όλες σχεδόν τις εκδηλώσεις και μετάφραση στα ελληνικά.
Φέτος, μεταξύ των προσκεκλημένων συγγραφέων, των οποίων το έργο έχει μεταφραστεί στα ελληνικά, συγκαταλέγονται: ο Ραούλ Σουρίτα (Χιλή - Ποιητική Ανθολογία Εκδ. Γαβριηλίδης), ο Έκτορ Αμπάντ Φασιολίνσε (Κολομβία - Η λήθη που θα γίνουµε Εκδ. Πατάκη), ο Σαντιάγο Γκαμπόα (Κολομβία - Νυχτερινές ικεσίες Εκδ. Πόλις), ο Πάμπλο Γκουτιέρεθ (Ισπανία - Τα ανατρεπτικά βιβλία Εκδ. Καστανιώτη), ο Χουάν Βιθέντε Πικέρας (Ισπανία - Τι κάνω εγώ εδώ Εκδ. Γαβριηλίδης), η Μάρτα Σίλβια Διος Σανς (Αργεντινή - Το µαρµάρινο δάκρυ κι άλλες ιστορίες Εκδ. Γαβριηλίδης), ο Χόρχε Γκαλάν (Ελ Σαλβαδόρ - Το δωµάτιο στο βάθος του σπιτιού Εκδ. Ψυχογιός), ο Χουάν Βιγιόρο (Μεξικό - Ο ύφαλος Εκδ.Φιλύρα και Οι ένοχοι Εκδ. Κουκκίδα-Πόρτες), ο Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (Πορτογαλία - Γκαλβέϊας και Βιβλίο Εκδ. Κέδρος) και ο Γκαμπριέλ Καλντερόν (Ουρουγουάη - Ουρουγουάη: τρία σύγχρονα θεατρικά έργα Εκδ. Isuzu Verlas). Επίσης, έχουν προσκληθεί και άλλοι μελετητές, συγγραφείς και ποιητές, των οποίων το έργο δεν έχει μεταφραστεί ακόμα στα ελληνικά: ο Εουζέμπι Αγιένσα, η Ρακέλ Λόπεθ, η Μερθέδες Θεμπριάν και η Άδα Σάλας (Ισπανία), ο Αλμπέρτο Κάνο (Παναμάς) και η Χάνατ Καράσα (Μεξικό-ΗΠΑ).
Στο μουσικό κομμάτι του Φεστιβάλ ΛΕΑ, οι προσκεκλημένοι μας για φέτος είναι: ο Αλέξανδρος Τεφαρίκης με το τρίο του, που έρχεται από τη Χιλή με ένα πρόγραμμα λατινοαμερικάνικης και μεσογειακής ethnic fusion, ο Χουάν Γρανάδος, που έρχεται από την Ανδαλουσία για να μας χαρίσει μιαν αξέχαστη βραδιά φλαμένκο, και ο Ζοζέπ Τέρο, που έρχεται από τη Χερόνα για να μας παρουσιάσει μελοποιημένους στίχους του Καβάφη στα καταλανικά. Αξιοσημείωτη επίσης θα είναι και η παρουσία Ελλήνων μουσικών και μουσικών που διαμένουν στην Ελλάδα: ο συνθέτης, πιανίστας και ερμηνευτής Μάριος Στρόφαλης, η Μεξικανίδα ερμηνεύτρια Μάρτα Μορελεόν, ο Αργεντινός συνθέτης και μουσικός Ρομάν Γκόμες, η τραγουδίστρια του φλαμένκο Γιώτα Μπαρόν, ο Αργεντινός μουσικός και τραγουδιστής Χέρμαν Μάυρ, ο βιρτουόζος της αρμόνικας Κώστας Βλαχόπουλος, ο κοντραμπασίστας Γιώργος Ρούλος, ο Ισπανός κιθαρίστας του φλαμένκο Αλεχάντρο Τσακόν, η χορεύτρια του φλαμένκο Αργυρώ Τσάπου και ο Κουβανός μουσικός και ερμηνευτής Ρέμυ Μαϊλάν, μεταξύ άλλων.
Συνεχίζοντας και φέτος την παράδοση της τέχνης στο Φεστιβάλ ΛΕΑ, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μερικά δείγματα του αδιαμφισβήτητου πολιτισμικού συγκρητισμού της εποχής μας μεταξύ των χωρών της Ιβηρικής χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής αφενός και της Ελλάδας αφετέρου. Συγκεκριμένα, η Κολομβιανή ζωγράφος Χούλια Γκερέρο θα μας παρουσιάσει προσωπογραφίες Ελληνίδων και Λατινοαμερικανίδων που ξεπήδησαν με μαεστρία από τα πινέλα της, ο Έλληνας φωτογράφος Βασίλης Σημαντηράκης θα μας αποκαλύψει την ομορφιά που αναδύεται από τις πέτρες του Περού, ενώ η Παναμέζα καλλιτέχνιδα Νικόλ Μαρί Ροσανία θα μας κάνει να θαυμάσουμε τη χάρη γυναικείων περιγραμμάτων αποτυπωμένων στον καμβά.
Το Ελληνο-ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Λογοτεχνία Εν Αθήναις - ΛΕΑ απέδιδε ανέκαθεν ιδιαίτερη σημασία στην ομαδικότητα, αποτελώντας ζωντανό παράδειγμα με τον δικό του τρόπο δουλειάς. Για το λόγο αυτόν, ανάμεσα στις πολυάριθμες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στα πλαίσιά του, διοργανώνονται και διάφορα εργαστήρια πολιτιστικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου, με σκοπό το ελληνικό κοινό να γνωρίσει από κοντά, με πρακτικό και ευχάριστο τρόπο, τον πολιτισμό και τις τέχνες των χωρών της Ιβηρικής χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής. Συνεπώς, τη φετινή ένατη χρονιά του, το Φεστιβάλ ΛΕΑ διοργανώνει εργαστήρια λογοτεχνικής μετάφρασης, θεάτρου, μουσικής.
Οι χώροι διεξαγωγής του Φεστιβάλ θα είναι για φέτος: το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (τελετή εγκαινίων), η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, η Στοά του Βιβλίου, το Abanico, το Poems & Crimes Art Bar, το Polis Art Café, το Books Plus/Art & Coffee, ο Πολυχώρος Πολιτισμού Αθηναΐς και το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος (τελετή λήξης). Το Φεστιβάλ ΛΕΑ διεξάγεται υπό την αιγίδα και/ή με την υποστήριξη των Πρεσβειών της Αργεντινής, της Βενεζουέλας, της Βραζιλίας, της Ισπανίας, της Κούβας, του Μεξικού, της Ουρουγουάης, του Παναμά, του Περού, της Πορτογαλίας και της Χιλής, της Πρεσβείας της Κολομβίας στη Ρώμη, των Επίτιμων Προξενείων του Ελ Σαλβαδόρ, της Κολομβίας και της Παραγουάης, καθώς και του Δήμου Αθηναίων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας. Για τη φετινή, ένατη χρονιά του, το Φεστιβάλ διοργανώνουν: το Φεστιβάλ ΛΕΑ, το Sol Latino, το Abanico και το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος.
Ελπίζουμε να απολαύσετε το τελικό πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ ΛΕΑ. Κοιτάξτε το και σημειώστε στο ημερολόγιό σας όλες τις εκδηλώσεις που σκέφτεστε ότι θα σας αρέσουν, γιατί σίγουρα θα είναι πολλές!
IX Festival LEA
¡La magia de las
letras iberoamericanas
regresa a Atenas del 7 al 19 de junio!
El
Festival LEA (Festival heleno-iberoamericano de literatura en Atenas) nació en el año 2008 al advertir la necesidad de crear estrategias
a gran escala a fin de promover el diálogo intercultural entre los países
iberoamericanos y la República Helénica y de fomentar el gusto por la
literatura y las artes provenientes de esos países en Grecia.
En
su noveno año consecutivo de existencia en Grecia y bajo la Presidencia
Honoraria del escritor griego Petros Márkaris, el
Festival LEA sigue siendo el evento cumbre de difusión literaria de los países
de América Latina, España y Portugal en este país, así como punto de encuentro
cultural en torno a la literatura y pretexto ideal para fomentar el hábito de
la lectura.
Del
7 al 19 de junio en Atenas y del 16 al 18 en la isla de Lefkada, el público
podrá acceder -entre otras actividades- a exposiciones de pintura y fotografía,
funciones de cuentacuentos, talleres de literatura, traducción literaria,
dramaturgia, música y gastronomía, veladas musicales y
de poesía, homenajes a escritores, presentaciones de libros, charlas,
entrevistas y mesas redondas con los escritores invitados y personalidades del
medio cultural griego. Un abanico de opciones culturales y lúdicas para
todas las edades y preferencias, casi todas ellas con entrada gratuita y
traducción al griego.
Entre
los escritores invitados en esta ocasión –ya traducidos al griego- se cuentan Raúl
Zurita (Chile, Antología
poética ed. Gavriilidis), Héctor
Abad Faciolince (Colombia, El olvido que seremos ed.
Patakis), Santiago Gamboa (Colombia, Plegarias
nocturnas ed. Polis), Pablo Gutiérrez
(España, Los libros repentinos ed.
Kastaniotis), Juan Vicente Piqueras (España, Qué
hago yo aquí ed. Gavriilidis), Marta Silvia Dios Sanz (Argentina,
La lágrima de mármol y otras historias ed.
Gavriilidis), Jorge Galán (El Salvador, La
habitación al fondo de la casa ed. Psychogios), Juan
Villoro (México, Arrecife ed. Filyra y Los culpables ed.
KoukkidaPortes), José Luis Peixoto (Portugal, Libro y Galveias ed.
Kedros), y Gabriel Calderón
(Uruguay, Uruguay: tres obras de teatro contemporáneo ed.
Isuku Verlag). Asimismo, han sido invitados otros estudiosos, escritores y
poetas cuya obra no está traducida aún al griego. Ellos son: Eusebi
Ayensa, Raquel López, Ada Salas y Mercedes
Cebrián de España, Alberto Cano de
Panamá y Xánath Caraza, de México
y Estados Unidos.
En
la parte musical del Festival LEA, tendremos como invitados de 2017 al trío de Alexandros
Tefarikis, que viene de Chile con un proyecto étnico de fusión
latinoamericana y mediterránea, a Juan Granados,
que viaja a Grecia desde Andalucía para presentarnos una noche flamenca
inolvidable y a Josep Tero, desde su Gerona natal, que nos ofrece su especial versión
musical de la poesía de Cavafis. Notable será también la presencia de músicos
residentes en Grecia: Marios Strófalis, compositor, cantante y pianista
griego, Martha Moreleón, cantante mexicana, Román
Gómez, músico y compositor argentino, Yota Barón,
cantaora de flamenco griega, Herman Mayr,
músico y cantante argentino, Kostas Vlajópulos,
virtuoso de la armónica griego, Yorgos Rulos,
contrabajista griego, Alejandro Chacón, guitarrista español de flamenco, Aryiró,
Tsapu, bailaora de flamenco griega y Remy Mailán,
cantante y músico cubano, entre otros.
LEA
ofrece también un espacio importante a las demás artes. Este año tendremos la oportunidad de
presenciar muestras del indudable sincretismo cultural que se está dando en
nuestra época entre Iberoamérica y Grecia. Veremos, cómo el diestro pincel de
la pintora colombiana Julia Guerrero retrata mujeres latinoamericanas y griegas
y el ojo artístico del fotógrafo griego Vasilis Simantirakis extrae la belleza
de la piedra peruana; por otro lado, admiraremos la gracia de los contornos
femeninos plasmados en el lienzo por la artista panameña, Nicole Marie Rosania.
Igualmente,
el Festival LEA siempre ha puesto de relieve la importancia
del trabajo en equipo, dando -con su propia línea de trabajo- vivo ejemplo de
ello. Es por eso que, entre las múltiples actividades que se realizan en él, se
ofrecen talleres de diversa índole cultural y artística, con el fin de aproximar, de una manera práctica y
amena, a los habitantes de este país a la cultura y las artes de los países de
la península ibérica y de América Latina. De este modo, en su novena edición,
el Festival LEA ofrecerá talleres de traducción literaria, teatro, gastronomía
y música.
Este
año los puntos de encuentro serán Centro Cultural
Fundación Stavros Niarchos (ceremonia de inauguración), Technopolis
City of Athens, Stoá tu Biblíu, Abanico, Poems
& Crimes Art Bar, Polis Art Café y Books Plus/Art
& Coffee, el multiespacio cultural Athinais y la Fundación
“María Tsakos” (ceremonia de clausura). El Festival LEA cuenta con los
auspicios y/o el apoyo de las Embajadas de Argentina, Brasil, Chile, Cuba, España, México, Panamá, Perú, Portugal, Uruguay y Venezuela, la
Embajada de Colombia en Roma, los Consulados Honorarios en Atenas de Colombia, Paraguay y El
Salvador, así como de la Alcaldía de Atenas y
el Ministerio de Cultura de la República Helénica. El
Festival, en su novena edición, ha sido organizado por LEA
Festival, Sol Latino, Abanico y la Fundación “María Tsakos”.
¡Disfruten
del programa del IX Festival LEA e incluyan en su agenda todas las actividades
que sean de su agrado, que sin duda serán muchas!
No comments:
Post a Comment