Wednesday, June 21, 2017

Doce artistas de grabado contemporáneo de México / Δώδεκα σύγχρονοι χαράκτες από το Μεξικό

La Embajada de México tiene el agrado de invitarles a la exposición “Doce artistas de grabado contemporáneo de México”, que se inaugurará en el espacio Trianon (dirección: Calles Kodriktonos 21 & Patision 101, Atenas), el jueves 22 de junio a las 20.30 hrs.  
La exposición reúne impresiones e ilustraciones de libros, de diferentes temáticas, como satíricas, políticas y eróticas. Estos grabados son una muestra de la creatividad y la originalidad de los artistas de grabado mexicano, dedicados a un arte que requiere una profunda maestría técnica. Se trata de más de cien obras adquiridas por el coleccionista y artista alemán Stephan Schroer, director de la galería Fresh Eggs en Berlín, quien durante un viaje a México desarrolló una fascinación por este arte mexicano.   
La exhibición reúne obras de los artistas siguientes: Amando Almazán, Alejandro Arango, Eligio Avilés, Luis Carlos Barrios, Alfredo Bautista, Rocio Caballero, Roberto Corona, Juan Coronel, Eugenia Chellet, Armando Eguiza, Antonio Espinosa, Guillermo Fadanelli, Demian Flores, Fernando Guevara, Fedro Carlos Guillen, Mauricio González, Carlos Jaurena, Josafat, Gabriel Macotela, Arturo Márquez, Alfredo Matus, Mauricio Ortiz Mena, Pamplonio, Uriel Parker, José Antonio Platas, Arturo Rodríguez Doring, Eduardo Romo, Froylan Ruíz, Eduardo Salgado, Gonzalo Vélez y Frank Zamora.
La exhibición durará hasta el 28 de junio 2017.
Horarios: diario de 20:00 a 23:00 hrs.  
Entrada gratuita. 
 
Η Πρεσβεία Μεξικού έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην έκθεση «Δώδεκα σύγχρονοι χαράκτες από το Μεξικό». Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στο Τριανόν (διεύθυνση: Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101, Αθήνα), την Πέμπτη 22 Ιουνίου στις 8.30 μ.μ. 
Τα έργα απαρτίζονται από σατυρικές, πολιτικές και ερωτικές εκτυπώσεις και εικονογραφήσεις βιβλίων· δείγματα  τις δημιουργικότητας, της πρωτοτυπίας και της δεξιοτεχνίας των Μεξικάνων χαρακτών. Πρόκειται για περισσότερα από 100 έργα που απέκτησε ο Γερμανός συλλέκτης και εικαστικός Στέφαν Σρερ, διευθυντής της Βερολινέζικής γκαλερί  Fresh Eggs, μετά από ένα μεγάλο ταξίδι στο Μεξικό.  
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα των: Amando Almazán, Alejandro Arango, Eligio Avilés, Luis Carlos Barrios, Alfredo Bautista, Rocio Caballero, Roberto Corona, Juan Coronel, Eugenia Chellet, Armando Eguiza, Antonio Espinosa, Guillermo Fadanelli, Demian Flores, Fernando Guevara, Fedro Carlos Guillen, Mauricio González, Carlos Jaurena, Josafat, Gabriel Macotela, Arturo Márquez, Alfredo Matus, Mauricio Ortiz Mena, Pamplonio, Uriel Parker, José Antonio Platas, Arturo Rodríguez Doring, Eduardo Romo, Froylan Ruíz, Eduardo Salgado, Gonzalo Vélez και Frank Zamora.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Ιουνίου 2017. 
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 8.00 με 11.00 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη.
 
 

Τρεις εκθέσεις της POP UP γκαλερί FreshEggs του Βερολίνου

στο φουαγιέ του κινηματογράφου Τριανόν
 
Ilse Ruppert: «I Love Chaos» / Η πανκ σκηνή του Βερολίνου τη δεκαετία του ’80
(15 - 21 Ιουνίου)

«Δώδεκα σύγχρονοι χαράκτες από το Μεξικό» / Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της πρεσβείας του Μεξικό στην Ελλάδα
(22 - 28 Ιουνίου)

«Ο Μεγάλος Πόλεμος» / Χαρακτικά των Käthe Kollwitz, Georg Grosz, Otto Dix, Gerhard Marcks, Ernst Barlach και άλλων γιγάντων της γερμανικής νεωτερικότητας
(29 Ιουνίου - 5 Ιουλίου)

Τα αστρονομικά ενοίκια σε πολλές μητροπολιτικές πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής προκάλεσαν το φαινόμενο των  POP UP γκαλερί, δηλαδή της εγκατάστασης και παρουσίασης εκθέσεων τέχνης μέσα σε ετερόκλητους χώρους με εντελώς διαφορετικές αρχικές χρήσεις. Ό,τι ξεκίνησε ως ανάγκη για προσιτό χώρο πειραματισμού και παρουσίασης μη εμπορικών εκθέσεων, έγινε στη συνέχεια - καθώς οδεύουμε στο τέλος της δεκαετίας του 2010 - μία νέα μόδα. Σήμερα, ακόμα και πολυεθνικές εταιρείες επιλέγουν - για να συμβαδίσουν με τις τάσεις της σύγχρονης τέχνης και του ντηζάιν - το Ποπ Απ, τον εφήμερο χώρο παρουσίασης που εκφράζει τόσο τη σύγχρονη κινητικότητα (κεφαλαίου, πληθυσμών, κουλτούρας) όσο και τη μαεστρία των αουτσάιντερς ή των οφ Μπροντγουέι να μπουν στο παιχνίδι και να βγουν κερδισμένοι! 
Ο ιστορικός κινηματογράφος της Πατησίων Τριανόν φιλοξενεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα την POP UP γκαλερί FreshEggs που για τρεις εβδομάδες μεταφέρει την έδρα της από το Βερολίνο στην ελληνική πρωτεύουσα. Ο αεικίνητος γκαλερίστας, συλλέκτης και εικαστικός Stephan Schroer (Στέφαν Σρερ) παρουσιάζει τρεις εκθέσεις που απαρτίζουν έργα της σημαντικής σε αξία συλλογής του, προσφέροντας άμεση πρόσβαση στο αθηναϊκό κοινό - ειδήμονες και μη - και καταργώντας έτσι ντε φάκτο τον ιδρυματισμό και τη σοβαροφάνεια, ασθένειες από τις οποίες πάσχει η ελληνική σκηνή της τέχνης. 
 
Η πρώτη έκθεση με έργα της φωτογράφου Ilse Ruppert (Ίλζε Ρούπερτ) – «I Love Chaos» αναφέρεται στην πανκ σκηνή του Βερολίνου της δεκαετίας του ’80. Η διχασμένη πόλη με τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, τα οποία κατέλαβε η γενιά «No future» έλκυσε ως παγκόσμιος μαγνήτης της μουσικής, κινηματογραφικής και εικαστικής αβαν γκαρντ τις πιο δημιουργικές δυνάμεις της εποχής και ανέδειξε μερικά από τα μεγαλύτερα - κατόπι - ονόματα του χώρου όπως η Νίνα Χάγκεν, ο Τζιμ Τζάρμους, ο Ντένις Χόπερ κ.α. Η έκθεση αποτελεί μία γλαφυρή κι αντισυμβατική απεικόνιση της σκηνής του δυτικού και του ανατολικού Βερολίνου και φιλοδοξεί να θέσει το ερώτημα: Είναι στα αλήθεια η Αθήνα το Νέο Βερολίνο;
Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 15 Ιουνίου στις 20.30 παρουσία της Ίλζε Ρούπερτ και διαρκεί έως την Τετάρτη 21 Ιουνίου.

Η δεύτερη έκθεση με τίτλο «Δώδεκα σύγχρονοι χαράκτες από το Μεξικό»* παρουσιάζει σατυρικές, πολιτικές και ερωτικές εκτυπώσεις και εικονογραφήσεις βιβλίων που με τη σειρά τους φωτίζουν την αισθητική και την καλλιέργεια της μεσαίας τάξης του Μεξικό που παρά τις οικονομικές αντιξοότητες συνεχίζει να στηρίζει την τέχνη σε μία από τις πιο δημιουργικές, λαοπρόβλητες και προσιτές μορφές της όπως είναι η χαρακτική. Τα 100 έργα, τα οποία ο Στέφαν Σρερ απέκτησε μετά από ένα μεγάλο ταξίδι στο Μεξικό και θα παρουσιάσει στο Τριανόν, αποτελούν ένα μοναδικό μείγμα δυτικότροπου και ινδιάνικου εικαστικού ιδιώματος, χωρίς ωστόσο να πέφτουν στην παγίδα του φολκλόρ.
Η έκθεση που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της πρεσβείας του Μεξικό στην Ελλάδα εγκαινιάζεται την Πέμπτη 22 Ιουνίου στις 20.30. 

Η τρίτη έκθεση με τίτλο «Ο Μεγάλος Πόλεμος» αναφέρεται στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και στη γενιά εκείνη των Γερμανών καλλιτεχνών που αρχικά πίστεψαν στις σειρήνες της εθνικής ολοκλήρωσης μέσω ενός επιθετικού επεκτατισμού και συχνά άφησαν την τελευταία τους πνοή στα πεδία των μαχών. Αυτή η γενιά, στη συνέχεια, θα καταστεί μαχητικός αντίπαλος του γερμανικού φασισμού και θα σηματοδοτήσει με την πρώτη Ντοκουμέντα μετά τον πόλεμο την αμετάκλητη στροφή του γερμανικού πνεύματος στις αξίες της ειρήνης και της ευρωπαϊκής ενότητας. Για πρώτη φορά το αθηναϊκό κοινό έχει την ευκαιρία να δει από κοντά - εκτός μουσειακών παρουσιάσεων - έργα γιγάντων του 20ου αιώνα: Käthe Kollwitz (Κέτε Κόλβιτς), Georg Grosz (Γκέοργκ Γκρος), Otto Dix (Όττο Ντιξ), Gerhard Marcks (Γκέρχαρντ Μαρκς), Ernst Barlach (Ερνστ Μπάρλαχ) κλπ. Η σημαντική αυτή έκθεση φιλοδοξεί να καταστήσει την υψηλή τέχνη προσιτή στο ευρύ κοινό, αλλά και να πυροδοτήσει μία συζήτηση σχετικά με τα αίτια που μετέτρεψαν την Ευρώπη σε ένα απέραντο σφαγείο μεταξύ 1914-18, αίτια, τα οποία - κατά πολλούς - παραμένουν ακόμα σε ύπνωση.
Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 29 Ιουνίου στις 20.30. 

Η παρουσίαση των τριών συλλογών της βερολινέζικης γκαλερί FreshEggs αποτελεί την όγδοη, ένατη και δέκατη έκθεση της σειράς «Artist In Residence» που φιλοξενείται στο Τριανόν από την αρχή του έτους. Ο διατηρητέος κινηματογράφος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Αμερικανού εικαστικού Rick Lowe προς φορείς και κατοίκους της περιοχής να συμμετάσχουν στο εν εξελίξει έργο του “Victoria Square Project” για τη documenta 14. Τις εκθέσεις των φιλοξενούμενων εικαστικών επιμελούνται οι ZLR Betriebsimperium Hamburg (Christoph Ziegler + Loukia Richards). 
Ο συλλέκτης, γκαλερίστας και εικαστικός Stephan Schroer από το Σβερίν της ανατολικής Γερμανίας παρακολουθεί και συνδιαμορφώνει εδώ και σαράντα περίπου χρόνια τις εξελίξεις στην εικαστική σκηνή του Βερολίνου. Συνεχώς σε κίνηση μεταξύ χωρών κι ηπείρων, ο Σρερ ήρθε στην Αθήνα, μαγεύτηκε από αυτήν, κι αποζητά την επικοινωνία με το κοινό, αλλά και τη γνωριμία με την εγχώρια σκηνή της τέχνης. Ο Σρερ θα παρίσταται καθημερινά και θα απαντά σε ερωτήσεις του κοινού τις ώρες λειτουργίας του κινηματογράφου.
Επικοινωνία:
Τηλέφωνο επικοινωνίας/Τριανόν: 210 82 15 469
Τηλέφωνο επικοινωνίας/ Stephan Schroer: 0049-173-8869-682
Ε-mail: myths2015@zoho.com
Σύνδεσμοι:
www.trianon.gr
www.fresheggs.de
www.zlr-betriebsimperium.tk
Facebook: Mythen/Myths
Facebook: FreshEggsBerlin
Twitter: @LoukiaRichards
 
* Η έκθεση με τίτλο «Δώδεκα σύγχρονοι χαράκτες από το Μεξικό» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της πρεσβείας του Μεξικού στην Ελλάδα.

No comments: